Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

Představuje se mladá death/metalcoreová úderka z Hlinksa

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Kapela vznikla na podzim 2009. Původně byla v tříčlenném složení Honza Tlustý – kytara, Roman Šťulík – kytara a zpěv, bicí Jarda Sokol. Hned od první chvíle jsme se začali věnovat vlastní tvorbě a po pár zkouškách vznikl první song, který jsme pojmenovali Eggs Go Cheap Now. Písnička o zlevněných vajíčkách způsobujících krvelačný souboj mezi důchodci v supermarketu se nám líbila a stala se prvním impulsem ke vzniku naší kapely. Začali jsme si říkat Desperate Times (ve volném překladu „doba je zlá“). S návrhem na tento název přišel Storm a vzhledem k tomu, co se v dnešní době děje, je to celkem výstižné, tak bylo o názvu rozhodnuto. Krátce po vzniku kapely se k „Desperátům“ přidal třetí kytarista Filip Dalecký, který s Jardou působil v předchozím projektu. Kapela nahrála pomyslné demo album, které začalo poutat pozornost příznivců tvrdé muziky. To nás přimělo k nahrání 30minutového CD, které jsme nazvali podle naší třetí skladby Pain of Death. Vybudovali jsme si domácí nahrávací studio „DTsound“ a začali jsme pracovat na našem debutu. Při nahrávání CD k nám přišel poslední člen, kterým je baskytarista Marek Zdražil. S příchodem Máry do kapely se Roman Šťulík vzdal postu kytaristy a nadále se věnuje pouze zpěvu.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Na postu zpěváka je Roman „Storm“ Šťulík (21). Zpočátku hrál v kapele na kytaru, ale když jsme nemohli najít zpěváka, tak se rozhodl „zpívat“ :) O bicí se stará Jarda Sokol (21), který dříve působil v kapelách Enzim, Kumpáni Pod Vlivem, Fault Trace. Teprve se vznikem Desperate Times se začal zajímat o death metal, takže pro něho byly začátky hodně těžké a Jarda se snaží neustále zdokonalovat. Dalším členem je kytarista Filip Dalecký (20). Jak již bylo řečeno hrál dříve s Jardou a to v kapelách Kumpáni Pod Vlivem a Fault Trace. Tvrdší hudba ho vždy přitahovala a inspirovala, ovšem troufl si na ni až s kapelou Desperate Times.
Čtvrtý člen kapely je Honza Tlustý(18).Honza se hře na kytaru věnuje čtyři roky a za svojí předchozí hudební kariéru se stydí. Posledním členem je baskytarista Mára Zdražil (20). Basové kytaře se začal věnovat, po téměř třech letech hry na sólovou kytaru, a to až s nástupem do kapely, koncem roku 2010.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Náběry jsme si dělali u nás ve zkušebně. Koupili jsme si několik mikrofonů, zvukovku, odhlučnili místnost a byli jsme připraveni nahrávat. I když občas to byla docela alchymie v nastavování mikrofonů apod., protože nikdo z nás neměl s nahráváním žádné zkušenosti. Takže jsme volili metodu pokus omyl :) Hrozně moc nám pomohl Otyn ze studia Davos, který nám poradil snad se vším, s čím jsme si nevěděli rady. A po dlouhém rozhodování jsme měli jasno, že bude nejlepší, když nám udělá mix a mastering. CD jsme nechali vyrobit v počtu 100 kusů, ale jelikož je po něm poptávka větší než jsme očekávali, tak plánujeme nechat přidělat další. Celé nahrávání bylo financováno z vlastní kapsy a velmi se prodražilo kvůli nákupu studiového vybavení. Co se týče ceny placky, prodáváme jí za stovku.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Angličtinu jsme zvolili, protože se nám pro tenhle styl hudby zdála lepší než čeština a také proto, že bychom rádi do budoucna oslovili posluchače nejen z České republiky (úsměv). O texty se převážně stará Storm, ale kapela se mu snaží co nejvíce pomáhat. Částečně jsme se tedy o texty podělili. Naše první placka je tématicky příběhová. Začíná zpovědí deprimovaného sebevraha, který je otráven životem, nenávistí k lidem a v zoufalství natáhne brokovnici. Další skladby jsou o utrpení, krvavé lásce a lidské psychice. Dále následuje již zmíněná písnička o zlevněných vajíčkách. Na konci CD se zpívá o duševní poruše a bolesti smrti. Co budeme vymýšlet do budoucna? Nechte se překvapit.
Jinak všechny texty společně s nahrávkami můžete nalézt na našem webu www.desperatetimes.cz.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem loga a bookletu je Michal Hladík z dílny 7Sins. Na webu úporně pracovali Filip a Jarda.
Jakou důležitost grafice přisuzujeme? Stejnou jako zvuku a své tvorbě. Hlavně vzhled bookletu je podle nás důležitý, protože když si jde kdokoliv koupit CD, tak právě vzhled je to první, co ho zaujme. Přední stranu CD jsme volili tak, aby zachytila atmosféru sebevraha z úvodu CD.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Samozřejmě jako každá kapela máme nějaké hudební vzory, ale každý člen poslouchá trochu něco jiného. Inspirace jsou různé, ale uvedu třeba Lamb of God, Divine Heresy, Despised Icon, All Shall Perish,… Dále nás inspiruje spousta grind/metal/hard/death -corových kapel.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Nahrávky posíláme pouze pořadatelům akcí a na recenze, na jejichž zpracování zatím čekáme.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Vzali jsme to celé z druhé strany. První cíl pro nás bylo vytvořit materiál, se kterým se budeme prezentovat a až potom jsme začali shánět koncerty. Zatím máme za sebou svůj první koncert, a to v Pardubicích v klubu Žlutý pes, kde mělo vystoupení úspěch. Už ale máme naplánované a rozjednané další koncerty.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Ukázat v zahraničí se rozhodně chceme. Jak jsme uvedli výše, už jen kvůli tomu jsme volili anglické texty. Zatím ale musíme dobývat tu naši českou scénu (úsměv).

Plány do budoucna...

Určitě co nejvíce koncertovat po ČR a pokud možno i po Evropě. A připravovat materiál na další CD.

RECENZE

www.desperatetimes.cz

Zveřejněno: 28. 10. 2011
Přečteno:
3665 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 11. 2011 08:30 napsal/a Petr Fořt
Vrrr!
Rozhodně perspektivní kombo! Je vidět,že vše připravovali maximálně zodpovědně. Sound,projev na podiu i zpracování nosiče. 100pro o nich bude slyšet stále častěji!
28. 10. 2011 10:41 napsal/a DW
:)
sympatické odpovědi. Jsem rád, že kapela ví co chce a vzhledem ke věku svých členů má ještě spoustu času na to toho dosáhnout.