Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2019, vlastní náklad / symfonický metal / Slovensko

Kapela SYMFOBIA pochází od našich východních sousedů, konkrétně z jihoslovenského města Nitra, a jak už její název i částečně napovídá, rozhodla se vydat cestou symfonického metalu. Ve svém středu má navíc ne jednu, jak je většinou běžné, ale rovnou dvě zpěvačky, což je jedno z jejích důležitých poznávacích znamení, majících navíc punc originality.

Když se podíváme trochu do historie, tak zjistíme, že formovat se skupina začala už v roce 2007, ovšem v podstatě až do roku 2013 se potýkala se stabilizací svého obsazení a definováním hudebního směru, kterým se bude ubírat. I z tohoto důvodu se nejspíše ke svému debutovému albu „Way of the Queen“ propracovala až v roce 2015. Následně se jí pak podařilo obsadit post předkapely na slovenských štacích žánrových veličin NIGHTWISH, THERION nebo ARCH ENEMY, díky čemuž se dostala do širšího povědomí metalových posluchačů. Vyjma koncertů pochopitelně SYMFOBIA v posledních dvou letech pracovala i na novém materiálu, který následně zhmotnila na svém druhém CD nazvaném „Smog of Tomorrow“, které vyšlo letos 2. března a ve stejný den zároveň proběhl i jeho křest.

Jestli jste se ještě nesetkali s žádnou slovenskou symfonic - metalovou partou a jste zvědaví, jak se tam tento žánr dělá, tak vám můžu říct, že asi tak zhruba stejně, jako třeba v zemích, které v tomto stylu patří mezi světové velmoci. (úsměv) Ono asi není žádné velké překvapení, že ten základní vzorec, dle něhož kapely postupují při tvorbě svých kompozic je docela podobný, takže největší rozdíl je vždy v jeho finálním provedení, ve výkonech jednotlivých muzikantů, ve vytvoření zajímavých aranží, zvukové kvalitě a v neposlední řadě o výkonu vokalisty. Jak už jsem napsal, v tomto případě se jedná hned o zpěvy dva, lépe řečeno dvě zpěvačky, z nichž jedna má roli hlavní a ta druhá doplňující, což je jistě zajímavé a ne tak úplně běžné spojení. Tím ústředním hlasem je Erika Strečková, kterou na CD podporuje Petra Hasarová. Ta už však momentálně ve skupině nepůsobí a její post zaujala Simona Janovičová. Se zpěvem žádný větší problém nemám, řekl bych, že je na kvalitativně velmi dobré úrovni, kombinace obou hlasů i jejich zabarvení se mi líbí a myslím si, že obě dámy společně dokážou skladbám vtisknout zajímavý výraz. Vyjma hlavních dívčích hlasů potom na nahrávce můžeme zaregistrovat například i smíšený pěvecký sbor Echo, který taktéž velmi zdařile dotváří atmosféru songů. 

Hudební složka je samozřejmě poplatná žánru, je v ní hodně chytlavých melodií a orchestrálních pasáží, místy pak výrazné klávesy, doplňující se s dvoukytarovým zápřahem (pochopitelně nechybí množství zajímavých sól a riffů) a sehraným úderným spodek, který pro skupinu představuje velmi spolehlivý motor. Co se týče konkrétních písní, vesměs na mě působí sympatickým dojmem, více mi ovšem sedí rychlejší a údernější songy, naproti tomu balady ve stylu amerických EVANESCENCE bych klidně oželel. I když musím uznat, že třeba závěrečná bonusovka a jediná v mateřštině kapely zpívaná věc „Človek“, k níž byl pořízený i klip, má svoje kouzlo a určitě se bude spoustě fandů zamlouvat. Na mě samého největší dojem udělala titulní pecka „Smog of Tomorrow“, dále pak úvodní „Hungry“ a devítka „Everything‘ s Possible“.

Nahrávka vznikla ve studiu Randal Group a vychází v podobě rozkládacího digipacku, vyzdobeného prací slovenského umělce Svetozára Košického mladšího, jehož malba přesně koresponduje s názvem CD.

Zpětně jsem si poslechl i debutové album SYMFOBIE, abych měl nějaké srovnání, a musím říct, že především, co se týče zvuku a finálního vyznění písní udělala skupina znatelný pokrok. Opět se podle mě potvrdilo, že sound dělá minimálně 50 % nahrávky a jeho nevýrazná kvalita dokáže srazit úroveň i u sebelépe postavených kompozic, což nitranští evidentně pochopili a v případě aktuální desky už se vydali tou správnou cestou. 

Seznam skladeb:

  1. Hungry
  2. Bury It
  3. Atlantis
  4. I' M Waiting
  5. Into the Night
  6. From the Ashes
  7. Smog of Tomorrow
  8. Dust
  9. Everything' s Possible
  10. Mowing Down
  11. From Survivor to Creator
  12. Človek (bonus)

Čas: 58:56

Sestava:

  • Erika Strečková – zpěv
  • František Molnár – klávesy
  • Milan Sitár – kytara
  • Peter Varga – kytara
  • Peter Bugár – baskytara
  • Viliam Putz – bicí
  • Petra Hasarová – zpěv


Web
 


Zveřejněno: 23. 03. 2019
Přečteno:
4783 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář