Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

DESPERATE TIMES – Pain Of Death CD 2011, vlastní náklad

Nemám rád vybrnkávaná intra, do kterých vokalista jede harsh. Bohužel, metalcoreová formace Desperate Times (založena léta páně 2009) si k zahájení trochu podivně nazvané nahrávky „Pain Of Death“ snad nešťastně vybrala přesně tento postup a já jen doufal, že dále už to bude jen lepší.

V čele s Romanem Stulíkem za mikrofonem ovšem začínají kytarovými kejklemi, jež bohužel používá každá druhá metalcoreová banda, čili ani z úvodních vteřin toho příliš poznat nejde.

Když se pak první skladba, sice „Slaves of the Agony“, konečně rozjede, je mi naprosto jasné, o co tu příští půlhodinku půjde. Typický metalcore – dravý, energií prosycený, ovšem zároveň také notně obnošený - „tradiční“ - bez čehokoliv, co by posluchače donutilo vybřednout z letargie.

Pánové očividně hodně poslouchají své zahraniční vzory a až příliš křečovitě se snaží reprodukovat něco, co bylo pořádně „in“ tak před osmi lety. To samozřejmě automaticky neznamená, že by nahrávka pořád nemohla být zábavnou hopsačkou na dlouhé zimní večery při posezení s lihovinou vybrané chuti.

Navíc Desperate Times, podobně jako drtivá většina stylových souvěrců, se budou zaměřovat hlavně na živá vystoupení a vydání studiové nahrávky pro ně představuje hlavně možnost předat svůj materiál možným budoucím či současným fans k naposlouchání. Když k tomu přičteme fakt, že sebranka nepatří k právě průměrným věkem svých členů k nejstarším, mají ještě spoustu času na to oprostit se od toho klasického, nyní již polomrtvého metalcoreového bahna, a pustit se vstříc novým, světlejším obzorům.

Zatím je to takové, že si člověk po třetí skladbě řekne, že již slyšel vše, a to ho čeká ještě dalších sedm (vlastně šest) kusů. A skutečně – ani po několikerém soustředěném poslechu jsem nedokázal rozeznat jeden vál od druhého, sem tam se sice vyskytne osvěžení alespoň v podobě drobného pinche („Equilibrium“), či veskrze metalového motivu („Eggs Go Cheap Now“), jinak mi z těch stále stejných středních temp jde hlava kolem a mozek samovolně vypíná.

Není to tak, že by něco bylo vyloženě špatně, Jarda Sokol kope moc sympaticky, kytaristé mají cit pro správný drive skladeb (škoda, že už méně pro pořádné změny rytmů, i když není potřeba hned breakovat za každou cenu), Romanův harsh rozhodně nevadí a sem tam si to namíří i k jakémusi growlu přesně v rámci mantinelů staršího metalcoru.

Ovšem ty riffy jsou tak neskutečně šedivé a prastaré, že jeden má až chuť brečet nad promrhaným potenciálem. Pánové by určitě měli juknout, jaký metalcore se ve světě hraje dnes a  trochu tomu přizpůsobit materiál, chtějí-li i v naší kotlince prolomit ledy a stát se respektovaným jménem scény. Nic proti old-schoolu, ovšem v případě mc je to trochu problematické, vzhledem k jeho značné emisi v uplynulé (téměř) desetiletce.

Takhle se totiž každý při poslechu „Pain Of Death“ musí nevyhnutelně pozastavit nad úvahou, co mu vlastně poslech letošní desky, znějící jako něco z roku 2003, přináší. Naživo to samozřejmě bude trochu o něčem jiném. Jak služebně tak průměrným věkem mladá kapela má každopádně dobře našlápnuto a jsem zvědav, co z nich za pár let hraní vypadne zajímavého.

Nejlepší skladba: samotný závěr Insanity

Studio: DTsound (vlastní studio)

Mix&Mastering: Otyn

Grafika: SevenSins, DTsound

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Slaves of the Agony
  3. Desperate Times
  4. Equilibrium
  5. Bloody Love
  6. Insanity
  7. Eggs Go Cheap Now
  8. Intermezzo
  9. Psyhoctropic
  10. Pain of Death
Čas: 30:13

ROZHOVOR

http://www.desperatetimes.cz/
http://bandzone.cz/desperatetimes

Zveřejněno: 28. 10. 2011
Přečteno:
3654 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář