Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

LP 2019, Emergency Records / hardcore / Česko

Pražská parta JUST WÄR se po cca pěti letech existence dopracovala k debutovému full albu. Předcházelo mu sedmipalcové EP „The Last Goodbye“ z roku 2015, účast na několika kompilacích a hlavně obrovská porce koncertů (v roce 2016 jich bylo 57!) doma i v zahraničí. Logický vývoj, krok za krokem, takhle by to obecně mělo být… vinylem korunovat několikaletou práci. Během té „práce“ došlo k výměně bubeníka a z kapely tvořené ze tří čtvrtin punkery a z jedné metalistou se stala remízová záležitost – dva metaláci původem ze SPREADING DREAD a dva pankáčové (ex-DEMARCHE, ex-CLIMAX a další). A co asi tak může vzniknout, když se protnou tyhle dva žánry? Hardcore, v němž rezonují metal a punk.

Ony rezonance přicházejí prakticky okamžitě po intru, jež zachycuje tepot lidského srdce, respektive poslední údery tohoto orgánu a následný nekonečný tón dobře známý z nemocničních filmů. Po něm se rozjíždí svižná hardcore rotyka s typickým žánrovým výrazivem, které poprvé rozčísne kvílivé kytarové sólo. A taky je hned v první písni zřejmé, že bubeník vyšel z jiného světa, protože to sype hodně pestře. O to (pestrost) se snaží i ostatní a dá se říci, že se jim to daří, deska nepřipouští pocit nudy, pořád se něco děje a nejen to, ono je to i zajímavé. A nejen rychlostí je album naplněno, druhá „Sky Overcast“ sice většinou upaluje v rock´n´rollovém tempu, ale nechybí ani pomalejší melodická pasáž (lehce přečinelovaná), ani metalové dunění kopáků v závěru. Uprostřed strany A se v „The Hangman“ mění postava u mikrofonu, špinavý Splinterův hlas střídá Bilos (MALIGNANT TUMOUR), který svým typickým způsobem naštěkal chytlavou melodickou jízdu plnou kytarových kudrlinek, v níž Šáfa opět tvrdí muziku kopákovou razancí a kytara míří k thrashmetalovým sférám. Mluvené vsuvky se v žánru nosí, já jim pro svou anglickou nedostatečnost nerozumím, takže nevím, o co jde, a to platí i o textech, které jsem jen tak proletěl a úsilí s pečlivým překladem vzdal. Asi se dají vyjádřit slovy jednoho z textů – ztracené životy, zlomené sny –, nechybí samozřejmě ataky politiky a náboženství. Stejně jako minule si myslím, že česká hardcore kapela má zpívat česky, ať si kdo chce říká co chce, ať kapela jezdí po světě, nebo ne… stejně není řvoucímu frontmanovi na koncertech rozumět; doma bych si české texty přečetl a při poslechu na ně taky civěl. 

První stranu „Situation Normal Still Fucked Up“ zakončuje rychlojízda a druhou otevírá taky pěkná paseka. „Raid Of The Crows“, v níž opět vynikají bubny a kytara, chvíli snad i helloweenská, a růžky pěkně vystrkuje i basa. Hudebně mě JUST WÄR zkrátka baví, což je tím, že mám podobně zkřížené žánry metal a hardcore přesně takhle rád. Trochu mi trvalo smířit se s vokály, které jsou na můj vkus jakoby nuceně ochraptěné, nebo jak lépe je popsat, ale zvyknout si na ně lze. Stejně jako na střídání sofistikovanějších skladeb s těmi přímočarými, obě polohy mají cosi do sebe a zástupce druhé sorty „Cope With The Fame“ je rotyka ohlodaná na hardcorovou kost. Béčko půlí vzpomínka na předchozí působiště poloviny kapely, DEMARCHE, a „Holy Tragedy“ připomíná starý anglický punk, neučesaný, špinavý, Bilos v něm  klasicky huláká a doplňuje Splintera. Jaký kus cesty pánové urazili, dokládá „Atheist Prayer“, která sice pocitově vychází z podobných základů, ale je kompozičně mnohem šťavnatější, propracovanější, byť i DEMARCHE song byl ozdoben kytarovými vyhrávkami. Závěrečná „War On Horror“ je zpočátku metalově nadupaná, aby se překlopila do úplně jiné polohy i žánru. „Může“ za to saxofonista Armán z reggae kapely JSEM Z TOHO JELEN, který přispěl saxofonovými party, ale asi za to může i kapela, která se na závěr rozhodla zablbnout si a výsledkem je úplně mimoidní muzika nemající s kontextem alba nic společného. Názory se asi budou různit, někdo řekne, že je to dobrý nápad, další, že je to pitomost, já se kloním k druhé variantě. 

Celkově ale panuje spokojenost, metalizovaný hardcore/punk v podání pražského kvarteta je zábavný, dobře složený i zahraný, disponuje velice slušným potenciálem oslovit nejen punkery a hardcoristy, ale i metalisty, zejména ty holdující thrashi starých forem.

Gramodeska vyšla v nákladu 300 ks, zabalená v přebalu, kterému vévodí parádní perokresba vrány (krkavce, havrana, jiného ptáka?) trhající oko nějakého nešťastníka. Zachován zůstal kruh tvořený zipem jako na předchozím sedmipalci, v němž je ústřední motiv umístěn, zadní strana patří fotce kapely a seznamu skladeb. Texty a fotokoláž jsou pak na vnitřní kapse. Vizuálně je deska vypravena velmi pěkně. 

Seznam skladeb:

  • Side A
  1. All Wound Last Kills
  2. Sky Overcast
  3. The Hangman
  4. Voice Of T-reason
  5. Before We Die
  • Side B
  1. Raid Of The Crows
  2. Cope With The Fame
  3. Holy Tragedy
  4. Atheist Prayer
  5. War On Horror

Čas: cca 31 min.

Sestava:

  • Splinter – vocals
  • Miki – bass
  • Šáfa – drums
  • Traktor – guitar

Facebook
Bandzone
Bandcamp


 


Zveřejněno: 22. 07. 2019
Přečteno:
3560 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář