Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SUFFOCATE WITH YOUR FAME – The New World Order CD 2011, MetalGate

Mladá kapela, mladí lidé, moderní metal, dlouhý název, to jsou Suffocate With Your Fame pocházející z městečka nedaleko Prahy, Černošic. Kapela, jenž se k této desce dopracovala soutěžením. Konkrétně v soutěži metalových kapel MetalGate Massacre, kde se po několika vyřazovacích kolech dostala až na samý vrchol, a stala se vítězi 2. ročníku. To je samo o sobě pěkné, ale pro SWYF z toho vyplynulo další pozitivum, a to vydat u pořádající agentury své debutové album, což je pro mladou kapelu jistě terno. Na začátek, by se ještě hodilo uvést věci na pravou míru a zmínit fakt, že ve výše zmiňované soutěži kapela bodovala ještě pod starým názvem Suffocate With Your Vomitus, aby při natáčení vyměnila slovo vomitus za fame. V květnu chlapi vyhráli první cenu, a v říjnu je už na světě deska, to vše po dvou letech činnosti.

Čím konkrétně SWYF v soutěži očarovali fanoušky a porotu, a čím předčili své konkurenty, že brali první flek, nemohu posoudit. Semifinálového kola jsem se zúčastnil pouze jednoho a to zrovna toho, v kterém hráli jejich největší konkurenti xXXx. Kdybych se já ocitl v porotě a měl volit mezi touto dvojicí, hlas by dostali SWYF. Promo leták hlásá o stylu, jaký hrají, něco o death-metalcoru, a mně nezbývá, než s tím souhlasit. Na ploše něco málo přes půl hodiny se kapela prezentuje deseti věcmi, vedenými převážně pomalým, valivým až středním tempem, v kterém si zjevně libuje. Což je občas na škodu... To, co mi v hudbě SWYF více schází, je variabilnější výraz. A tak, když se jim ve čtvrté Throne Of The False King splaší koně a bubeník se do toho trochu rychleji opře, působí to hned svěžejším a hlavně pestřejším dojmem. Po hříchu, takovýchto míst se na desce moc nenachází. Kapela se bohužel nevyhne klišé, poplatným tomuto přesycenému žánru, přílišná podobnost (v určitých partech) s tisíci jinými podobně znějícími spolky, je někdy více než patrná, přesto se jim daří tvořit skladby, které svou kvalitu rozhodně mají. SWYF disponují trojící kytaristů, a kytarová práce je asi to nejlepší, co lze na albu nalézt. Ani ne tak v rifech, či tolik oblíbených a zřejmě nezbytných (v tomto žánru) breakdownech, ale ve vyhrávkách a sóĺech (povedených), kde se jim daří nalézt svou vlastní tvář.

Muž, o kterém jsem ještě neztratil slovo je vokalista Jirka, ten se prezentuje převážně growlem a do žádných větších akcí se nepouští a drží si svou linii, sem tam ale umí pěkně zakvičet (Martyrs Of Demise) (úsměv). Oživením působí i sborové vokály použité v předposlední Parasites. Přesně tyto momenty (občasné zrychlení, použití trošku jiného výrazu vokálu), když se objeví, jzpůsobují, že sem si schopen jednotlivé songy lépe zapamatovat a nesplývají mi v jedno, tak jako ostatní. Což se mi ze začátku stávalo.

Ke kladům alba je určitě nutné připočítat zvukovou podobu. Album se nahrávalo ve studiu Kocis a následný master proběhl v USA. Celkový sound mi přijde povedený a úměrný stylu, který SWYF produkují. Stylu, kterému moc nerozumím. Stylu, kde se mi kapely slívají v jedno a dobrovolně si je doma nepustím. Ale jelikož SWYF připadli na má bedra, a několik pozorných poslechů jsem The New World Order věnoval, musím konstatovat, že jsem se při poslechu nenudil a dokázal si ho užít. Občas se dostavoval pocit déjà vu, ale i přes určité tápání hodnotím prvotinu této party jako povedenou záležitost.

Čas: 35:22

Seznam skladeb:

  1. Inception
  2. I'm Proud
  3. Demon Destroyer
  4. Throne Of The False King
  5. Silence
  6. Question (Intro)
  7. Martyrs Of Demise
  8. Desire For Benevolence
  9. Parasites
  10. Blood Money

ROZHOVOR

http://bandzone.cz/suffocatewithyourfame


Zveřejněno: 10. 12. 2011
Přečteno:
3714 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář