Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

CD 2016, Solitude Prod. & MFL Rec. / funeral doom metal / Česko

QUERCUS v minulosti věren žánru, který produkoval, příliš rychlou kadencí nahrávky nevydával, ale zdá se, že se někdejšími dlouhými obdobími klidu je amen. Po necelých dvou letech se v lehce obměněné sestavě hlásí s novým řadovým albem, které se od svého předchůdce „Sfumato“ v lecčems liší. Kapelu, jejíž gró tvoří duo Morbivod & Strastinen totiž krátce po vydání zmíněného funeralem nakaženého alba posílil hráč na varhany Markko, profesionální hudebník, který QUERCUS posunul trochu jiným směrem, byť v rámci nejpomalejšího z pomalých metalových subžánrů.

Každého asi okamžitě napadnou SKEPTICISM, kteří majestátní varhany používají jako signifikantní nástroj, „Heart with Bread“ se tomuto srovnání nevyhne a minimálně v případě úvodní kompozice „A Canticle for the Pipe Organ“ těch styčných bodů není málo. Monumentální kompozice, skutečný hymnus (pro varhany) připomíná chrámovou hudbu a aby ona iluze byla dokonalá, je do ní zařazeno i odbíjení zvonů nahrané v klášterech ve Velkém Meziříčí a Křtinách. Velkolepá dvacetiminutová litanie disponuje dostatkem času na to, aby soubor v jejím rámci nemusel nikam spěchat a s každým motivem si dostatečně pohrál. Po úvodu střídají majestátní tóny varhan další nástroje, do kytarových melodií kdosi (Morbivod?) „zpívá“ hlubokým hrubým zastřeným hlasem a po chvíli se vše propojí, takže varhany a kytary hrají spolu, za doprovodu spíše minimalistických bicích, které odměřují čas eposu, který sem tam jakoby už už končil, ale vždy se znovu rozjede, a vždy v lehce obměněném duchu. Zajímavý je i text postavený na neustálém opakování dvou veršů, mezi nimiž se naopak slova mění... možná to popisuju nepochopitelně, tak malý příklad:

Touches of times eternal
Longing and love lingering in the hidden kingdom
Times of eternal touches
Credence of all teh human feelings
Touches of times eternal
Echo of mother natural´s cathedrals
Times of eternal touches

Zatímco zpočátku skladba působí zatěžkaně, studeně, tak v polovině se zlomí a nabídne muziku provzdušněnou, prosvětlenou, skoro rockovou, ale tahle „mezihra“ nemá zas tak dlouhé trvání, a po lehce avantgardním úseku s upozaděným šepotem se vrací ponurý doom metal, do kterého jsou zase implantovány drobné divnosti. Na poslech to rozhodně není jednoduchá záležitost, je třeba nechat všechno stranou a poslouchat pozorně, jinak bude dojem nijaký - a to by byla škoda, protože podobné album u nás, myslím, dosud nevyšlo.

I další čtyři skladby totiž mají zvláštní kouzlo, nad „Illegible Tree Name“ se vznáší lehký psychedelický odér, který ještě podporuje specifický vokál; tady bych si tipl Strastinena. V „Bread and Locomotive“ textař na začátku využil známý český veršík „to je motiv lokomotiv“ (úsměv), samozřejmě v angličtině, skladba samotná je pak valivá, zatěžkaná, skoro zlá, varhanní tóny jak z hororu dotvářejí atmosféru zmaru, k čemuž přispívá i obhroublý vokál. Song se táhne jako asfalt přes jedenáct minut a postupně opět nabírá lehce avantgardní rozměry, místy připomínající improvizaci. „Silvery Morning“ je nejkratší (6 minut), o něco vstřícnější skladba s pohodovou atmosféru, v níž se o melodie dělí kytary s varhany. Závěrečných 10 minut pak patří cover verzi „My hearts in the Highlands“. Autory originálu jsou estonský skladatel Arvo Pärt a skotský básník Robert Burns. Původní verzi samozřejmě neznám, ale předělávka do konceptu „Heart with Bread“ dokonale zapadá a kdybych si v bookletu nepřečetl, jak se věci mají, považoval bych sevřený song s pohřební atmosférou za původní dílo QUERCUS.

Když srovnám aktuální nahrávku s předchozí, jako první mě samozřejmě napadne masivní zapojení varhan, jako druhé, že na novince vymizely někdejší deathmetalové pasáže, takže nyní lze mluvit o funeral doom metalu s lehce avantgardním nádechem. Fanoušci, kteří vzývají SKEPTICISM nebo SHAPE OF DESPAIR, by s českou variací na nejpomalejší metal měli být spokojeni.

CD vyšlo v kooperaci dvou na doom metal zaměřených ruských labelů v podzimně laděném obalu; taky jaké jiné roční období je pro poslech téhle muziky nejvhodnější... Osmistránkový booklet obsahuje texty, jejichž pozadí tvoří právě podzimní fotografie, jedna taková zdobí i přední stranu a nechybí ani fotka kapely v přítmí podzimního háje. Na jednu stranu strohá grafika, na druhou funkční, a jediné, co mi chybí, je její autor. Takže to nejspíš bude dílo Morbivodovo. Stejně jako zvuk, který je tradičně dobře čitelný a vyvážený.

Seznam skladeb:

  1. A Canticle for the Pipe Organ
  2. Illegible Tree Name
  3. Bread and Locomotive
  4. Silvery Morning
  5. My hearts in the Highlands

Čas: 61:30

Sestava:

  • Lukáš Kudrna, Ondřej Klášterka, Markko

facebook.com/quercusdoom
http://quercusdoom.bandcamp.com/releases

 

 


Zveřejněno: 12. 07. 2016
Přečteno:
3819 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář