Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Čtyři roky uběhly mezi alby Daemon Viam Inventient a Heritage of Satan – čtyři roky, během kterých se v kapele protočila řada muzikantů, na bubenické sesli si poseděli tři novicové a až ten třetí se dočkal nahrávání nového materiálu.

Nejen o personálních změnách a nové desce jsme si povídali s Igorrem, který v ROOT drtí baskytaru dvanáct let.

Ahoj Igorre, dvanáct let není zas tak krátká doba – když se za nimi ohlédneš, převažuje spokojenost a příjemné vzpomínky, nebo v Tobě hlodá nějaký červíček pochybnosti, který Ti našeptává, že se toho dalo stihnout víc, prosadit se víc, stát se slavným a třeba si muzikou i vydělávat?

Nedělám muziku proto, abych něco stíhal nebo o něčem pochyboval, ale protože mě to baví. S ROOT hraji už více než dvanáct let, natočili jsme společně pár desek a projeli kus světa. Teď mě spíš zajímá, jak se bude lidem líbit nové album.

Uplynulé čtyři roky přinesly v řadách ROOT nejednu personální změnu, bubeníci se vystřídali čtyři (počítám-li i Evila), post druhé kytary taky nepatřil k nejjistějším... Evilova nechuť bubnovat trvala nějaký čas, jeho odchod byl vcelku logický – proč ale nevydrželi dva jeho nástupci? A kde se vzal PaulDread?

Hráli s námi Marek Fryčák a Peter Hrnčiřík, oba výborní bubeníci. Studovali brněnskou konzervatoř a bylo už předem dohodnuto, že v případě dalšího studia v Praze už s ROOT nebudou. Studují dál oba, což jen potvrzuje jejich kvality. PaulDread se zjevil v projektu Doomy Ballads. Je to vynikající bubeník se vším všudy, tedy i s bláznivými myšlenkami. My mu nerozumíme, ale my mu věříme…

Evil se za nějaký čas vrátil na pozici kytaristy, kde v té době působil Poison, který byl „odejit“? Jeho odchod proběhl v klidu? To jste mu řekli „Evil chce zpátky, chce hrát na kytaru, tak budeš muset odejít? To asi nebylo (oboustranně) příjemné? Nebo Poison napřed odešel a pak se Evil vrátil?

U Poisona byly potíže s alkoholem. Je to škoda, protože jinak to byl dobrý kytarista. Evila už vůbec nebavilo hrát na bicí, ale moc ho bavila kytara, na kterou hraje skvěle. Tak jsme provedli takovou malou rošádu a jak se později ukázalo, byl to dobrej nápad. Ale seběhlo se to tehdy dost rychle, už si ani nepamatuju, kdo který den odešel, přišel, vrátil se, do toho nový bubeník…

Leč Evil ani u kytary nevydržel a před nahráváním alba odešel. Co jej k tomu vedlo – přestal ho metal bavit, nebo v tom byly jiné důvody?

Neodešel před nahráváním alba. Naopak jsme se mylně domnívali, že bude album nahrávat a pracovat na něm s námi. Žel, nic z toho se nestalo. Pochopili jsme, že už ho ROOT vůbec nezajímá a navíc se angažuje ve více revivalových kapelách. Pro nás obojí špatně. Revivaly k smrti nenávidíme.

Nenapadlo vás (Tebe), že bys vzal do ruky kytaru a poohlídli byste se po novém basákovi? Přece jen jsi toho na kytaru odehrál už dost a navíc jsi momentálně co se týče skládání rovnocenným partnerem BigBosse... Oba jste napsali zhruba polovinu materiálu nového alba.

Ten skladatelský podíl se týká této desky, jinak u ROOT skládají skoro všichni. U každého alba je to jinak. Nemuseli jsme hledat nikoho, kytaristy jsme měli k dispozici dva, takže bylo jen otázkou času, kdy k výměně dojde. Navíc nový kytarista Hanz na rozdíl od Evila i skládá, takže je nás teď víc. A mě basa stále baví.

Jak vlastně komponuješ? Předpokládám, že právě na kytaru – nebylo by potom lepší, kdybys kytary do svých skladeb nahrával sám? Než je učit Ashoka...

Doma hraju jen na kyatru, samozřejmě i skládám. Na nové desce jsem nahrával kytary do svých skladeb a do Big Bossovy „Revenge Of Hell“. Celkem tedy pět songů plus akustické kytary a stejně tak basu. Ashok nahrál svoji věc a ostatní songy od Big Bosse. Dokonce nahrával basu i do dvou nebo třech skladeb. Byla to taková strunná dělba práce. V době natáčení jsme na to ostatně byli jen dva.

Co sóla, kterými je Satanův odkaz prostoupen měrou vrchovatou – ta jsi vymýšlel Ty (resp. BigBoss ve svých skladbách), nebo jsou dílem Ashoka?

Veškerá sóla jsou z dílny Ashoka, jako vždycky. Původně jsme chtěli na desku minimum sól, ale nakonec je jich tam celkem dost. Dobré sólo je kořením dobré skladby. Naštěstí ten parchant umí sestavit vcelku poslouchatelné melodie.

Je zajímavé, že Ashok napsal jen jeden song, a to jeden z největších nářezů. Neměl chuť taky na nějakou epičtější, volnější skladbičku, nebo mu ke štěstí stačila právě ta sóla a kytarové eskapády, plus samozřejmě studiová práce nad celým materiálem?

Nám Ashok oznámil v době, kdy už jsme plánovali nové album, že cítí jakési vyhoření. Zkrátka že materiálu moc nedodá. Nakonec to dopadlo dobře a přinesl vícero skladeb, ale tentokrát jsme byli všichni hodně nekompromisní a co se nehodilo, tak šlo nemilosrdně do kamen. To se týká i dvou songů ode mě a dokonce i Velký Šéf musel na nátlak podřízených pořádně upravit tempo „His Coming“ – to je ten nejpomalejší song, který byl původně hodně „heavy“. Naopak nadšení jsme byli z Ashokovy verze „Darksome Proplet“, což je skutečně nejrychlejší a nejbrutálnější věc na desce. A samozřejmě se mohl neomezeně vyřádit v sólech, různých efektech a produkci.

Nová deska mi přijde jako cesta časem zpátky někam mezi demosnímky a Hell Symphony, materiál je to syrový a hodně tvrdý, dá se říci blackmetalový. Kdo tenhle návrat ke kořenům inicioval?

To vyplynulo ze situace a hlavně z textů. Těžko jsme mohli k textům „The Apocalypse“ nebo „Son Of Satan“ skládat nějaké pop-muzikálové melodie. A shodli jsme se všichni na tom, že by to měl být ten ROOT, který znají fans z koncertů. Mnoho lidí už nám řeklo, že to chápou jako jakýsi návrat ke kořenům. Něco na tom bude. 

Dvě záležitosti mi na Heritage of Satan nějak nejsou po chuti. Intro se mi zdá příliš natahované a závěr s tím chlapeckým proslovem a potleskem mi přijde úsměvný. Myslím, že je to z BigBossovy hlavy – zbytek kapely s tím souhlasil, nebo jste nad těmito věcmi vedli nějaké diskuze?

Autor intra i závěru desky je Big Boss. Intro je napínavé tak akorát a stejně jako závěr desky je součástí textů. Na intro navazuje píseň „In Nomine Satanas“ a řeč Satanova Syna dobře navazuje na konec desky, respektive na song „The Apocalypse“. Každé album ROOT podobným způsobem začíná a končí. Vzpomeň si na konec skladby „Before I Leave“ na „Black Seal“ nebo proslov na začátku „Zjevení“. I to patří k originalitě ROOT.

Poprvé vydáváte album u zahraniční firmy (nepočítám různé reedice). Shindy už neměl zájem, nebo jste byli rozhodnuti předem, že byste chtěli vydavatele ze zahraničí? Jak jste vlastně postupovali – hodili jste do éteru avízo, že hledáte nového vydavatele, nebo vás labely kontaktovaly samy? Vybírali jste z více možností?

Už to chtělo ukázat se i ve světě. Jezdíme hrávat všude možně a lidé si často stěžují, že nemohou sehnat CD ROOT. Prostě chyběla distribuce a promotion v ostatních zemích, což žádná z našich firem nemůže garantovat. Oslovili jsme pár labelů, sešly se nějaké nabídky a nejlepší z nich byla od Agonia Records. Ti měli zájem už o „Daemon Viam Invenient“ před lety, ale tehdy nebyl důvod odcházet od Shindy Productions, kteří zařídili například účast ROOT na evropském turné No Mercy Festivals a v rámci možností i kvalitní reklamu.

Co si od vydání pod Agonia Records slibujete? Co vám garantuje smlouva – je na více alb/let? Je v ujednáních nějaké větší turné po zahraničí? Je vůbec delší cestování možné – BigBoss už není žádný mladík, zdravotně taky není úplně fit...

Smlouva je na jedno album. „Heritage Of Satan“ vychází na CD i LP a má dobrou promotion i distribuci po celém světě. O nic víc nám nešlo. Je možné, že během příštího roku vydáme u Agonia Records i nějaké reedice. Spolupráce s labelem je zatím na úrovni, dělají pro kapelu vše potřebné. Poskytujeme rozhovory pro přední časopisy jako jsou Rock Hard, Terrorizer, Sweden Rock a další. Pochopitelně nezapomínají ani na český trh – reklama na album se objevila například v novém vydání Sparku. S turné nemáme problém. Zvládli jsme bez větších potíží evropskou šňůru, přelety do Kanady, Portugalska, Finska… Víc zničení býváme po koncertech v Brně nad ránem.

Předpokládám, že kromě ČR, Polska a severských zemí, kde už máte silnou pozici, byste s novou deskou rádi prorazili i v Německu – tamní trh je o poznání větší. Ale nemáte strach, že byste mohli narazit na ty jejich náboženské fanatiky, kteří s oblibou protestují proti metalovým kapelám, které si v textech neberou servítky nebo propagují Satana? Spoustě kapel už „zařídili“ zákaz prodeje alb. Vy provokujete už názvem, ani nemusí studovat texty...

Můžou si zakazovat co chtějí. Nakonec zákaz je nejlepší reklama. Hráli jsme tam několikrát na festivalech i v klubech a nikde problém se satanismem nebyl. ROOT navíc poslouchají i kněží a studenti teologie. Nedá jim to, jsou tím prostě fascinováni. (smích)

BigBoss léta do médií říká, že metal prakticky neposlouchá, maximálně na koncertech registruje mladé kapely. Předpokládám, že ty seš v metalu ponořený pořád – jací jsou momentálně Tvoji favorité? Posadilo Tě v poslední době něco tak říkajíc na zadek?

Ano, v tomto směru jsem na tom přesně obráceně. Pracuji v obchodě s metalovou muzikou, občas chodím na koncerty atp. Pro mě nejlepší deska poslední doby je Morbid Angel „Illud Divinum Insanus“. Tahle kapela převrátila celou metalovou scénu naruby a přišla s něčím, co nikdo nečekal a co hlavně dost lidí naprosto nechápe. Přitom je to materiál na nejvyšší úrovni po všech stránkách. Hudební nápady, originální postupy a nad tím vším vybroušený zpěv Davida Vincenta s famózními texty. Užil jsem si i jejich show na Brutal Assaultu. I´m Morbid!

Co Tvé další hudební aktivity? Kromě ROOT ses věnoval i dalším kapelám, v jaké je v současnosti fázi Tvoje účinkování v HYPNOS a co se děje u SOLFERNUS? Něco dalšího chystáš?

S Hypnos jezdívám koncerty. Kapela nehrává moc často, takže se to dá skloubit. Měl bych nahrávat i kytary na nové album. Solfernus si dosyta užívá hybernaci. Až se dá dohromady sestava, k probuzení snad opět dojde – zatím však není kam spěchat.

Pokud vím, v současnosti máte nového kytaristu – můžeš ho krátce představit? Na nahrávce se nepodílel – přišel tedy až po dokončení Heritage of Satan?

Honza „Hanz“ Konečný, kytarista z brněnské kapely Demogorgon. Přišel až půl roku po natočení desky, ale můžete si jeho talent vychutnat na koncertech. Mimochodem, svoje první vystoupení absolvoval na letošním Hells Pleasure Open Air v Německu bez jediné společné zkoušky. A rovnou před ním stálo tisíc lidí. Je to frajer.

Jaké jsou nejbližší plány ROOT? Bude nějaký oficiální křest novinky (oficiálně vychází 25.10.)?

Album pokřtíme na třech akcích – 29. 10. v Pardubicích v rámci festivalu Czech Metal Legends, dále v Brně 19. 11. na Melodce, kde hrajeme s Debustrol. A do třetice 22. 11. v pražském Retru v rámci speciální akce Czech Big 3, kde vystoupí nesvatá trojice ROOT, Debustrol (ti zde oslaví 25 let) a Törr, kteří rovněž pokřtí nové CD.

Díky za odpovědi, ať se daří...

In Nomine Satanas!

RECENZE

www.rootan.net

Zveřejněno: 16. 10. 2011
Přečteno:
4000 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 12. 2011 15:48 napsal/a Esesak
Poison
U Poisona byly potíže s alkoholem. Co to jako ma bejt ? Alkoholici vycitaji ........ nechapu mam dojem ze Igor nevi co se slusi a patri. Zamet si pred svim prahem IGORE !!
31. 10. 2011 12:41 napsal/a Lukáš
Heritage of satan - pruser.
to téma nové album, dodatek k rozhovoru: Rozhovor pékný což o to.Deska bohužel postrádá nápady.Bohužel od doby co odešel Blackshock je root polovičatou kapelou. 5 z 10 možných
17. 10. 2011 18:53 napsal/a Cnhvl
ukázka
Na stránkách labelu je k poslechu song Revenge of Hell. http://www.agoniarecords.com/index.php?pos=site&lang=en Bohužel je to Root bez Blackoshe. Blackïe bez Root taktéž není ono. Třeba pro někoho jo. Ale BB čaruje pěkně .. to jo.