Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

Ke konci minulého vyšlo čtvrté album kapely POSTCARDS FROM ARKHAM. Záminka pro rozhovor je tedy daná, Marek „Frodys“ Pytlík k povídání svolný, není tedy překážek, novinku (a nejen ji) řádně probrat.

 

Ke konci minulého vyšlo čtvrté album kapely POSTCARDS FROM ARKHAM. Záminka pro rozhovor je tedy daná, Marek „Frodys“ Pytlík k povídání svolný, není tedy překážek, novinku (a nejen ji) řádně probrat.

Srdečně tě zdravím! Novinka „Øakvyl“ se na trhu už nějaký ten pátek pohybuje, jaké se k tobě dostávají ohlasy?

Ahoj, abych řekl pravdu, tak jsem mile překvapen, že deska dostává hodnocení většinou kolem 9/10 i v tvrdě rockových periodikách. „Øakvyl“ určitě není pro vyznavače jednoho žánru a určitě ne pro ortodoxní metalisty. Já i zbytek kapely posloucháme skutečně široký okruh žánrů a to se hodně projevilo. Skladby fungují naživo a ohlasy jsou velmi pozitivní. Jsme za to vděčni, ale stálo to spoustu námahy a úsilí.

Už před vydáním jsi avizoval, že nastala proměna z projektu na regulérní kapelu. Jaký vliv to mělo na konečnou podobu alba?

Do celkového procesu se zapojili všichni současní členové. Každý měl na starosti určitou část, za kterou byl zodpovědný. Skladby jsme pilovali ve zkušebně dlouho před nástupem do studia, což bylo vůbec poprvé. Většinou se kluci učili skladby z již nahrané desky. Proto nahrávka působí živějším a opravdovějším dojmem.

Mohl bys nám své spoluhráče představit?

Už více než pět let jsou součástí kapely na pozici kytara a basa Jarda a Jaccob, kteří se podílí hodně i na organizační stránce. Nejmladším (působením v kapele i věkem) je bubeník Lobotom, který ukázal ve studiu i na pódiu, že mladá generace talentovaných muzikantů úplně nevymřela.

Kde a jak dlouho jste „Øakvyl“ nahrávali?

Celý proces trval více než rok. Předprodukce probíhala například v beskydských horách, kde jsme dávali dohromady nápady. Ve zkušebně jsme pak pilovali songy a v GM Studiu Martina Roženka z ADOR DORATH se nahrály bicí a zpěvy. Kytary potom v Arkham studios a mastering, finální úpravy ve švédském Fascination Street Studios. Celý proces tvorby byl zaznamenán v dokumentu.

Co nám můžeš prozradit o jménu Jens Borgen?

Pro mě osobně jedna z klíčových postav (nejen) severské tvrdé hudby. Měl na starosti desky snad všech mých oblíbených kapel jako třeba: KATATONIA, SWALLOW THE SUN, OPETH, BLOODBATH atd. Splněný sen pracovat s tímto člověkem.

Teď bych tě rád poprosil o komentáře k jednotlivým skladbám…

„Prologue“ + „Yidhra“:
K těmto dvěma skladbám, na kterých jsme spolupracovali s našimi přáteli z JEDNOHO KMENE, vzniká krátký film, a ten vysvětlí celý příběh – já jen prozradím, že to bude epické a temné. „Yidhra“ byla navíc jedna z prvních písniček složená pro tuto desku a dokonce se plánuje i živé provedení obou kapel.

Co je vlastně JEDEN KMEN za spolek a jak ke spolupráci s nimi došlo?

JEDEN KMEN je víceméně taky audiovizuální projekt, který ale vychází spíše z tématiky J.R.R. Tolkiena a kromě alba vydal například knihu. Hudebně se pohybují na úrovni ambientu a folku. Se členy spolupracujeme už delší dobu a celkově se nám líbí jejich práce – proto jsme je ke spolupráci oslovili. Určitě si vyhledejte jejich tvorbu: www.jedenkmen.cz

„Mutual Distortion“:
Skladba s psychologickou tématikou, pojednávající o vztahu duševně nemocných lidí a přenosu myšlenek. Píseň vznikala dlouhou dobu, byla problémová a měla několik verzí. Důkaz toho, proč jsme tuto desku dělali jako kapela – nebýt společných zkoušek a skládání, nebyl by to jeden z nejlepších live songů v naší historii.

„Spiritual Transcendence“:
Navazuje na akustickou desku „Spirit“. Příběhově navazuje na předchozí „Mutual Distortion“, kdy po válce myšlenek následuje zklidnění ducha (ega) díky přírodě. Tematicky více pozitivní skladba, která vyšla jako druhý singl po temnější „Erich Zann Syndrome“. Viz videoklip.

„Against Binding Gravity“:
Ryze instrumentální song, který možná navazuje na první desku „Oceanize“. Název skladby je schválně volen tak, aby nebylo potřeba komentáře. Možná i proto tedy jeden z nejlepších live songů v současném playlistu.

„Lost Home“:
Jeden z mých nejoblíbenějších songů. Kontrast folk, country motivů a existencionálního textu. Každý člověk se v životě hledá a k tomu, aby se našel, se potřebuje ztratit – a ne jednou.

„Erich Zann Syndrome“:
Samozřejmě odkazuje na povídku HPL Hudba Ericha Zanna. Zde ale více v osobním kontextu. Tuhle skladbu jsme zvolili i jako první singl z desky, i v našem koncertním novém playlistu je na prvním místě. Viz videoklip.

Pomáhá i tobě hudba v boji s tvými vnitřními démony? Není vlastně příběh Ericha Zanna příběhem každého muzikanta?

Je to tak. Konkrétně u mě je hudba (ale celkově jakákoliv kreativní činnost) lékem na většinu trápení, avšak tato posedlost taky může i za většinu problémů – je to v rovnováze. Každý to má samozřejmě jinak a všechno může člověk ovlivnit. 

„Violet Suicide“:
Minimalistický song, jenž bude mít pokračování na následující desce.

„Ten steps forward and elevenreasons to go back“:
Další instrumentální věc a název odkazuje na teorii, že se život odvíjí ve spirále – ne v rovné přímce. Hudebně opět jeden z mých oblíbenců a vůbec by mi nevadilo, kdyby se nová deska tvořila v podobném duchu. Jako host navíc klávesák z ADOR DORATH.

„Happily Never After“:
Další ukázka společné práce. Klukům z kapely úvodní motiv během zkoušek připomínal pohádku. Mě napadlo napsat jako obrácenou pohádku, která prostě nekončí šťastně. Rád bych, aby se tato skladba také octla na živém playlistu.

Nezbytnou součástí nosiče je jeho vizuální podoba, mimochodem velmi vydařená, čistě tvá práce a co o ní můžeš říci?

Celkový námět a front cover jsem sice udělal já, ale ilustrace v bookletu jsou od komiksového malíře a umělce KKD Troopera, který je také velmi inspirován lovecraftovskou tématikou a s jehož prací jsme moc spokojeni. Je možné, že budeme spolupracovat i do budoucna.

Myslím, že vše podstatné kolem aktuálního alba jsme probrali, tak mi dovol lehké odbočení. Úzké propojení POSTCARDS FROM ARKHAM se spisovatelem H. P. Lovecraftem není žádné tajemství. Vzpomeneš na první setkání s jeho tvorbou?

Od základní školy jsem rád četl tvorbu E. A. Poa nebo A. C. Doyla a když jsem pátral po tématicky spřízněných autorech, často jsem narážel na jeho jméno. Také v komiksech a tvrdé hudbě se často objevovaly zmínky o postavách z lovecraftovského univerza, takže jsem se jím začal zabývat blíže.
Tuším, že první povídkou, kterou jsem četl, byla Cool Air, kterou mám i do teď nejraději.

Dokázal bys vyjmenovat nejoblíbenější povídky?

Již zmíněný Cool Air, Polaris, Shadow Out Of Time nebo Music of Erich Zann. Což jsou většinou opomíjená díla za Call of Cthulhu nebo Shadow Over Innsmouth.

Co vlastně ty a horor, máš v tomto žánru oblíbence, knižní i ty filmové?

Kdybych to měl skutečně blíže specifikovat, tak jsem fanouškem spíše weirdfiction než klasického hororu (například od Kinga mám rád asi jen dvě knížky). Nedávno jsem objevil skvělou sbírku severské weirdfiction, která se v češtině jmenuje myslím Lesní lišky, kterou skutečně doporučuji. 

Než přejdeme k poslední otázce, odhal prosím své hudební začátky a jaké jsi měl vzory?

Moje hudební začátky nejsou nijak odlišné od normálu. Začínal jsem na QUEEN, KISS a THE BEATLES. Původně jsem chtěl být pianistou, ale tři roky hraní na flétnu mě od hudby na nějakou dobu odradily. 
Ale potom jsem „objevil“ OPETH, IN FLAMES nebo KATATONII a právě tyto kapely mě inspirovaly nejen ke hře na kytaru, ale hlavně ke skládání. Tvrdou hudbu ale už tak často neposlouchám, snažím se sbírat inspiraci i jinde. V playlistu se u mě už dlouhou dobu drží Tycho, Newton Faulkner nebo John Butler Trio. 

Jaké jsou plány do viditelné budoucnosti, dejme tomu pro tento rok?

S PFA chceme co nejvíce hrát živě, protože to nás baví nejvíce a to jako kapela potřebujeme. Do toho nechceme usnout na vavřínech a pracujeme na nových věcech a projektech nejen hudebního zaměření. Poctivá a konstantní práce nás myslím odlišuje od ostatních kapel. Navíc se chystáme do studia i s AWRIZIS, kde je to přece jenom více o metalu. 

Moc díky za naše povídání a ať se daří!

Díky za podporu.

RECENZE

Facebook
Bandcamp


 


Zveřejněno: 02. 02. 2020
Přečteno:
3817 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář