Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Symfonický metal je doménou nitranské skupiny SYMFOBIA, za kterou se do rozhovoru zapojili zpěvačka Erika Strečková a klávesista Fero Molnár.

Jak jsem se dočetl, tak kořeny vaší kapely sahají původně až do roku 2007, ale trvalo trochu déle, než se skupinu podařilo personálně i stylově stabilizovat. Můžete tedy na úvod říci pár slov k historii kapely a k jejímu současnému složení?

Fero: Je pravdou, že kapela sa snažila sformovať už od roku 2007, ale nikdy to nebolo to pravé-orechové. Po viacerých výmenách členov sa skupina ustálila v roku 2014 pri nahrávaní nášho debutového albumu „Way of the Queen“. Okrem mňa ako zakladajúceho člena sa vystriedali všetky posty. Zhruba pred dvomi rokmi sa k nám pridal Vilo Putz - nový bubeník, a Petra Hasarová sa stala rovnocennou speváckou partnerkou Eriky Strečkovej. Poslednou zmenou bola Simona Janovičová, ktorá nahradila Petru začiatkom roka 2019.

SYMFOBIA, jak už název v podstatě napovídá, se věnuje symfonickému metalu s výrazným dívčím vokálem. Zajímavostí ve vašem případě je, že ve svém středu máte hned dvě zpěvačky, což nebývá právě obvyklý jev. Co vás přimělo k tomuto kroku a v čem spatřujete jeho hlavní výhody?

Erika: Tak ako si povedal, nie je to obvyklý jav a to sa nám na tom zapáčilo. Už naše prvé CD bolo nahrané s veľkým množstvom zborov a tak sme usúdili, že vokalistka by sa na koncertoch hodila. Dievčatá sa zo začiatku striedali, ale neskôr s nami chodila už len Petra. Keďže nám to spolu veľmi dobre ladilo a vznikla zrazu úplne iná energia, Feri dospel k názoru, že postavíme kapelu na dvoch speváčkach. Jednou z výhod je, že sa aj týmto odlišujeme od iných symfonicko-metalových kapiel. Jediná kapela, ktorú poznám v tomto štýle s dvomi speváčkami je z Ruska a volajú sa IMPERIAL AGE. 

Vyjma této věci, co podle vás nejvíce charakterizuje muziku skupiny?

Fero: Tak ako už napovedá názov, kapela hrá symfonický metal, čiže skladby plné orchestrálnych partov, ktoré sa prelínajú s masívnymi zbormi, krásnymi melódiami, prepracovanými gitarovými sólami, riffmi a samozrejme, krásnym spevom našich „kráľovien“.

Studiově jste debutovali v roce 2015 a to vlastním nákladem vydaným albem „Way Of The Queen“, které přineslo devět anglicky zpívaných skladeb. Jak s odstupem času svůj debut hodnotíte a jak ho přijali posluchači?

Fero: V roku 2015 sme prišli ako kapela zo Slovenska na túto scénu s niečím novým, niečím, čo tu ešte nik v takto prepracovanej úrovni nerobil. Ohlasy fanúšikov boli výborné. Z môjho pohľadu by som určite niektoré veci zmenil, ale to je normálne, človek sa stále vyvíja.

Určitě bych zmínil, že zřejmě i díky této prvotině jste následně získali pozice předskokanů na slovenských koncertech kapel NIGHTWISH (2015 i 2016) a THERION nebo ARCH ENEMY. 
 
Erika: Prvý koncert s NIGHTWISH bol vlastne tesne po tom, čo sme toto CD vydali. Mali sme len krst albumu a hneď druhý koncert bol s týmito Fínmi v Banskej Bystrici. Bola to pre nás obrovská skúsenosť a určite nám to veľmi pomohlo sa trochu zviditeľniť. Ešte v ten rok sme hrali pred THERION v Bratislave, čo bol tiež úžasný zážitok. Na ďalší rok opäť s NIGHTWISH, tentokrát v Košiciach. Tu sa nám podarilo celkom slušné faux pas. Speváčkam sa zabudlo povedať, že sa začína skôr a tak na nás tisíce ľudí čakalo pred pódiom asi 5 minút. Minulý rok sme hrali pred ARCH ENEMY v Košiciach a musím sa priznať, že aj keď ja nepočúvam tento štýl, bola som z ich vystúpenia unesená. 

Dají se tyto zmíněné koncerty označit za dosavadní vrchol ve vaší kariéře nebo je nějaká akce, kterou řadíte ještě výše?

Fero: Radi by sme sa zviditeľnili aj na európskych pódiách, či už na festivaloch alebo v kluboch, ale to ukáže čas. Skôr mám predstavu nejakého spoločného turné po Európe s nejakou známejšou kapelou.

Nejžhavější novinkou je u vás vydání vašeho druhého CD „Smog of Tomorrow“. Mé dojmy z něj si fanoušci už mohli přečíst v recenzi, ale jak byste desku někomu, kdo ji ještě neslyšel, popsali vy sami?

Erika: Náš nový album je určite oveľa viac prepracovanejší ako ten prvý. Pracovali sme na ňom vyše dvoch rokov a spolupodieľalo sa na ňom viacero ľudí. Dali sme si záležať nielen na komponovaní skladieb, ale aj na samotnom zvuku na CD. Textami poukazujeme na problémy dnešnej doby, ako sú závislosť na technológiách, konzumná spoločnosť, strata kritického myslenia a ľahostajnosť k životnému prostrediu. Tento „smog zajtrajška“ je všade okolo nás a dramaticky ovplyvňuje naše životy. Albumom hovoríme, že je čas spamätať sa a postaviť sa mu, začať od seba a malými krokmi s tým niečo robiť.

Před nedávnem u vás došlo k výměně druhé zpěvačky, kdy Petru Hasarovu, kterou můžeme slyšet z nahrávky, vystřídala Simona Janovičová, která doplnila stálici ve vašem složení Eriku Strečkovou. Co by důvodem této změny?

Erika: Byť v kapele si vyžaduje venovať tomu veľa času, energie, peňazí, určiť si priority a vidieť v tom perspektívu. Petra sa rozhodla pre iné aktivity. Simona spievala roky v symfonicko-metalovej kapele, vie čo to obnáša a ide do toho naplno. Odohrali sme už spolu prvé koncerty, fanúšikovia ju veľmi dobre prijali a dokonale zapadla medzi nás. 

Zajímalo by mě, kdo v kapele se podílí na skládání muziky a kdo vytváří orchestrální pasáže pro jednotlivé skladby?

Fero: Prvý album boli v podstate moje nápady. Na druhom sa autorsky v niekoľkých skladbách spolupodieľal Vilo. Do konečného zvuku sa zapája viacero hudobníkov a spevákov, tak ako aj pri tvorbe orchestrálnych partov spolupracujem so skvelým hudobníkom Petrom Vlčkom.

Na album jste si přizvali i smíšený pěvecký sbor. Jaká vlastně byla spolupráce s ním, a jednalo se například o umělce, kteří jsou fanoušky metalové muziky?

Fero: Čo sa týka zboru, boli to profesionálni speváci, ktorí ani nevedeli, že takýto žáner existuje. (úsmev) Obdržali texty a notové partitúry a išli do toho. Mali vysoko profesionálny prístup, čo sa aj pod vedením dirigenta Ondreja Šáraya podarilo veľmi dobre nahrať.

Texty máte až na jednu vyjímku opět v angličtině. Je pro vás tento jazyk i do budoucna jasnou volbou nebo se posluchači dočkají i dalších textů ve vaší mateřštině?
 
Erika: Angličtina je momentálne pre nás jasnou voľbou. Keď som prišla do kapely, napísala som slovenské texty na všetky skladby, ktoré sme pripravovali na prvé CD. Neznelo to však dobre. Symfonický metal je vyhradený štýl a s anglickými textami sa nám otvárajú dvere aj do zahraničia. V podstate 80 % našich fanúšikov je práve zo zahraničia.  Samozrejme, vážime si aj našich slovenských fanúšikov,  a preto sme urobili skladbu „Človek“. Myslím, že ohlasy na túto skladbu sú veľmi dobré a určite ešte spravíme ďalšiu slovenskú pieseň. 

Můžete říci i pár slov k zajímavému obalu, který vám vytvořil váš krajan Svetozár Košický mladší?

Fero: Sveťo nám maľoval oba albumy. Je to vynikajúci maliar ocenený viacerými cenami. Námety na obal sme konzultovali do posledných detailov tak, aby motív odzrkadľoval tému albumu.

Na podporu novinky v současnosti probíhá turné po Slovensku, na němž společně s vámi vystupuje kapela NO CONTROL. Na co se fanoušci, kteří se na vystoupení teprve chystají, mohou v podání obou skupin těšit?

Fero: Hlavne na koncerty kapiel s odlišnými žánrami, kde si vždy prizveme aj domácu kapelu.

Zmínil jsem, že turné probíhá pouze ve vaší domovině. Máte v plánu vydat se v dalších měsících na koncerty i mimo hranice Slovenska? Uvidí vás třeba i fanoušci v České republice?

Fero: Áno, pracujeme na jesennom turné po kluboch v Čechách. Uvidíme ako sa to podarí zrealizovať. Ešte predtým budeme hrať na Masters of Rock vo Vizoviciach na hlavnom pódiu a potom na festivale Rock Heart.

Vyjma koncertů, chystáte pro své příznivce na nejbližší dobu i něco dalšího?

Erika: Snažíme sa nahodiť naše nové CD na všetky možné servery, aby boli k dispozícií naozaj po celom svete. Čiže, postupne budú pribúdať ďalšie a ďalšie. Plánujeme určite videoklipy na nové skladby, ale radi by sme natočili v dobrej kvalite aj špeciálnu live video verziu celého albumu „Smog of Tomorrow“ pre náš kanál na YouTube. S novým albumom prišlo aj nové tričko, ale pracujeme aj na limitovanej edícii ďalšieho trička s talentovaným tatérom, ktorého zatiaľ nebudem menovať, plus ďalší merch. 

Na závěr už jen tradičně poděkuji za rozhovor a popřeji mnoho zdaru v další činnosti.

Erika: Veľmi pekne ďakujeme aj my za priestor na Fobia Zine a zdravíme všetkých našich českých fanúšikov. Vidíme sa v lete, tešíme sa na vás. 

RECENZE

Web
 


Zveřejněno: 31. 03. 2019
Přečteno:
4720 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář