Nejbližší koncerty
  • 11. 05. 2024Pěkně ostrá a tvrdá květnová nálož, co Ti zkroutí prsty n...
  • 12. 05. 2024WOLFHEART (FIN) + HOST
  • 13. 05. 2024DOMKRAFT (SWE) + SUNNATA (PL)
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
INSANIA

ELEAMENT – Kill Me Twice MCD 2011, vlastní náklad

Před časem se zavřela voda nad jihočeskou skupinou Agony, která fungovala nějakých patnáct let a zůstalo po ní několik nahrávek různých formátů. Předák Mrcy si dal nějaký čas pauzu a po ní se hlásí znovu o slovo, obklopen novými lidmi a s úplně jiným žánrem, než jsme u něj byli zvyklí. Ty tam jsou doommetalové tryzny i doom/deathové svižnější skladby, Mrcy resp. Mr. Cyanide (vcelku vtipná modifikace nicku) se pustil v novém projektu do žánru, který na Bandzone uvádí jako elektronica thrash. Spolu s Mr. Cyanidem se na nahrávce podíleli zpěvák Psycho (ex-několik kapel) a basák Mr. Dee alias Deemon (Mater Monstifera). Principál se postaral o kytaru, klávesy a programing vyjma bicích – ty naprogramoval Mr. Internerv (ex-Isacaarum); se zpěvy ještě pomohla Marta, zpěvačka Light Sugar Dreaming.

Elektroniku s metalem u nás zatím příliš kapel nekombinuje, a když už, tak jde o death metal (Minority Sound, Octagone), něco skočného (Liveevil), něco avantgardního (již rozpuštění Rhodian) nebo rockového (Tenebra). ELEAMENT tedy kráčejí po cestě dosud nevyšlapané a mixují thrash se samply a klávesami. Na začátku to ale na nějakou extra rychlou jízdu nevypadá, úvodních několik sekund jako kdyby vypadlo z repertoáru Agony lehce opepřeného syntetickými zvuky. Až s rozjezdem bicích to fičí... A to „fičení“ mají na svědomí právě bicí, které mi ale nejsou zrovna po chuti... Ne, že by programování dopadlo nějak tristně, ale nelíbí se mi zvuk rytmičáku a v rychlých pasážích mi nesedí ani „monotónní ratata“ systém. Prolínání kytary s umělými zvuky je celkem nápadité, stejně jako kombinace ženského a mužského zpěvu – Marta začíná zastřeným hlasem, Psycho se přidává se zajímavě zabarveným řevem, Marta pak vyjede i výš – po vokální stránce slušná práce, po hudební mi skladba přijde trochu roztříštěná – jako kdyby do ní ELEAMENT chtěli nacpat co nejvíc nápadů.

One Haunted Night mi přijde o poznání zdařilejší, možná i díky většímu využití melodií, které jsou lépe zapamatovatelné a snad i hitové. Psycho tentokrát táhne zpěv sám a odvádí kvalitní výkon, s hlasem pořád pracuje a nahrávce to jde k duhu. Technařina na úvod Your Undertaker sedne, po ní další ozvěna Agony (Mrcyho rukopis je prostě slyšet...) a poté se objevují orchestrace, kytara riffuje na pozadí za klávesami a samply. Klávesy mají většinou navrch, ale nechybí ani vypjatější momenty – v kterých opět exceluje Psycho. Sakra, pořád chlapa chválím, ale nedá se nic dělat, Jiřík je šikula (úsměv).

From Dusk Till Dawn, asi největší hit Agony z alba Call The Rain, je tady coby bonus v elektro verzi. K mikrofonu se vrací Marta, která se střídá s Psychem a oba myslím trumfují své předchůdce z originální verze (tehdy zpívali Mrcy a Petra). Hudebně jde o typickou práci ELEAMENT, takže znovu spousta samplíků, kláves, umělých tónů, ale i poměrně ostré kytarové party a pěkně nazvučená baskytara – zvuk je vůbec (kromě již zmíněných bicích) podařený – ELEAMENT nešetřili, vyrazili do pořádného studia (Andy´s Sound) a nahrávka „hraje“.

I přes vcelku pozitivní vyznění recenze mi ale v muzice ELEAMENT cosi chybí... cosi, co by člověku zůstalo delší dobu v podvědomí... něco, co by si při pohledu na krabičku s vcelku klišovitým obalem okamžitě vybavil – melodii, hit... Já si jako první vybavuji cover Agony a pak mi samozřejmě přijde na mysl mix thrash metalu (v pomalejších pasážích i jiných metalů) s elektronikou, nicméně mi chybí nějaký velehit. Možná by neškodilo i občasné odlidštění vokálů (= prohnání přes nějakou mašinku) – občas kapela nakoukne do industriálních vod a tam by to celkem sedlo.

Ale což, pánové a dáma si osahali nové, dosud neprobádané sféry, pochytali zkušenosti a když vydrží, můžeme se brzy dočkat zajímavějšího a vyspělejšího materiálu. Na čem stavět je, ještě bych doporučil změnit „výrobu“ bicích – buď posadit na stoličku živého bicmena, a nebo bicí poskládat z reálných samplů, třeba tak, jako to dělají Blackie nebo Morbivod.

Line-up:
  • Mr. Cyanide – all guitars, keyboards & loops programming, sampling
  • Mr. Dee – bass guitar
  • Mr. Psycho – vocal

Special guests:
  • Mr. Internerv – live session drummer, drums programming
  • Marta – female vocals

Seznam skladeb:
  1. Kill Me Twice
  2. One Haunted Night
  3. Your Undertaker
  4. From Dusk Till Dawn

Čas: 14:57

ROZHOVOR

http://www.bandzone.cz/eleament





Zveřejněno: 27. 12. 2011
Přečteno:
3591 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 12. 2011 14:35 napsal/a Coornelus
...
neřikám ani dobrý ani nějaká hrůza ale je to celý nějaký divný