Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

Milé povídání s velkým jménem české ug scény o nové desce, hotových i právě utvářených projektech a vůbec věcech kolem muziky obecně.

Zdravím tě Blackie, tak povídej, co se událo za dobu od posledního rozhovoru (6. 1. 2009), kromě chystání, nahrávání a následného vydání nového alba, na které si samozřejmě za pár okamžiků posvítíme.. Zajímá nás samozřejmě tvůj především profesní život, ten osobní si koneckonců střežíš (a děláš dobře..)? Cos produkoval, komu jsi pomáhal, kdo z ug scény tě zaujal, kdo tě nezaujal atd.?

Zdravím. Snad na něco nezapomenu...  Hostoval jsem například Lordovi Morbivodovi na War for War, ve skladbě Most. Neurotic Machinery, After Rain, Nahrával jsem několik kapel, z nichž za zmínku stojí Sezarbil, Asgard, Pačess. Dělal jsem mastering například skvělých Brotherhood, Tears of Styrbjørn, Edain atd.

Prošlo mi rukama spousta nahrávek a u toho jsem pracoval na nové desce Cales, takže nebyl pomalu čas nic poslouchat, tudíž se mi nevybavuje nic, co by mě nějak výrazněji zaujalo. Tohle ovšem není úplně můj profesní život, nýbrž bokovka, kterou se neuživím a chodím u toho normálně do práce.

Teď jsem dokončil mastering vynikající kapely Silent Kingdom, dělám vokály do projektu Klamorna a v lednu budu spolupracovat s nadějnou partou Darchaic.

Vím, že jsi hodně chválil Pačessovu tvorbu a jeho odhodlání tvořit.. Vypadá to, že jste poměrně dost hudebně spřízněni.. Co na Monte Liliorum říkáš ty, z pozice ostříleného muzikanta?

Ten kluk má parádní nápady a imponuje mi jeho spontánní přístup. Má to riffování v pazourách a umí se do toho opřít.Takže z mé strany chvála.

Vytýkám mu pár věcí, na kterých musí ještě zapracovat, ale on to ví a hlavně musí existovat a věnovat se zaměstnání, kvůli kterému je hodně zaneprázdněný, takže tomu nemůže věnovat tolik času, kolik by chtěl. Nicméně i tak stále zraje a určitě nás zase něčím překvapí.

Pojďme svižně k tvé nové desce, respektive okolnostem jejího vydání u „zahraničního“ labelu. Chápu to správně, že tě k tomuto přestupu dohnal poměrně dopředu avizovaný konec vydavatelství Metal Breath? Oslovili tě zástupci Gothoom (předpokládám, že to byl Peter?) s nabídkou spolupráce ihned? Znali jste se již z dřívějška?

Ano, je to tak. Pavel Maňas mně oznámil, že s vydáváním končí a že už to nedává jak časově, tak finančně.Je to smutné, ale nic s tím nenaděláme. Nicméně jeho tituly jsou stále dostupné.

Petera Doomase Beťka jsem oslovil na doporučení Gabriela ze SunGate a byl jsem mile překvapený, s jakou vervou a nadšením tuhle činnost provozuje. Měl jsem to sice nejprve naťuknuté s Naga Productions a Werewolf, ale tomu člověku a jeho krásné značce Gothoom Productions se nedalo odolat .. Lákala mě i myšlenka podpořit slovenský label, aby se vědělo, že tam nechcípl pes, že to bratři taky umí. (spolupráce s Cales je pochopitelně pro začínající label výhodná a to ze všech úhlů pohledu – pozn. DW)

Takže jsi s dosavadním promem své novinky spokojen? Máš přehled, jakými všemi kanály jsou Gothoom schopni propagovat kapely ze své stáje, resp. u nich vycházející nahrávky?

Mám pochopení pro taktiku,kterou Peter zvolil. Potřebuje se toho zboží zbavit, aby se mu vrátily náklady a ne, aby se mu tam hromadilo další, takže nedělá výměny a místo toho nabízí skvělé ceny. My tu distribuci nějak moc neprožíváme, protože vím z předchozích zkušeností, že nám to trn z paty nevytrhne. Pokud má někdo zájem, snaží se mu vyjít vstříc. Má zatím některé věci rozjednané. Celkově ten label je víceméně stále na začátku, takže to chce svůj čas.

Prodejní čísla zatím neznám, ale je spokojený, tak snad nedá Cales kopačky

Johan: Máš představu, kolik kusů se prodalo posledního alba KRF, které vyšlo jak na CD, tak na vinylu? A když to srovnáš třeba s deset let starým a dodnes hodně oblíbeným The Pass In Time, je propad markantní, nebo jsou tví posluchači věrní a ty dvě tři stovky vždycky zainvestují?

KRF minimálně 500 kopií, což je na dnešní dobu skvělé a hodně mně to nakoplo pro práci na Return.

Co se týče vinylů, nemám vůbec přehled a raději se na to kluků ani neptám...

U Pass in Time mi bylo naposledy před lety přiznáno něco kolem 1500 kopií, ale nevím vůbec, jak to bylo u licenčního vydání pod ruskými IronD, takže to mohlo být mnohem víc, než si dokážu představit.

Velmi vřelého přijetí z řad fans i audiofilů se dostalo vydání alba KRF na exkluzivním vinylu pod výše zmíněnými Werewolf a Zero Budget Productions.. Jak se ti líbí zvuk z asfaltu? Přál by sis na tomto nosiči pro fajnšmekry vydat i svou novinku?
Jsi z těch, co obdivují krásu dokonalého zvuku starých desek, nezatížených nešvarem loudness war? Bylo by popřípadě možné vydat vinyl přímo u Gothoom?

Nemám gramec, ale LP KRF jsme poslouchali u Franty Storma s klukama z Master’s Hammer a všichni si pochvalovali, jak to krásně hraje, a jaké to má nádherné spodky. Byli jsme sice zhulení, ale sjížděli jsme to furt dokola.
Loudness War je skvělá věc, ale musí se s tím pracovat opatrně a s citem.

Jo, přál bych si samozřejmě vidět i LP Return ... nejlépe jako picture, s tím obrazem řeky a medvědími tlapami na disku. To by bylo nádherné.

LP by pak pod Gothoom možné vydat bylo, ale chtěl jsem aby se dala přednost merchandise, který už bude za týden k dispozici a když už, uvítal bych vydání vinylu spíš pod jinou značkou u někoho, kdo s tím má nějaké zkušenosti a disponuje potřebou klientelou.

Mimochodem, začátkem příštího roku vyjde limitovaná edice na kazetách u Suicide Taste Productions.

O tom jsem slyšel, a okamžitě jsem se tě na to chtěl zeptat! Vysvětli to prosím mně, jako člověku, jenž si dobře pamatuje zaprskané cosi, co vlivem pomačkaných cívek znělo značně garážověji, než měl producent nahrávky původně v úmyslu? Jak se na ono vydání díváš ty a jak jej vnímáš?

No já sám zírám, že tohle má ještě někdo odvahu vydávat  ale když jsem viděl ty tituly, které Dlog pod Suicide Taste dělá, jak to krásně vypadá, byl jsem unesen a o to víc, když projevil zájem, vydat i Cales. Je to parádní raritka.

O něco výše jsi naťukl svou představu o obalu LP. Pojďme se ovšem trochu rozvyprávět o tom pro CD. Za prvé velká pochvala, design se opravdu povedl a proti fotkám lesů se nedá namítat zhola nic. Můžeš mi ale vysvětlit, jak je možné, že se ona tebou zmiňovaná nádherná řeka nedostala na front, ale skončila jako CD print?

DW:A kdo je onen tajemný muž s parožím? Démon či bůh pohanských kmenů?

Zvolil jsem pro Front Jelena hned na začátku a kdo to je, ti neprozradím, protože to nevím. Jedná se o montáž postavy, s hlavou skutečného Jelena a samozřejmě známý pohanský symbol. (to je přeci Hajný, neboli Lesa Pán – poznámka pisálka )

Přemýšlel jsem, jestli to zase není nějaká vypečená metafora ...


Pojďme se konečně bavit o muzice. Konkrétně mne zajímá hudební posun Return From The Other Side od předešlé KRF. Přijde mi, že první polovina alba byl drobný experiment, odklon od teskných toulek přírodou k trochu zatěžkanějšímu bojovému soundu rozkmotřených kmenů..

Měl jsem náladu udělat ještě o něco svižnější jízdu, s pozitivním bojovým nábojem, a zároveň jsem hodně dbal i na to, aby každá skladba měla jiný rytmus a tempo. Desky, kde mají všechny skladby víceméně shodný rytmus, mě už unavují. Nad rytmikou hodně přemýšlím, i když je v podstatě jednoduchá, ale musí být razantní, dynamická a mám rád, když se to prokládá perkusivními záležitostmi -  není tam jen bum čvacht, přechod, stopka, bum čvacht.  Některá místa mají díky tomu skoro až výbušnou, strhující sílu.

Jako třebas „Heathen Beast“, což nás přivádí k, z celkového konceptu projektu vybočujícím kompozicím. Posluchače samozřejmě musí chtě nechtě udeřit do uší "Verdict", starou školou black metalu nasáklá výše zmíněná "Heathen Beast" a záhadná nátlakovka "Down There". Poprosil bych o tvůj komentář ke každé z nich, nejblíže tvé celkové tvorbě je pochopitelně posledně uvedená.

Souvisí to i s těmi změnami rytmu, o kterých jsem se zmínil, ale skladby „Verdict“ a „Down There“ vznikly dávno před ostatními a mírně vybočují z celého konceptu i textově. „Verdict“ a „Down There“ jsem napsal někdy koncem devadesátých let, ale nezdály se mi natolik dobré, abych je použil. Pak jsem se k nim vrátil až teď, znovu je nahrál, a výsledek se mi zdál natolik dobrý, abych je umístil na novou desku, čímž se i urychlil proces skládání a vzniku nové desky.

Skladba „Heathen Beast“ vznikla zvláštním způsobem. Poslouchal jsem Motörhead a řekl si, že udělám nějakej old school nářez. Měl jsem zrovna v počítači rozdělaný cover Bathory - Man of Iron, což je vybrnkávačka a já z toho chtěl udělat thrash metal. Použil jsem základní programming bicích, některé riffování, viz. úvodní motiv  a skladba byla na světě )...

Vlastně co ty a covery? Občas zjistím, že jsi některý měl buď rozpracovaný, či se ztratil kdesi v Rusku (), ale vzpomínám si na poměrně schopný tribut válu "For Whom The Bell Tolls" Metallicy z druhé půlky 90. let k příležitosti desetiletého výročí od úmrtí Cliffa Burtona. Paradoxní je, že by se na nové album i docela pěkně hodil.. Neplánuješ si v nejbližší době zase s něčím "pohrát"?

Na ten cover "For Whom The Bell Tolls“ nejsem moc pyšnej. Nahrával jsem to tenkrát totálně našrot, ale jinak to nešlo, protože u toho asistovalo ve studiu strašně moc známých ,  nedalo se tak vyhnout ani marihuanovému oparu, takže tam, kde slyšíš často přeznívat zpětnou vazbu a špatné ladění, je to způsobeno následkem těchto nešvarů ...

S coverama jsem skončil. Teď vyjde poslední EP split s  estonskou kapelou Sorts u Offense Records a jedná se o skladbu the Golden Walls of Heaven z alba Blood Fire Death. Základy jsem nahrál rok po úmrtí Quorthona a dokončilo se to až letos.

V současnosti tedy není nic, co by tě trošku lákalo, či ponoukalo?

Ale to zase určitě. Zase neříkám úplně striktně ne, ale s časem je to složité, a chtěl bych se dostat spíš ke své vlastní tvorbě.

Dělal jsi oproti minulému albu KRF v průběhu celé přípravy, průběhu a post-procesu nahrávání něco jinak? Tvé vrstvené vokály mne velice potěšily a rozhodně nejsem sám, fanouškovskou i recenzentskou obec přitahují i automatické bicí, jež jsou složeny ze samplů skutečných úderů vynikajících bubeníků. Dost se zlepšila jejich dynamika..

Díky. To jsem rád, i když pořád je hodně co dotahovat. Jo, snažil jsem se zbavit určitých návyků, které má každý, kdo pracuje se zvukem a z vlastní pohodlnosti se nechce posunout dál. Nechtěl jsem mít stejný zvuk jako na předchozí desce, takže jsem používal jiné kombinace samplů pro bicí, s odlišnou equalizací. Jiný zvuk kytar, přístup k mixu a jiný druh masteringu.

Je skvělé opět slyšet v Cales kytarové vyhrávky (mám na mysli závěr „Highlander“)
 Pověz, je pro tebe sólo/vyhrávka prvkem, jenž narušuje strukturu a celistvost tvých kompozic, jelikož jich v rámci svého projektu příliš neužíváš? Nebo k tomu máš jiné důvody?

Sóla jsou přežitek ... Když, tak musí být fakt od virtuozního mistra, kterej je na tohle zaměřej, což já nejsem. Hodím maximálně nějakej chaos ve stylu Slayer, raději tam ale dám nějakou pěknou vyhrávku nebo jiný zvuk, než abych používal tohle klišé.

Johan: Před pár dny proběhla tak trochu vypjatá výměna názorů mezi tebou a Herdronem, vydavatelem Pařátu. Myslíš, že to bylo šťastné řešení, komunikovat to přes Facebook a web? A myslíš, žes byl v „právu“? Natolik tě to rozčílilo, žes Herdrona/Pařát vyhodil ze svých „přátel“ na FB?

Tu kravinu s tím Pařátem berte jako jeden z mých blbých výstřelků  Mělo se už původně domluvit takhle: „Ok, zaplatíme vám inzerci a příště další, ale chceme tam mít i podporu formou rozhovorů pro kapely které vydáváme. Jenže tohle je věc vydavatele a ne moje.“
Osobně si dávám na FB zeď mnohem kontroverznější věci a nikomu jsem válku nevyhlásil, jak píše Herdron na webu .

Díky moc za trpělivé zodpovídání dotazů, nové album se má čile k světu a mne opět, jako již minule, mrzí, že v současné době není šance prodrat se za hranice naší kotlinky. Album zní rozhodně světově. Ať se daří i nadále!

Taky díky. Šance je vždycky, ale je to beru tak, že se nikam nevtírám a mělo by to přijít samo od sebe. Možná blbej postoj, ale je to můj názor. Nějaký status v zahraničí máme a vůbec nás to netrápí...

RECENZE

http://cales.mysteria.cz/

http://gothoom.com/

http://bandzone.cz/cales


Legenda:

tučné: DW
kurzíva: Johan
běžným odpovídal: Blackie





Zveřejněno: 08. 11. 2011
Přečteno:
5066 x
Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 11. 2011 19:58 napsal/a Crust
?
pochlub se :)
28. 11. 2011 19:08 napsal/a DW
Včera
sme se o tom bavili s Petrem přes fb, kdyby tě ještě zajímal jeho současnej názor k tomu:)
28. 11. 2011 19:01 napsal/a Crust
soloing
no nevím, s těma sólama hele... konkrétně třeba to kytarový sólo v Sacrifice to Fire je jedna z nejlepších věcí, co se kdy u Cales objevili...
08. 11. 2011 12:20 napsal/a SCHMEYD
Souhlas
Taky se přidám s pochvalou. Fakt skvělý rozhovor!
08. 11. 2011 09:21 napsal/a Vader
skvělej
rozhovor, díky. Mimochodem nová deska je vynikající, mám objednáno.