Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

Na jaře vyhráli soutěž Metalgate Massacre, a už na podzim vydali svou debutovou desku. Nejen o ní jsme si povídali s vokalistou Jirkou.

Jelikož jste mladá kapela, a u nás na Fobii se o vás ví v podstatě jen z tiskových zpráv Metalgate, mohl bys kapelu ve zkratce na úvod představit?

Ahoj, jsme Suffocate With Your Fame z Černošic u Prahy a hrajeme takový mix hardcoru, deathcore a metalcoru. Kapela funguje dohromady dva a půl roku a skládá se ze 6 skvělých kamarádů. Letos jsme vydali debutové CD s názvem The New World Order, které vychází u Metalgate Records. Na začátek je to asi všechno (úsměv).

Ještě bych se zastavil u vašeho názvu. Tvrdí se, že každá správná mladá kapela hrající styl jako vy, by měla mít název složený alespoň ze čtyř slov (úsměv). Při vymýšlení názvu jste tedy chtěli být trendy, nebo to opravdu vzniklo samo od sebe? 

Néééé (úsměv). Kapela začla fungovat pod názvem Suffocate With Your Vomitus (zadusit se vlastníma zvratkama). Bylo to s velkou nadsázkou, spoustou srandy a se skoro žádnou vážností. Všichni se nad tím zasmáli, řekli si, že je to sranda a název se uchytil. Žádný záměr bych za tím nehledal, byl to jen výkřik do tmy. Náš první pokus hrát metal s kamarádama, kteří od toho nic moc nečekají.

Soutěž jste vyhráli jako Suffocate With Your Vomitus, abyste se během nahrávání přejmenovali na Suffocate With Your Fame. Co bylo hlavním důvodem?

Hlavním důvodem bylo to, že jsme se muzice začali opravdu věnovat. Hudba nás bavila vždycky, ale dělali jsme to jen ze srandy. Tehdy nadešel okamžik, buď si budeme ze všeho dělat pouze legraci, nebo se tomu budeme věnovat na 100%.  Už dřív v kapele padaly názory, že by jsme se měli přejmenovat. Většinou jsem to zamítnul já, nebo jsme to nedotáhli do konce. Od té doby, co do kapely přišel Adam, aby hrál na baskytaru, začali jsme to brát s větší vážností a i texty jsme začali směřovat jinam než dřív. Vydání alba byl právě ten moment, kdy jsme si řekli, že je to poslední šance, kdy můžeme název změnit.  Fame je přesně to slovo, které zapadlo do kontextu. Vyjadřuje to, co se snažíme v textech vyjádřit.

Dost neobvyklá je vaše sestava čítající šest členů, což není až tak zvláštní, ale neotřele působí tři kytaristé. Co je hlavním důvodem zapojení tří kytar?

Dřív jsme fungovali jako klasická metalová skupina - 2 kytary, basa, bicí a zpěv. Tahle sestava nám vydržela zhruba rok a poté se ke kapele připojil Adam na post baskytaristy a Tony se chopil kytary. Hlavním důvodem bylo asi to, abychom mohli všichni realizovat vlastní nápady. Sešlo se to úplně krásně, nikomu to nevadilo a bylo hotovo. Ze začátku jsme byli hodně kritizovaní za to, že máme 3 kytary. Ale časem to opadlo a lidi to začali brát pozitivně. Za to jsme strašně rádi. Nakonec nebyli jsme první kapela, která má tři kytaristy: v ČR jsou to např. Victims a ze světa  Whitechapel, Chelsea Grin nebo King Conquer.

Přelomovou událostí v chodu vaší kapely byla jistě výhra v soutěži Metalgate, s čím jste na začátku do soutěže šli, co jste vlastně čekali?

Tohle byla věc (úsměv). Někdy na podzim jsem nás přihlásil do soutěže, kluci s tím souhlasili a všechno bylo v pořádku. Jenže mně se blížilo zkouškové období, kluci maturovali a úplně jsme na to zapomněli. V prosinci mi z Metalgate volali, že jsme byli porotou vybráni a postupujeme do základního kola. Bylo to velký překvapení, nikdo to nečekal a nepočítal s tím. Byla to pro nás obrovská šance jak se ukázat, a chtěli jsme do toho dát všechno. Už dopředu nám bylo jasný, že je strašně malá šance na to vyhrát, o to víc jsme se snažili. Nakonec to díky fanouškům a kamarádům dopadlo nejlépe jak mohlo.

Ve finálovém kole byly výsledky velmi těsné a jestli jsem to dobře pochopil, tak vás na trůn vyneslo hlasování fanoušků. Tím pádem se dá říct, že máte slušnou základnu fans. Určitě jste doufali, že vyhrajete vy, ale koho jste považovali za největšího konkurenta?

Fans pro nás znamenají strašně moc. Jsme jim ohromně vděční za to, že nás podpořili nejen v soutěži, ale podporují nás stále. Máme neuvěřitelný štěstí a víme o tom.
Finále bylo neuvěřitelně nařvaný. Teď můžu říct, že ve finálovém kole jsme podali asi neslabší výkon ze všech kol. Nebo alespoň mně to tak přišlo. Byl jsem smířen s tím, že to nevyhrajeme, protože ostatní kapely byly úžasný. Asi největší překvapení pro nás byli Shadow Area. Nikdo je neznal a oni přijeli a totálně to zničili. Myslel jsem si, že je hotovo.
Ono by bylo, kdybychom neměli tolik fanoušků. Spousta lidí z Prahy, kdo poslouchá moderní core hudbu, přišlo podpořit, jen aby se někdo z core scény ukázal úplně v jiných sférách českého metalu.
Za to jsme jim strašně vděční a vážíme si toho.

Z výhry plynula možnost natočit pod firmou desku, což jste uvítali jistě s radostí, nebo se pletu? Natočit jste jí stihli až překvapivě rychle, bylo podmínkou firmy vydat album ještě letos?

Natočit album je sen snad každé kapely. Nám se to povedlo, díky výhře v  Metalgate Massacre a jsme strašně vděční Metalgate za tu šanci a možnost.
Hned po soutěži jsme oznámili MG, že jsme připraveni na studio, máme materiál a můžeme jít hned. Vůbec jsme nevěděli, do čeho jdeme. Bylo to pro nás úplně něco nového a nebyli jsme připraveni tak jak by jsme si přáli. Kompletní nahrání desky se vším všudy trvalo 5 měsíců a teď držíme cd The New World Order v ruce.
Metalgate na nás netlačil, jediné, co nám bylo stanoveno, byl termín křestu. Horko těžko jsme to do termínu stihli, hlavním důvodem byla nespokojenost se zvukem.


Materiálu jste měli připraveného dost, nebo jsou nějaké songy, co vznikly v průběhu nahrávání? Kdyby nevyšla možnost jaká se vám naskytla, měli jste v plánu si vydat něco sami?

Připravených bylo sedm nových skladeb, dvě starší skladby, které jsme chtěli přehrát a jedno intro jsme vymysleli v průběhu. Materiálu jsme tedy měli celkem dost. Stále jsme se snažili ho dodělat, aby byli všichni spokojeni. Docházelo ke změnám na poslední chvíli, z čehož jsem nebyl moc šťastný, občas mi nevycházely zpěvové linky, ale nakonec jsme to nějak doklepali. Byl to neuvěřitelnej zážitek (úsměv).
Kdybychom nevyhráli, tak by se nahrávalo stejně. Zřídili jsme si domácí studio a začali pracovat na skladbách. Na youtube si můžete poslechnout hrubý mix skladby Blood money, kterou jsme si udělali sami. Určitě bychom ale nenechali lisovat CD. Na to mladá kapela prostě nemá finance.

Jak se vůbec stavíte k hudbě na nosičích, my ze staré školy se snažíme si CD kupovat, ale jak je to u vás? Peněz není nikdy dost. Fans, kteří vás poslouchají, jsou převážně vaši vrstevníci a maximálně tak něco stáhnou z netu. Jak se prodává vaše CD, případně nějaký váš merchandise?

Tohle je problém. Já osobně jsem našel ohromnou oblibu v poslechu originálních CD, proto si své oblíbené kapely snažím kupovat. Je to ale jen setina toho, co mám nastahováno. Bohužel nejsou finance. Dost podobně to mají i ostatní členové kapely.
V téhle době je opravdu problém donutit mladé lidi koupit si CD za 200,-. Na internetu už seženete opravdu všechno, včetně mladé české kapely. Myslím, že je to celosvětový problém, že se CD neprodávají. Doba cédéček je pryč, teď všechno jede přes mp3 přehrávače a free download.
Merchendise je úplně něco jiného, aktuálně jsme první model našeho merche vyprodali a pracujeme na dalším. Pravda je, že jsme měli opravdu perfektní motiv a vše bylo na kvalitním materiálu. Možná i proto šlo tak dobře na odbyt.

Album jste nahrávali ve Studiu Kocis, a v bookletu je zmíněno, že master proběhl v USA. Jak jste se zvukem spokojeni a proč jste to hnali přes USA?

Nahrávání bylo v pohodě, k tomu asi není co říct. Horší byl mix a finální úpravy. Mix byl náš kámen úrazu. Nemohli jsme se dostat do bodu, aby se mix líbil všem. Bylo to ubíjející a docházel čas i nervy. Nakonec jsme měli tak strašně málo času, že jsme vzali poslední verzi mixu a posílali do států. Nemám dost zkušeností, abych říkal, jak bylo něco špatně nebo to někdo zkazil. Bylo to všechno strašně hektický, málo času a pak začaly i problémy s grafikou. Kazilo se všechno, co mohlo :D
V USA jsme chtěli i mixovat, nebyl bohužel dostatek financí. Nakonec jsme tam nechali pouze mastering, který teda nahrávky zachránil. Za to tedy studiu Sound Liar moc děkujeme.

Patříte ke generaci mladých nastupujících kapel, hrajících moderní tvrdý metal. Jakou máte vy pozici na naší scéně a jak to v tomhle směru u nás funguje? S kým rádi hrajete, koho sami posloucháte?

To já nevím, jakou máme pozici (úsměv). Snad dobrou. Snažíme se prezentovat hlavně koncertováním. Do toho dáváme opravdu všechno. A je to asi nejlepší způsob, jak se v ČR prezentovat. Osobně hrozně rád hraju se Smashed Face, kluky mám rád a čerpám od nich spoustu zkušeností a jsem opravdu rád, že nás vzali mezi sebe a pomáhají nám. Dále to budou At8onThePingPongTable, Skywalker a spousta dalších. Začíná se to zlepšovat a i vztahy mezi kapelama mi přijdou, že jsou lepší. Pomáhají si ,fandí si navzájem. Za to jsem opravdu rád a vždycky se těším až poznám novou kapelu a nový lidi.

Ke komu vzhlížíte a koho byste jmenovali jako oblíbence, případně vzory?

Oblíbených kapel máme opravdu hodně. Asi nejoblíbenější jsou Viatrophy, Born of Osiris, Despised Icon..... Je nás 6 v kapele a každý má jiný názor na hudbu a jiný vkus, je to těžký takhle někoho popsat. Nevím, jestli má někdo přímo nějaký vzor, možná jen oblíbence :D

Jste z Černošic, kde je i klub Kino. Tam často pořádáte akce, jednou jsem se tam byl na vás podívat. Je to asi fajn, když máte takové zázemí. Lidi u vás na akce chodí?

Černošice mají 6500 obyvatel a jeden hudební klub, kterej za něco stojí - jak jsi zmínil Club Kino (cca 350 osob). Určili jsme si max 4 koncerty ročně v Černošicích. Je to naprosto neuvěřitelný prostor a díky tomu, že jsme si tam postavili i zkušebnu, trávíme tam skoro veškerý čas. 
Mladí metaláci z Černošic a okolí jsou největší blázni, který jsem na koncertech v Čechách viděl - hardcore kids. Lidi chodí, nebo alespoň se snaží chodit a podporovat. Jsme jim za to strašně vděční.

Co máte v plánu příští rok, a je něco na co se hodně těšíte?

Na příští rok plánujeme nový singl a videoklip, minitour a snad vyjdou letní festivaly. Snažíme se dělat maximum a těšíme se úplně na všechno. Hudbou žijeme a chceme si tím dělat radost ještě hodně dlouho (úsměv).

Na závěr bych chtěl poděkovat všem našim kamarádům a fanouškům, Metalgatu, rodinám, přítelkyním, Club Kinu a všem českým promotérům a kapelám kteří s námi spolupracují.
Díky! Jirka a SWYF

Sestava:

  • Kuba – Kytara
  • Matouš – Kytara
  • Tony – Kytara
  • Adam – Basa
  • David – Bicí
  • Jirka - Zpěv


RECENZE


http://www.myspace.com/swyfmusic
http://www.facebook.com/pages/Suffocate-With-Your-Fame/143763485698658
 
http://bandzone.cz/suffocatewithyourfame
http://soundcloud.com/suffocatewithyourfameband
http://www.youtube.com/user/SuffocateWYF


Zveřejněno: 18. 12. 2011
Přečteno:
3577 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 12. 2011 19:08 napsal/a DW
A
pak stejně zjistěj, že není komu :))
19. 12. 2011 18:42 napsal/a Tony
termíny
\"Metalgate na nás netlačil, jediné, co nám bylo stanoveno, byl termín křestu. Horko těžko jsme to do termínu stihli...\" Takže tlačil :-) Za tohle bych každého vydavatele kopal do zadku. Furt myslí jen na nějaké pitomé termíny, aby už honem mohli prodávat.