Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Prachmatický večírek pro uctívače Umbrtky pána...

Svým způsobem jedinečnému koncertu plzeňského prachmatického seskupení předcházela spousta otazníků i překvapení. Překvapivě byly vstupenky uvolněné do předprodeje vyprodány (prý šlo o 150 kusů), mezi otazníky pak patřily hlavně dvě záležitosti – v jaké sestavě se UMBRTKA představí a jaké skladby bude hrát...

Nový Exit-Us je opravdu undergroudovým klubem, pod úrovní terénu se nachází rovnou dvě podlaží; v tom prvním je rozlehlý bar, ve druhém pak prostor, kde se hraje a další, o poznání menší šenk. Sál to není úplně malý, ale s někdejší Chmelnicí jej poměřovat nelze... dlouhá „nudle“ sice pojme nějakých dvě stě lidí, ale je to takové neútulné, ponuré... pro kapely není k dispozici backstage... alespoň, že pódium je vyvýšené.

Na UMBRTKU dorazily odhadem dvě stovky natěšených fanoušků, takže plac před pódiem byl zaplněný a příliš volného místa nezůstalo. My dorazili s malým zpožděním způsobeným nemožností někde v okolí zaparkovat... Nakonec se na nás ale usmálo štěstí, natrefili jsme na auto, které zrovna opouštělo místečko v jedné boční ulici, pak jsme chvíli tápali, kde že ten klub je... pak nás u šatny poslali v zimních bundách do klubu s tím, že šatna je plná... A plný byl i klub, což netěšilo hlavně fotografa. Ale nakonec se nám podařilo protlačit se do první lajny, Petr mohl začít fotit a já byl rád, že všechno vidím pěkně zblízka.

Nevím, kolik skladeb z prvního setu nám uteklo, ale snad jich moc nebylo. Hrálo se z prastarých nahrávek, které stejně neznám, takže nemůžu sloužit názvy skladeb... A i když Morbivod samozřejmě názvy říkal, stejně jsem je zapomněl. Ale i tahle pro mě neznámá tvorba mě na živo bavila. Sestavu tvořili vedle kytarujícího a zpívajícího Morbivoda (který měl na hlavě fešácký klobouček) kolegové z Trollech resp. Stínů Plamenů – Throllmas na basu, Egon na kytaru a Sheafraidh na bicí. Sestava se ale po chvíli změnila, na kytaru nastoupil Opat (Stíny Plamenů) a Morbivod se chopil basy.

Druhý set, který následoval po půlhodinové pauze, byl z mého pohledu zajímavější, protože došlo na songy z Demontáže, IVO a hlavně z posledního Spočinutí. Na pódiu se k pánům připojila slečna (prý) Jitka, která dostala na Spočinutí poměrně velký prostor. A dostala jej i na koncertě, kde odzpívala synteticko-technologické skladby Jaro nevidět a Slečna s knihou i rockovou V jeho den. Doprovod u prvních dvou obstarával pouze bicmen a s ním jely z notebooku puštěné samply, v třetí už se nástrojů chopili i do té doby na kraji pódia statující pánové. Je zajímavé, jak kladně na tyhle „měkkárny“ a „techňárny“ reagovali blackmetalisté v tričkách Master´s Hammer, Bathory nebo Burzum (úsměv)... Někteří dokonce se slečnou prozpěvovali. (úsměv)

Po dámském podsetu došlo i na Strastinena a Wella. Hlavně Strastinen si pobyt na pódiu docela užíval, zřejmě i kvůli nadměrné konzumaci alkoholických nápojů před i při samotném vystoupení. Kromě recitace své svérázné poesie přispěl vokálem v Popelářovi, ale taky trochu brnkal Morbivodovi na nervy... (úsměv) Strastinenovo potácení a „souboj“ s mikrofonem bylo za hranicí slušného vychování, většina přihlížejících se sice bavila, ale mně to přišlo trochu moc a Morbivodovi taky – a když mu Strastinen začal dělat neplechu v kabeláži, počastoval jej opravdu zlým pohledem. (úsměv) Naproti tomu když si Well vzal Strastinena na kraji pódia (kam je Morbivod vykázal) na klín a odsud měli oba zpívat, mě pobavilo – Strastinen totiž Wella k mikrofonu skoro nepustil a vyváděl další alotria...

Kromě uvedených lehčích songů samozřejmě nechyběly ani nějaké ty pekelnější marše, z Demontáže došlo na Stroje zůstanou, dorazil Umbrtka Zdistav, nejspíš trolejbusem, cestou minul nešťastného Umírajícího bezdomovce a Slunce bylo náležitě potrestáno, jak jinak, než hadrem.

Dalším pánem přizvaným k mikrofonu byl Throllmas, který přispěl čistými vokály, a hlavně v Šedesátinách si užil svou chvíli slávy. To je další specifikum – techno disko hit původně ruské provenience rozpoutal vepředu pekelný tanec a sborový řev refrénu... který Throllmas nedával tak čistě jako na studiovém záznamu. Ale o to ani nešlo, celý koncert byl hlavně o tom dobře se bavit a to dařilo víc než dobře. Když Morbivod oznámil konec, bouřlivé ovace pány z pódia nepustily. Takže se přidávaly již jednou hrané songy (Popelář, Šedesátiny). Strastinen se vrátil recitovat další ujetiny, ke kterým mu zbytek hrál doprovod snad v podobě čehosi od Rammstein (Du hast?). Vrcholem pak byl sborový řev Umbrtokvy přísahy, kterou hulákala většina přítomných.

Když nastal konec definitivní, dlouhou dobu se ozýval skandovaný potlesk, pískot a další projevy spokojenosti. I já jsem byl spokojen, akce to byla místy trochu happeningová, ale většinou se hrálo a zpívalo precizně – Morbivod i Jitka (?) byli za mikrofonem výborní.

ROZHOVOR

Fotky: Coornelus

Velký fotoreport: Photomusic


Zveřejněno: 21. 02. 2012
Přečteno:
3678 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 02. 2012 10:07 napsal/a Throllmas
ano
Ano byla to Jitka Molavcová, ale převlečená za Jitku Molavcovou , aby nakonec padlo podezření, že to nebyla Jitka Molavcová! To ostatní je jinak jak píše Morbivod skrz naskrz pravda!
21. 02. 2012 08:41 napsal/a Morbivod
ne
Ne, nebyla to Jitka Molavcova:-) Veskere sceny se Strastinenem byly peclive planovane a nazkousene, nejednalo se o skutecny vliv alkoholu (pil nealkoholicke pivo), nybrz o herecky vykon.
21. 02. 2012 08:23 napsal/a Throllmas
Ano byla to Jitka!
Ano byla to Jitka Molavcová :) :) :)