Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

CALES – Return From The Other Side CD 2011, Gothoom Productions

Po necelých dvou letech od poslední desky (http://www.fobiazine.net/article/3768/cales---krf/) se znovu nořím do neprostupné temnoty moravských hvozdů, uklidňujícího šumění studených bystřin, planoucích srdcí statečných mužů a plodných žen – jednoduše byla sepsána další kapitola epického seversko-keltského příběhu.

Petr „Blackie“ Hošek se tentokrát vydal již prošlapanou, přesto místy poněkud netypicky se větvící stezkou, avšak zároveň si podržel svůj jasně patrný, svérázný rukopis. Je až fascinující, jak moc se úvodní skladba vrací k výbornému „Pass In Time“, jehož atmosféra a rozmáchlá, epická kompozice je v „Return From The Other Side“ více než patrná. Tentokrát se ovšem jde do  majestátnosti ještě o poznání více, ony barevné podzimní a zimní nálady slabě planoucích jiskřiček raně středověkého osídlení místy ustupují bojovnému řevu znesvářených sousedních kmenů a vrstvené vokály, obstarávané samotným principálem, vše dokonale doplňují.

Posluchač má od prvních vteřin jasno, nahrávku kterého projektu že to poslouchá, a to je velmi dobře. Pečeť mistra jednoznačně přítomna.

„Over The Abyss Of Life And Death“ zaútočí táboráčkovou akustikou a střední tempa následného rozjezdu perfektně kolíbají posluchače ve svém nitru. Poetické „legacy“ texty, trochu neurvalé riffy ve slokách, zajímavé kytarové výjezdy, zvláštní barva Petrova hlasu. Osciluje mezi Skunym a De Sedem, místy velmi pěkně vrství a ona výše zmiňovaná táboráková repetice se vždy v určeném čase znovu vynořuje ze solidně vystavěné kompozice.

„Highlander“ se podobně jako „Volk Tektosag“ z alba „Savage Blood“ přímo opírá o tradiční keltské motivy, což místy pochopitelně okamžitě evokuje mnou často zmiňovanou SuidAkru. Vlastně je to přímý průsečík mezi Bathory (sloky) a právě Germány, přičemž pokud posluchač, podobně jako já, má rád oba zmíněné spolky, okamžitě zbystří.

Bohužel skladbu značně sráží trochu nedomrlý přechod, narušující jinak Quorthona parádně citující sloku, naopak mezihra krátce za polovinou válu je úplně super!
Následný chorus je skutečně majestnátní a pokud někdo při poslechu nemá ony slastné paganské pocity, které dokáže nabudit jedině tento projekt, měl by si honem jít do stáje nabrousit sekeru.
Naprosto strhující epické pasáže ke konci jen vše usadí do správných kolejí a já vím, že právě „Highlander“ (společně se závěrečnou ódou) je tou skladbou nové nahrávky, jež budu po příštích pár měsíců zbožňovat.

Když se podíváme na stopáž jednotlivých tracků, nelze si nevšimnout, že Petr tentokrát vsadil na spíše delší hudební útvary, celkový počet skladeb se pak zastavil na čísle 7.

Z tohoto konceptu vlastně vybočují jen poněkud technicky vyhlížející „Verdict“ se smutným, okultním, snad až sektářským zabarvením – tedy téma, ne tak úplně zapadající do konceptu Cales (čehož si je nejspíše autor moc dobře vědom a nijak zvláště jej to netrápí, prostě měl chuť stvořit něco podobného a tak tak učinil), a „Heathen Beast“, jež vzdává poctu Blackieho oblíbeným old school  black metalovým kapelám - umca umca škopky, nátlakové tempo a řádně prastaré riffy – tříminutovka jako řemen. Blackie se s tím vůbec nepárá, jede stále vpřed a dokud poslední nepřítel s fatálním skřekem nepadne k zemi, zbraně řinčí dál.

Return From The Other Side je jednoznačně důstojným pokračovatelem ságy, některé pasáže (například druhá polovina „Down There“) jsou opravdu výtečné a nemám co dodat. Přesto samozřejmě fans starších nahrávek (mluvíme o Bonds Of Togetherness, Pass In Time a nyní snad již i Savage Blood) budou z nahrávky trochu zmatení. Pryč je onen zadumaný feeling, jenž se na novince vyskytuje převážně ve druhé půlce "Highlander" a de facto posledních dvou kompozicích, z nichž hlavně závěrečná "Redemptions By Blood" je jako celek výborná.

Převážná část zejména první poloviny alba je trochu o něčem jiném, jelikož i Petr si prostě po letech chtěl zkusit něco odlišného. A víte co? Ačkoliv zpočátku nám to mohlo nedocházet, nakonec zjišťujeme, že naopak, že právě ona rituální obroda byla tím, co Cales v současné chvíli potřeboval. Mně nezbývá než po větru poslat vzkaz: „Díky za další nádhernou nahrávku Blackie, nechť tě múza i nadále provází po tvých toulkách.“

Album vychází v klasické i digi-pack verzi, v digi najdete v jedné z přítomných "kapsiček" zastrčenou nášivku "projektu". Inlay je zpracován nádherně, artwork CD potisku se mi pak líbí podstatně více, než finální front cover.

Seznam skladeb:

  1. Return From The Other Side
  2. Over The Abyss Of Life And Death
  3. Highlander
  4. Verdict
  5. Heathen Beast
  6. Down There
  7. Redemption By Blood
Čas: 39:58

ROZHOVOR

http://bandzone.cz/cales

http://cales.mysteria.cz/

Zveřejněno: 24. 10. 2011
Přečteno:
4012 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 11. 2011 16:57 napsal/a Vader
z tohohle alba normálně nemůžu, dneska dorazil originál. To je naprostá bobma !!! Absolutně tyhle pagan věci neposlouchám, ale tohle mě prostě vzalo. Balackie prostě válí....
29. 10. 2011 14:20 napsal/a Morbivod
skvost
Skvost hudební