Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

31. 5. – 2. 6. 2019, Plzeň - Amfiteátr Lochotín

Poprvé jsem zavítal na Metalfest do Plzně. Byl jsem přemluven naší zbirožskou metalovou sekcí, která čítala víc než 0,1 % všech metalových fans vyprodaného amfiteátru na Lochotíně (úsměv). 10. ročník přivítal poprvé 15 000 hlav.

Na Lochotíně se scházíme přibližně kolem desáté na otevření areálu. První z nás zabírají „naše" letitá místa. A už zbývá jenom vyčkat na první účinkující, kterými jsou všem dobře známí TÖRR. Ota Hereš a spol. zahajují svůj set přesně v 11 hodin a já s podivem konstatuji, že pod pódiem mají pěkně našlápnuto, načež se mi dostává odpovědi, že při minulých ročnících na první kapelu byla na place jen „hrstka" lidí. Ozývá se intro a úvodní skladbou „Krajina snů" z posledního alba „Black´n´roll" TÖRR otevřeli Metalfest. Po celou dobu setu se mi zdál zvuk trochu přiškrcený a také zvuk bicích nevynikal tak, jak by měl. Přesto jsem si legendární kousky „Armageddon" a „Kladivo na čarodějnice" se závěrečným „Made in Hell" vychutnal.

LONG DISTANCE CALLING v pětačtyřiceti minutách odehráli instrumentální set. Progresivní rocková kytarová hudba měla atmosférický nádech a „odpočinkové" kousky jako „Metulsky Curse Revisited" s houpavou melodií mě bavily. Ke konci setu, půlhodině poslechu, jsem nabyl dojmu, že postrádám zpěv. Ale to nic nemění na tom, že tuhle německou čtveřici budu určitě sledovat dál.

V čase, kdy se většinou ještě akce pozvolna rozjíždějí, tedy krátce po třinácte hodině, němečtí MAJESTY předvedli živelnou jízdu. Zpěvné heavy/powemetalové melodie vyvolaly takovou energii, že to vřelo nejen v kotli, ale po celém skoro již plném amfiteátru. Lochotínem znělo heroicky „We will Burn, Burn, Burn... Burn the Brigges" a svižná kytarová sóla pohltila nejen mě. Právem si kapela mohla zazpívat „We Are Legends“, píseň z aktuálního počinu „Legends", kterou na Metalfestu odehrála v premiéře.

Nejde o to, co poslouchám, ale jestli se mi to na metalovém svátku líbí nebo nelíbí a jak mě hudba dokaže oslovit. A někde mezi byla další německá kapela KISSIN' DYNAMITE. Glam rock, BON JOVI, rocková uhlazenost a tak trochu podle hesla „Sex, drogy a rock´n´roll", tak ihned zapůsobil otvírák „I've Got the Fire". Pokud by byl zvuk vytažen více do prostoru a nezůstal jen u pódia, tak určitě energie, která byla nastavena předchozí kapelou, by byla znát mnohem silněji a užil bych si tento koncert o mnoho víc.

Němečtí AXXIS rozjíždějí svůj set písněmí „Monster Hero" a „Blood Angel" a mě to přestává bavit. Nemusím zas všechno vidět. (úsměv) Nesedí mi hudba, nesedí mně zpěv... Odcházím se projít areálem. Areál je našponován již k prasknutí a to je pouze krátce po šestnácté hodině. Na co se všichni přišli podívat? To zjistím záhy, zatím jen tuším, ale ještě je čas...

Po německé převážně rockové scéně přichází obrat o 360°. Ozývá se symfonické intro a temnou skladbou „Portrait of a Headless Man" z posledního alba „Codex Omega" otevírají řečtí SEPTICFLESH zuřivou deathmetalovou jízdu. A to takovou, že se spustil i déšť. SEPTICI předvedli slušný nářez, který bych si možná u pódia užil více, protože zvuk na deathmetalovou rubanici se zdál opět utopený. Zvuk ano, ne však my, protože se počasí umoudřilo a mě to tím pádem asi začalo bavit, neboť zvuk se vycizeloval v druhé půli koncertu, který uzavřela skladba „Dark Art" z již zmiňovaného alba.
 
Náladotvůrci AMORPHIS jedou turné k stále aktuálnímu materiálu „Queen of Time" což bylo zřejmé z nespočtu triček fans s motivem tohoto alba. A nejen k poslednímu albu, ale i celkovým počtem různých triček AMORPHIS. A bez ladu a skladu svůj hudebně precizní set Finové rozjeli dvojici skladeb „The Bee" a „The Golden Elk" právě z tohoto alba. Polovinu setu víceméně tvořily písně z novější etapy kapely, ke kterým patří výborná skladba s arabskými motivy „Death of a King". Technická hudební vyzrálost, výborný civilní zpěv, který se s přehledem měnil v growling a když se k tomu dodal vytříbený zvuk, tak nebylo co řešit. Ale... Je mi jasné, že při této hudbě nebudou na pódiu kdovíjak křepčit, ale vystoupení v celkovém kontextu na mě působilo statickým dojmem a po chvíli jsem nabyl dojmu, že poslech ze studiové nahrávky si užiju více. Živě snad příště. (úsměv)

Z další kapelou jsme se vrátili do heavymetalových vod, ale na severu zůstali, a přivítali jsme švédské HAMMERFALL. Ostré riffy, řezající kytary, melodický zpěv a severská razance. Takhle se jednoduše dají vyjádřit pocity z koncertu. V rámci festivalového setu odehráli skládačku toho nejlepšího ze své letité historie. Určitě nemohli chybět a taky nechyběly skladby jako „Renegade", „Any Means Necessary" a závěrem se opět zpíval popěvek „Hearts On Fire". Za mě toto vystoupení v pohodě a tímto jsem završil festivalový den.

Festivalový den ano, ne však ten páteční, který se mi pokoušeli zkazit němečti POWERWOLF. Naštěstí ne. Beru to s úsměvem a z povinnosti sledují toto divadlo. Podle mě, ať si každý říká, co chce, je to totální blbost a nemám, co k tomu říct. Samozřejmě bude to znít jednoduše, když napíšu: Vytvořte chytlavý helekající refrén, postavte k tomu kulisy a úspěch bude zaručen. A trochu ohně. Hotovo. A ty popěvky a kecy okolo... hu hu ha… Trošku postrádám pointu. A jen nechápu, že to je to nejlepší... anebo spíš chápu. Hallelujah.

SEPTICFLESH jsem tipoval jako pro mě nejlepší kapelu prvního festivalového dne, ale nenaplnili má očekávání na 100 %. Příjemným překvapením byli však MAJESTY, což jsem vůbec nečekal. A při poslední kapele jsem se jen utvrdil, že už ji nechci vidět nikdy více.

MAJESTY

  1. Die Like Kings
  2. Hail to Majesty
  3. Burn the Bridges
  4. Rebels of Our Time
  5. Hellforces
  6. Wasteland Outlaw
  7. Thunder Rider
  8. We Are Legends
  9. Metal Law

KISSIN' DYNAMITE

  1. I've Got the Fire
  2. Somebody's Gotta Do It
  3. Love Me, Hate Me
  4. DNA
  5. Sex Is War
  6. Waging War
  7. I Will Be King
  8. You're Not Alone
  9. Flying Colours

SEPTICFLESH

  1. Portrait of a Headless Man
  2. A Great Mass of Death
  3. Pyramid God
  4. Martyr
  5. Prototype
  6. Enemy of Truth
  7. Communion
  8. Lovecraft's Death
  9. The Vampire from Nazareth
  10. Anubis
  11. Dark Art

AMORPHIS

  1. The Bee
  2. The Golden Elk
  3. Sky Is Mine
  4. Sacrifice
  5. Silver Bride
  6. Bad Blood
  7. Wrong Direction
  8. Daughter of Hate
  9. Hopeless Days
  10. Black Winter Day
  11. Death of a King
  12. House of Sleep

HAMMERFALL

  1. Legion
  2. Hammer High
  3. Renegade
  4. (We Make) Sweden Rock
  5. Blood Bound
  6. Any Means Necessary
  7. Hero's Return
  8. Riders of the Storm
  9. Hector's Hymn
  10. The Sacred Vow
  11. Last Man Standing
  12. Let the Hammer Fall
  13. Templars of Steel
  14. The Dragon Lies Bleeding
  15. Hearts on Fire

Pátek
Sobota
Neděle


Zveřejněno: 06. 06. 2019
Přečteno:
4545 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář