Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

FDK – Earthlinked, CD 2011 Redblack/X Production

Kde začít? Nemám zrovna dvakrát chuť opakovat to, co už bylo mnohokrát napsáno v souvislosti s vydáním této desky. Vyjmenovávat, co všechno se zvrtlo a komu vše tak dlouho trvalo tady nebudu, úplně postačí dát vědět, že deska měla vyjít začátkem září a nakonec vyšla až koncem ledna, to myslím hovoří za vše. Nu což, konečně jsme se dočkali a ta nádhera je tu. Jestli je digipack taková paráda, že by se dalo říci, že se to čekání vyplatilo, tak to si nejsem tak zcela jist. Hezké to je, ale příště by to už chtělo vymyslet něco, co lze u nás vyrobit, vždyť tato anabáze, ač s jiným problémem, se děla i u debutu, takže titul smolaři roku zase berou FDK.


Jestliže byl debut přijat, nejen kritikou, pozitivně a vesměs se jen chválilo, logicky se stalo vydání Earthlinked řádně očekávanou událostí. Čekalo se, jestli FDK dokáží na prvotinu úspěšně navázat nebo dokonce své hranice posunout dál. Ačkoliv lze hodnotit první album jako povedenou záležitost, novinka jde ještě dál a je zkrátka o kus lepší a to říkám s upřímnou radostí. Ve větší míře se projevila sehranost a hlavně vyzrálost všech pěti pánů muzikantů a zcela jistě i nasbírané zkušenosti, jak po technické stránce, tak hlavně ve strukturách skladeb - to jak oba kytaristé šperkují své tóny a vrství je na sebe, je pastva pro uši. Pakliže se na prvotině dařila navodit ta správná post hardcore atmosféra, tak na novém albu je ještě k tomu dodána v mnohem větší míře melodika a gradování skladeb, ale rozhodně to nelze chápat ve smyslu kroku k zalíbení se a jakési laciné prvoplánovitosti, k tomu mají FDK na míle daleko. 

 
Úvodní No Love To Scorch je trumf, na kterém je hned na začátku krásně vidět, jak FDK „vyrostli“. Po skřípění kytar, které přejde do parádní vyhrávky, jenž dokáže navodit lehké mrazení... a nic už nebrání nechat se unášet a nemyslet na nic jiného, než jen na to, jak je to krásné poslouchat takovouto náladotvornou hudbu a náležitě si jí prožít... zpátky na zem vás vrátí až Babbův growl. po němž ale přijde tak chytlavá melodická vyhrávka, až srdce zaplesá.


Následující trojice skladeb jenom stvrzuje fakt, že to, jak FDK tvoří, je prostě „ono“ a že to dělají moc dobře; nastoupená cesta je správná a laťka je nastavena hodně vysoko. Jenže to ještě není vše, to velkolepé se má teprve dostavit. Jen stěží lapám po dechu. Execution. To je prostě majstrštyk, jednoduše geniální věc. Při tomto songu si vždy říkám, proč se ti kluci nenarodili někde víc na západ od našich hranic, tam by je nosili na rukou a když by přijeli do Čech, během dne by vyprodali Akropoli a pražští alternativci ze Silver Rocket by psali o FDK něco ve stylu, že přijela jedna z nejzásadnějších žánrových kapel, samozřejmě až po Gnu (úsměv). Jedna z nejuhrančivějších skladeb, co jsem za poslední léta slyšel. Měl jsem tu čest i naživo, husí kůže byla samozřejmostí. Stopáž něco málo přes šest minut se zdá, v tomto případě, tak krátká.


Po této libůstce, následuje až překvapivě tvrdá, krásně znějící basou zahuštěná Slurred a potom už dokonce desky zbývají dvě věci, které se nesou v instrumentálnější rovině, Katla úplně, a i u poslední Earthlinked se zpěvem šetří, což není výtka. Máte-li chuť naslouchat a nechat se pohltit, zcela jistě si pochutnáte. V hudbě FDK lze objevit paletu různorodých nálad a pocitů, záleží jen na každém, jak na sebe nechá Earthlinked působit, a ta tolikrát omílaná slova atmosféra a emoce, ve spojitosti s touto pražskou formací, jsou žádoucí a nevyhnutelná. Někde jsem četl něco v tom smyslu, že jsou FDK smutnou kapelou s depresivní až negativní náladou. Totální nesouhlas, melancholickou možná, ale už jenom z obou dvou výše chválených skladbeb cítím pozitivní energii a hloubavou náladu, ale rozhodně ne depresivní. Ale jak je psáno výše, záleží na každém jakou náladu si z hudby FDK na sebe nechá působit, nebo jakou chce cítit.


S FDK jsou často spojována slova popisující žánrové zařazení, jako post hardcore, post rock, sludge. A hudební vzory, nejčastěji v podobě Neurosis, Cult Of Luna a Isis. Se vším se dá do jisté míry souhlasit, ale zároveň je potřeba zdůraznit fakt, že možná kdysi, dnes už se mohou s klidem zařadit po bok těchto ikon. V našich končinách už trůn obsadili, neměli to zas až tak těžké, když nekomunikující Lvmen s posledním albem Heron se nepatrně zadrhli a Thema Elevem se pro jistotu stačila rozpadnout, ale ani tyto okolnosti nemohou zakrýt fakt, že se album náramně povedlo. Ne, tato hudba není pro každého, ale kdo rád plave v těchto vodách už dávno ví, s jakou kvalitní formací má co dočinění a pořízení Earthlinked se jeví jako nutnost a povinnost.

Čas: 47:16

Seznam skladeb:

  1. No Love To Scorch
  2. MMX AD
  3. Transocean
  4. The First Dream
  5. Execution
  6. Slurred
  7. Katla
  8. Earthlinked
ROZHOVOR

http://www.fdkband.com/

http://bandzone.cz/fdk


Zveřejněno: 22. 02. 2011
Přečteno:
3779 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář