Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

7\" EP 2015, kooperace 12 vydavatelů / HC/punk / Česko

Necelé dva roky existence, sedmdesát koncertů a tři, byť krátké, nahrávky – to je vizitka neskutečně pracovité kapely. JUST WÄR do toho praštili loni na jaře a od té doby jedou jako dobře namazaný stroj. Ono to asi bude i tím, že ač jde o co do názvu nováčky, tak podle jmen rozhodně ne, všichni čtyři členové prošli řadou kapel, ať už punkových (např. DEMARCHE, CLIMAX, V. T. MARVIN), nebo metalových (SPREADING DREAD). A je to znát, instrumentální stránce prakticky nemám co vytýkat, pánové složili a nahráli čtyři zajímavé písničky, které nejsou postavené na obvyklých třech akordech, ale jsou překvapivě variabilní a vedle hardcore a punku v nich lze objevit i stopy metalu.

Hned v první „All Guns Afire“ si kytarák Traktor (právě ten působil v metalové kapele) střihl pěkné sólíčko, jinak song upaluje v rychlém tempu a chytlavá riffáž zabírá i při domácím poslechu; na koncertech asi budou fanoušci provádět pěkná alotria. Druhá položka strany A je zamotanější, jestliže první skladba ctila HC made in Česko, tak dvojka jede v duchu anglické punkové školy, jako přirovnání mě napadají třeba THE RESTARTS. Hudebně opět povedená práce, žádné tupé hoblování jednoho a toho samého dokola, ale se spoustou drobných vychytávek, zpestření... v tomto směru dobrá práce. Úplně stejné pocity mám z béčka, akorát naopak. „Cards and Dice“ jede přesně na pomezí HC a punku, opět bych ji zasadil do Anglie a opět bych pochválil tentokrát mnohem delší sólo, ale i baskytaru, která se obecně prezentuje hodně zajímavou hrou. „Civilisation´s Agony“ fičí pekelným thrashcore tempem, zpěvák tlačí na pilu o něco větší silou, takže jeho řevu není tolik rozumět, což je nakonec dobře... Protože když už jsem řekl „á“, musím přidat i „bé“, za které mě asi nebude mít rád zpěvák a možná i jeho kamarádi z kapely. Splinter zpívá tak, jak mu „zobák narost“, což by mi až tak nevadilo, u punku je to zcela běžné a nároky na frontmany v tomto žánru jsou kladeny spíše tak, aby to byl pořádný šoumen a dokázal to rozjet na živo, ale mě trápí angličtina, nebo lépe řečeno výslovnost. A když toporná výslovnost vadí neznalcovi jako jsem já, co na to asi řeknou ti, kteří Shakespearovým jazykem vládnou? JUST WÄR už si zahráli i za hranicemi, ale když v dnešní době česky zpívající kapely v pohodě brázdí Evropu a nikdo jim češtinu nevyčítá, proč se pouštět na tenký anglický led?

Ale zpět k muzice, poslední skladba uteče jako voda a já jsem na rozpacích, jak se k hodnocení čtyřskladbového EP postavit. Tak se ještě zastavím u doprovodných záležitostí, které zaslouží pochvalu, ať už jde o zvuk, který sice není kdovíjak vypiplaný, ale k produkci kapely sedne, nebo obal, který je příkladný. Parádní perokresba na titulce souvisí s náplní textů, zadní strana přebalu obsahuje pěknou fotku kapely a názvy skladeb, vnitřní příloha pak další fotky a všechny texty, včetně toho převzatého od Wiliama Shakespeara („Protest Sonnet“), i všechny další důležité informace. Po grafické stránce čistá práce s potěšujícími drobnostmi typu šikovně využitého zipu coby klasického punkového atributu.

Ale abych to nakonec nějak rozsekl – JUST WÄR mě po hudební stránce příjemně překvapili, v tomto směru mě baví, angličtina mi naopak radost nedělá, ale v rámci české punkové scény patří pražský kvartet mezi lepší polovinu protagonistů.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. All Guns Afire
  2. Protest Sonnet

  • Strana B
  1. Cards and Dice
  2. Civilisation´s Agony

Čas: cca 12 min.

Sestava:
  • Traktor - guitar
  • Miki Climax - bass
  • Marwin - drums
  • Splinter - vox

ROZHOVOR

http://bandzone.cz/justwar
www.facebook.com/justwar.official

Zveřejněno: 12. 11. 2015
Přečteno:
3630 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 11. 2015 20:29 napsal/a Peťan
JW
Nezní to úplně špatně, takovej tuzemskej lepší standard v hc-punku. Naživo jsou fajn :-)