Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

Loni přišli FDK se svojí druhou deskou, za kterou sklidili samé oslavné ódy. V anketě Břitva obsadili za CD Earthlinked třetí místo. Dost důvodů zeptat se na dění kolem kapely ale i na problémy, které provázely vznik alba.

Na otázky odpovídali 3/5 z FDK, jmenovitě: Vanja, Cholda a Babb.

Jaké byly vaše začátky, kdo z Vás patří k zakládajícím členům a kdy se datuje vznik? Hudebně jste se vždy ubírali směrem, jakým se teď prezentujete?

Vanja: Dohromady jsme se dali na podzim 2001 ve složení: Já, Cholda, František, a tehdy ještě s Bábíkem (RIP) na bicí. Toho jsme záhy vyměnili za současného bubeníka Přému. Tato doba byla plná nadšení, ale také hudebního hledání. V roce 2006 se k nám přidal Babb, který začal obstarávat samply, třetí kytaru a postupem času i zpěv. Tato doba už začala více určovat náš vývoj do jakéhosi metal/HC s atmosférickými prvky. To, kde jsme dnes, je výsledek několikaletého vývoje.

Na vašem prvním EP se nachází song Slova nezní. O tom, že byste dělali texty v češtině, jste nikdy neuvažovali.

Babb: Část EP a v podstatě celá předchozí tvorba FDK byla česky. Já o psaní českých textů uvažuji celkem dlouho, takže se o to rozhodně pokusím. Uvidíme, jak to dopadne.

Texty jsou tvá práce, zasahuje ti zbytek kapely do výsledného vyznění nebo je to jen čistě na tobě? Témata jsou, když to hrubě shrnu, ekologie, člověk, atd.?

Babb: Hrubě shrnuto, dejme tomu. Chtěli jsem desku pojmout koncepčně, což se víceméně povedlo. Jinak texty jsem psal a konzultoval s Ewokk, která nám pomáhala i s předchozí deskou.  Následné zásahy zbytku kapely probíhají většinou jen na úrovni frázování apod.

Jak jste se dostali pod vaši vydávající firmu Redblack, byla to klasika v podobě rozesílání proma na firmy, nebo si Vás našli v podhoubí sami?

Vanja: Ani si to už přesně nepamatuji, ale určitě jsme si našli my je. Poslali jsme jim ukázky našeho alba Borderline, ty se jim líbily, tak jsme se dohodli na vydání.

Když si vzpomenete na debut, co se Vám vybaví? Je tam něco ,co Vás doteď mrzí, že se nepovedlo nebo naopak na co jste neustále hrdí? U debutu bylo také dlouhé zpoždění s vydáním, tam byl problém s čím?

Vanja: Podle mého je deska poplatná své době a našemu vývoji. Je to uzavřená věc, a už to neřeším. Z dnešního pohledu vím, že některé nahrávací postupy jsme mohli udělat lépe, ale jedním dechem dodávám, že jsme určitě pro tu desku udělali maximum v tehdejších možnostech, které jsme měli. Ohledně delaye s vydáním bys to měl směřovat spíš na label. Prý byl nějaký problém s prolisem hlavního motivu na přebalu...

Kolik času Vám zabrala tvorba a kompletace alba Earthlinked?

Vajna: Od svých prvopočátků to trvalo asi rok a půl. Samotné nahrávání trvalo asi půl roku.

Kdo je nositelem většiny nápadů a jaký máte systém při skládání?

Vanja: Nejobvyklejší průběh tvorby songu je následující: Cholda přinese nějaké riffy a základní nápady, poté následuje společný jam, kam si vložím vlastní nápady a jiné melodické linky. Společnou diskuzí celé kapely tvoříme základní osu songu, bicí, basovou linku, zpěv. Takovýto song-polotovar nahrajeme, a podle potřeb ještě posléze upravujeme, a doděláváme elektronická aranžmá. U poslední desky jsme některé songy dodělávali až ve studiu, protože přeci jenom finální náběry se také někdy liší od původních verzí ze zkušebny.

Nahrávali jste ve studiu Biotech Ecsona Waldese, přece jen mám toto studio zaškatulkované s „měkčími“ kapelami, než jste vy. Byli jste si tím krokem natáčet tam zcela jistí? V čem je přednost tohoto studia, konkrétně pro Vás?

Vanja: Samozřejmě jsme to kde a jak nahrávat hodně řešili, a nakonec jsme se pevně rozhodli pro Biotech. Bylo to pro nás sice trochu finančně náročné, ale vyplatilo se. Nahrávku jsme mohli řešit postupně s pauzami celý půl rok, a ne jak to bývá jinde, že máš zaplacené pevné hodiny, kam se musíš vejít, a často se nahrávka dodělává ve spěchu. Navíc Ecson svým maximalistickým přístupem byl sám o sobě zárukou úspěchu (úsměv).

Deska měla ve finále pětiměsíční zdržení, byli jste z této situace hodně frustrovaní? Vyčítali jste si, že jste něco mohli udělat jinak? Netrvat na té zlaté barvě, nebo tohle už nešlo měnit?

Cholda: Nic jsme si nevyčítali, my už asi takováto zdržení (Borderline, bylo též) máme v krvi. Každopádně nebylo to způsobeno v obou případech naší vinou. Je to poučení do budoucna.

Kritika nešetří pochvalnými recenzemi, asi je tohle dost velké zadostiučinění za ty všechny nervy, určitě jste rádi. Ani nevím, jestli vyšla nějaká negativní. Když tak pročítáte recenze, jste spokojeni s tím, jak je vaše hudba vnímaná, nebo se v nich objevuje něco, co vám tak úplně nesedí?

Vanja: Popravdě z té bezbřehé chvály, co se na nahrávku sype, mně už trochu jde mráz po zádech. Chtělo by to taky nějakou kritiku (úsměv). Neříkám, že by to mělo vliv na mé vnímání naší desky – pro tu jsme udělali maximum – ale ukázalo by to nahrávku třeba také v jiném světle.

Nemáte už alergii na kapely jako Isis, Neurosis, Cult Of Luna, jenž jsou vám neustále předhazovány?

Vanja: Tyto kapely mám a budu mít rád stále, nicméně máš pravdu, že co se týče recenzí a jiných textů na naší adresu, už toho začíná být příliš.

Když bych se zastavil ještě u těch výše zmíněných klasiků žánru, co rádi posloucháte za hudbu?

Vanja: Já mám rád defakto veškerou soudobou „populární“ hudbu. Metal, hiphop, techno, breakbeat, dubstep, atd…, rád si poslechnu i kvalitní pop. Nemá smysl uvádět výčet kapel a projektů, které mám rád a třeba čtenářům ani nic neřeknou (úsměv).

Cholda: Já aktuálně vše krom dechovky a post-socialistického popu.

V jaké společnosti kapel v Čechách se cítíte nejlépe, ať už hudebně nebo lidsky?

Cholda: Máme pár oblíbených spřízněných skupin, nejvíce asi Ravelin7 a švýcarské Zatokrev.

Vanja: Samozřejmě se rádi vidíme i hrajeme s Gospel of the Future, a spoustou dalších. Co se týče hudební spřízněnosti to je trošku těžké, moc kapel hrajících podobný styl jako my v Čechách není. Doufám, že se blíže seznámíme aspoň s tou hrstkou podobných kapel, s kterýma jsme třeba ještě nehráli. Jinak se pohybujeme na pomezí HC a metalu, takže podle toho vypadají i naši koncertní kolegové.

Co živé hraní, jste dostatečně vytížení nebo máte jiné představy? Dá se říct, že po domluvě zahrajete všude, nebo už by měla mít akce určitou úroveň? A byli jste vůbec někdy za hranicemi naší země?

Cholda: S živým hraním to nějak moc nepřeháníme, většinou se promotéři ozvou sami, my občas uděláme malou šňůru se zahraničními kamarády a zahrajeme všude tam, kde bude akce mít trochu smysl.
V zahraničí jsme zatím hráli na Slovensku, v Polsku a ve Švýcarsku. Chtěli bychom samo sebou cestování trochu rozšířit.

Jak na Vás působí situace, kdy přijde koncert, na který se dostaví 20 30 lidí a vy se trmácíte x hodin tam a zpátky? Máte ve skupině někoho, kdo propadá zmaru? A nebo naopak věčného optimistu (úsměv)? 

Cholda: Všichni jsme veselí optimisté, to je vidět i na naší tvorbě:) Občas se takováto akce přihodí, ale v dnešní době  jestliže nehraješ komerční s....u je to prostě s návštěvností trochu problém všeobecně. Ale pokračujeme dále, v září již desátým rokem.

Na druhou stranu jste si zahráli už před mnoha zahraničními kapelami jako support a hlavně i na Brutalu, sice v sobotu dopoledne ale na to se historie neptá, určitě to byl zážitek na tak velkém podiu a i tak brzo ráno pro tolik lidí, jaké na to máte vzpomínky?

Vanja: Festival BA je podle mě jeden z nejlepších v Evropě. Zahrát si tam je určitě velký zážitek.

Cholda: Obával jsem se, že nebudou lidi, ale nakonec to bylo super. Zde je možno shlédnout.:
http://www.youtube.com/watch?v=qXBO5jVEjvk

Teď jedna otázka přímo na Vanju. Nově jsi naskočil do kapely The.Switch, je to v podobě stálého člena, nebo jen jakási koncertní výpomoc? Na funkci člena FDK to mít vliv nebude (úsměv)? Ostatní kluci z kapely s tím problém nemají?

Vanja: Dohoda je zatím taková, že s The.Switch objedu letní festivaly, a zkusíme společnou tvorbu. Pak se uvidí, jak to bude dohromady šlapat, a jak a jestli se do kapely začlením. Je to pro mě jakási výzva i z pozice producenta, protože do The.Switch můžu začlenit i hudební prvky, pro které v rovině žánru FDK není místo. Samozřejmě mě to nějak zaměstná, ale FDK zdaleka nebyl můj jediný hudební projekt, takže to vidím spíš v rovině toho, že mi zbude méně času na vše ostatní. FDK zanedbávat rozhodně nechci a jestli s tím kluci mají problém? To se musíš zeptat jich (úsměv).

Dvě desky na kontě a u obou velké problémy s vydáním, nepřipadáte si někdy jako nosiči smůly? Třetí deska už bude bez problémů (úsměv)?

Cholda: Jasně, jak jinak:)))))

Něco na závěr?

Cholda: Ještě bych chtěl upozornit na náš poslední klip ke skladbě The First Dream, který jsme nedávno dokončili.

http://www.youtube.com/watch?v=RvCA5bSjrXM

http://bandzone.cz/fdk


Zveřejněno: 05. 06. 2011
Přečteno:
3608 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář