Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

No, furt s námi spojovali System of a Down... což chápu, přece jen to míchání stylů a humor jsme měli podobný, říká v rozhovoru zpěvák Kurz. A spoustu dalších zajímavých věcí...

Zásadní událostí v chodu kapely byla obměna kádru, kdy před dvěma léty Broňa nahradil Ludvíka. Pamatuji se, jak se tato událost horlivě řešila na vašem fóru. Jistě pro vás citlivá věc. V tom, že dojde k takovéto změně jste byli jako kapela za jedno, nebo jste i mezi sebou vedli vášnivé diskuze? Ale že se tato akce vyplatila, musí při poslechu nové desky uznat každý.

Už si úplně nepamatuju podrobnosti, ale určitě jsme to dost řešili. Hlavně z toho důvodu, že Broňa je z jižních Čech a my z Prahy... takže jak se zkouškama, jak to dělat když má Broňa ještě Satisfucktion a tak dále. Nakonec jsme to probrali přímo s ním a bylo dojednáno.

Pokud se nepletu, tak kromě Broni jste všichni z Prahy, jak moc velká je komplikace, že je z Budějovic, a navíc ještě působí ve Satisfucktion? Musí mít docela honičku.

Někdy to komplikace je, někdy ne. Ale už jsme si to nastavili tak, aby to na obou stranách bylo schůdné. Ale samozřejmě je to složitější a všechno pak déle trvá. A honičku má teda velikou... dost často je nám ho hodně líto, páč má taky děti a rozestavěný barák. Ale zatím žije, i když už  trochu zešedivěl, kluk jeden.

O tom, že Broňa svým hlasem vládne není pochyb. Texty děláš ty, ale zpěvové linky vymýšlíte spolu? Jaký má na finální výsledek vliv Broňa, kromě toho, že dodá svůj hlas?

Tak většinou si každý dělá to svoje (mimo textů, které jsem psal až na jeden všechny já), ale je pravda, že něco jsem někde Broňovi vymyslel já a on zas vymyslel něco mně. Docela hodně jsme na tom spolupracovali. A na finální výsledek má Broňa takový vliv, že prostě zpívá jak zpívá, tzn. jako bůh. (úsměv).

Nedá si nevšimnout, že i tvůj vokál se zlepšil. Pečuješ nějakou formou o hlas, trénuješ, nebo to jde z tebe samo a dá se říct, že za ta léta ses vyzpíval?

Když to říkáš. O hlas nijak zvlášť nepečuju, jen ho udržuju v kondici asi 15 cigaretama denně. A ano dá se říct, že jsem se za ty roky asi „vyzpíval“... a pořád mě baví si zkoušet to v tom krku nějak štelovat, jestli třeba ze mě nepoleze ještě nějaký jiný zvuk, což je na nové desce slyšet, že jsem použil i trochu tady jinou barvu, tam hluboký hlas, jinde zas ječivější výraz.

Čtyři roky mezi alby je poměrně dlouhá doba. Hlavní příčinou bylo zapracování Broni, nebo jste prostě nikam nespěchali a chtěli mít vše na 100 % připravené? Případně to byla kombinace obou variant?

Chtěli jsme mít jednoduše dobrou desku. Proto došlo k vyhození většiny materiálu a začalo se skoro od nuly. Broňa se zapracovávat nemusel, ale měl svoje osobní důvody, že se tomu nemohl věnovat v takové míře, aby to bylo třeba o půl roku dřív. Ono to alespoň pěkně dozrálo a vypustili jsme to, za co se nemusíme stydět.

Deska vyšla pouze v digitální formě, co bylo hlavním důvodem neudělat klasické CD, a jaké na tento krok máte reakce?

Těch důvodů bylo víc. Jeden z nich je, že si to pořád ještě všechno finacujeme sami. Tedy peníze. My to máme tak, že když chceme něco vypustit ven, tak to musí mít nějakou kvalitu, dotáhnutý vizuál atd. Což znamená, že pokud bychom dělali fyzický nosič, asi bychom neskončili u klasické krabičky s bookletem, ale u něčeho atraktivnějšího. A to stojí spoustu peněz, které jsme potřebovali hlavně na nahrávání. Další důvod je, že ty CD se ti pak válejí ještě rok ve zkušebně, protože to stejně nějaký šulín šoupne hned druhý den na torrenty nebo ulozto. Tak jsme si řekli, že si ten torrent uděláme sami, v takové kvalitě, jakou chceme my, a dáme to zadarmo. Bereme to jako investici do budoucna. V den vydání to může slyšet spousta lidí a to jsme chtěli. A myslim, že to se i stalo. Ale na těch torrentech to stejně už je taky.

Album je na vašich stránkách zcela zdarma ke stáhnutí, jistě máte nějaké počítadlo a máte přehled jak se stahuje, kolik lidí do dneška této možnosti využilo?

Máme, ale já to teď momentálně nevím. Jen si pamatuju, že druhý den od vypuštění to mělo skoro 1000 stažení. Což sice ve světovým měřítku moc není, ale vlastně je to celkem dost.

Jak byla úspěšná minulá nahrávka Part 2: Attention, ve smyslu prodeje?

Prodalo se všechno. Vyrábělo se 1000 ks a už je to dávno pryč. Ale jelikož výrobní cena alba (tedy nahrávaní + výroba CD) byla stejná jako to, co jsme za Part 2 utržili, nedá se moc hovořit o nějakém úspěchu, co se financí týče.

Jako předkrm jste před vydáním desky vypustili videoklip Oh My God, v kterém se kromě tebe a Broni objevuje i slečna, která je vlastně titulní tváří Atari Terror, máte jí na obalu. O koho se jedná, a co by měl úvodní obrázek vyjadřovat?

To je kamarádka Tomáše Třeštíka, který pro nás fotí už od začátku a říká si LOLILO. Je to česká modelka, která pracuje všude po světě a fotí módu. A důvod proč to byla zrovna ona je ten, že jako jediná byla ochotná se svléknout... a ještě ke všemu za to nic nechtěla.
A jelikož celé album má koncept, který je o lidech a o tom, jací jsme jakožto lidé vlastně strašní prevíti, zvolili jsme tedy biblickou Evu. Eva je symbolem hříchu a i když tohle téma může působit jako klišé, uchopili jsme to trochu jinak, Evu stylizovali a myslím, že to dopadlo moc pěkně.
A není to jen jeden obrázek. Jako obal desky musíme vnímat celou stránku www.atariterror.cz, která je udělaná jen za účelem Part 3 a tam je celá série obrázků. Je to prostě jeden celý koncept. Má to myšlenku, vážou se k tomu texty a celé to má „příběh“.
Příběh o tom, že lidi jsou zlo.

Když jsme u těch videoklipů, loni jste společně s Hentai Corporation natočili jeden ke skladbě No More Love. Od koho vznikl impuls a kdo byl motorem celé akce? Vzhledem k tomu, že se skladba objevila na jejich EP, dá se říct, že to byla jejich skladba, ve které jste si zahostovali vy dva s Broňou?

Impuls vznikl určitě od Hentai. Cca 70% skladby už měli připravenou, ale nehodila se jim do krámu, tak jsme jí dodělali společně. A nepodíleli jsme se na tom jen my dva s Broňou, ale hlavně Salma s Pornosem.

Jak vás bavilo s nimi spolupracovat a co na ně říkáš jako na kapelu? Já mám pro ně jen slova chvály.

Hentai jsou boží. Baví mě to, že jim to můžu věřit a vím z  vlastní zkušenosti, že to i žijou. My už na ten jejich životní styl úplně nestačíme, protože jsme staří pantátové, ale občas jim to závidím. Je skvělé být ještě takhle nezávislý. A jsou skvělí muzikanti především. My je máme rádi a myslím, že oni nás taky.

Hrajete moderní metal a asi se shodneme na škatulce crossover. Míchání stylů, pojmutí více vlivů, ale zároveň jde o to mít svůj vlastní ksicht, což se vám, myslím, daří. Člověk má neustálou tendenci v hudbě přirovnávat, jaká kapela je s vámi nejčastěji spojována, a jaký největší nesmysl si na to téma slyšel?

No, furt s námi spojovali System of a Down... což chápu, přece jen to míchání stylů a humor jsme měli podobný. S touhle deskou už nám úsměv na tvářích trochu zmizel, poněvadž je o dost temnější, ale to, že se nikdy nebudeme brát úplně vážně, tam vždycky zůstane. No a nesmysl... tak často taky člověk slýchal, že zníme jak Korn a Limp Bizkit. Což mi přijde, že to říkaj lidi, kteří snad v životě nikdy nic jiného neslyšeli. Kde tam jsou proboha Korn a Limp Bizkit? Nehledě na to, že jsme všichni vyrůstali úplně na jiných kapelách.

Osobně bych s vámi nikoho nějak výrazně nespojoval, ale jedno jméno mi v pár skladbách, v určitých pomalejších pasážích, na mysl nabíhá. A jsou to Faith No More, s odkazem na jejich klidnější poslední desku Album of the Year. Ne ve smyslu kopírování, ale spíš nálady a občas i odstínem hlasu, jako má Patton. Byly vám kapely typu Faith No More atd. kdysi inspirací a dá se říct, že jsou to vaši oblíbenci?

Zrovna Faith No More je jedna z kapel, na které jsme všichni vyrostli, takže ten vliv nás určitě vždycky provázel. Ale třeba Tomáš Vartecký, který novou desku produkoval, se dost snažil FNM vliv vykopat pryč.

Opět jste na desku zařadili country vsuvku, kdo s tím začal, a budete v tom i nadále pokračovat. Kdo je vlastně u vás v kapele ten hlavní kovboj? (úsměv)

Kdo s tím začal už nevím, ale určitě jeden z kytaristů. A my country máme rádi... ale spíš takové to „Cashovské“. A po tom, co jsme si zahráli v Nashvillu a viděli jak tam všude po barech mastí country, nechalo to nejspíš v nás nějaký otisk.

Přes tvrdší muziku jsi v kapele hlavně ty, dá se říct, že veškeré tvrdší party ve vaší hudbě jsou tvá zásluha? A baví tě ještě Six Feet Under? (úsměv)

Přes tvrdší muziku, tedy tu extrémnější, jsem v kapele já a Broňa. A já muziku vůbec neskládám, samozřejmě občas někdy řeknu svůj názor, ale jinak se do toho klukům nemontuju. Kluci ale moc dobře vědí, co mě baví a s tím do toho taky šli, když se Atari zakládali, takže mi taky asi jdou na ruku a já jsem jim za to vděčný.
Six feet under zbožňuju furt, je to to takový ten pravý metal. Čiší z nich ta přirozenost a láska k tomu, co dělají. Sice hrají už asi 20 let pořád to samé dokola, ale mě to baví. A letos přijedou na Brutal Assault s omlazenou sestavou a na to jsem hodně zvědavý.

Jste známí jako perfekcionisti a máte vždy všechny své produkty od klipů po merchandise až po web vždy dotáhlé. Vydali jste DVD, živák. Určitě zase něco speciálního připravujete, a jaké máte plány na letošní rok?

Momentálně nic konkrétního v přípravě nemáme, protože práce na desce byla dost vyčerpávající a nejsou na to teď buňky. Nicméně nás moc nebaví nic nedělat, takže se v brzké době zas do něčeho pustíme. Už jsem se o něčem i bavili, ale zatím se nedá říct nic konkrétního. Jediné, co je naplánováno, je, že budeme hrát koncerty jako každá kapela.

RECENZE

http://www.atariterror.cz/
http://bandzone.cz/atariterror




Zveřejněno: 11. 03. 2012
Přečteno:
4038 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář