Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

MISANTHROPIC MIGHT, BOHEMYST, VIRUS KAPAK, MALLEPHYR, ZAJETÍ KOUŘE

Máme to na jihu Čech pech. Během dvou dnů se na dvou akcích museli fanoušci obejít bez avizovaného headlinera. V Českých Budějovicích nezahráli HATE, ve Volyni DECHDECHTU. (smích) Je to pravda trochu nepoměr, HATE byli dlouho avizováni a pak místo nich přijeli najatí herci s merchem z frcu, DECHDECHTU se na soupisce Satana objevili na poslední chvíli; v ČB nikdo návštěvníkům nic nevysvětlil, ve Volyni si vzal Rámus mikrofon a omluvil neúčast kapely kvůli onemocnění několika členů. Ale legraci už nechme stranou, jubilejní 20. ročník se vrátil po několika „malosálových“ pokračováních na velký sál a ten nabídl kromě velkorysého prostoru pro kapely a obecenstvo i pohodlné posezení pro všechny, velké pódium s bohatým světelným parkem a kvalitní ozvučení. Po delší době se na soupisce objevila zahraniční kapela, premiéru si měl odbýt nový projekt Honzy Kapáka a kromě toho měly zahrát další tři zajímavé kapely a jedna exotická. (úsměv)

ZAJETÍ KOUŘE zatím patří mezi pojmy nepříliš skloňované, což může být dáno řadou okolností. Jednou z nich jsou časté změny sestavy, další nepříliš hojné koncertování a třetí nesnadné žánrové zařazení. S thrash metalem se tady vystačit nedá, i když některé pasáže k němu mají blízko, s heavy metalem to platí rovněž, kapela uvádí strohé „metal“, tak se s tím spokojme. Spokojit se lze i s hudební stránkou, kapela působila sehraným dojmem, řada pasáží disponovala zajímavými nápady, ale ty texty… Chápu záměr znít neotřele, ale mně tyhle ptákoviny nebaví. Nerozuměl jsem všemu, což je možná dobře, možná špatně – třeba bych pak něco dokázal ocenit. Zpěvák navíc přidal i kulturní vložku a před koncem setu zarecitoval cosi ze svého díla, ale ani to mi nepřišlo zajímavé ani vtipné. Rozjezd tedy rozpačitý, ale pak už večírek nabral spád.

Postarali se o něj MALLEPHYR, kteří rostou před očima. V současné době patří mezi nejlepší tuzemské kapely a dokazují to jak na živo, tak na nahrávkách. Sice jsem pak zaslechl cosi o rozladěné kytaře, ale během setu jsem si ničeho takového nevšiml. (úsměv) Stejně jako většina příchozích jsem si užíval set plný temných melodií, rychlých i pomalejších temp, variabilních vokálů… dark/black/death metal plný zvratů, změn a pološílených výrazů předáka Opata. (úsměv) Myslím, že MALLEPHYR měli nejvřelejší přijetí, že se na ně srotilo nejvíc lidí a že se jim koncert vyvedl. Já byl nadšený a už se těším, až se ponořím do nového alba „Womb of Worms“, které jsem od Marka vyfasoval za recenzním účelem.

VIRUS KAPAK je nový úkaz na scéně. Těžko předvídat, jakou bude mít budoucnost, nicméně práce to muselo dát strašidelně. Honza se rozhodl přehrát skladby, které jsou mu něčím blízké a má k nim možná i citový vztah. Jde o songy, na kterých participoval, ať už coby studiový, nebo koncertní hráč. A místy šlo o songy, na které svým způsobem padá prach zapomnění a není tedy od věci je připomenout. Honza si nahrál všechny nástroje znovu, připravil technickou stránku věci a sedl do „skorotmy“ za bicí, za nimiž se trefoval do přednatočených nástrojů nejen paličkami, ale i vokálem. Po roce znovu zazněla živě skladba AVENGERU, celkem logicky „Rusínova bitva“, asi nejvíce osobní písnička večera. Vzpomínka na Vlada Blasphemera v podobě jedné pecky od DARK STORM i na působení v PANYCHIDĚ možná nepřekvapila tolik, jako „Termonukleární jatka“ od MORIORRU, která asi čekal málokdo, ale Honza s kapelou svého času koncertoval i nahrával.

Když sáhl po MASTER´S HAMMER, vybral navzdory očekávání novou pecku z „Fascinatora“, a sice „Krokodila“. Vrcholem setu pak byla pocta starým metalovým nahrávkám, kterou v roce 1999 nahráli MANIAC BUTCHER s Honzou za bicími. Dvacetiminutová jízda na pomezí black a thrash metalu je, jak říkal Honza, coverem na druhou, protože skladba nazvaná „Metal from Hell“ v sobě absorbuje songy MAYHEM, VENOM, CELTIC FROST, SLAYER, SODOM, TÖRR nebo MASTER´S HAMMER. „Ďáblův dech“ už jsem živě neslyšel hodně dlouho, a „Zapálili jsme onen svět“ je moje nejoblíbenější skladba od MISTROVA KLADIVA, a nejen já jsem si oba kusy s chutí zakrákal, stejně jako třeba „Countess Bathory“. One man performance se mi líbila moc a byla by škoda, kdyby zůstalo u jednorázové živé prezentaci. Neberu projekt jako kopírku, nebo revival, ale jako poctu, tribute kapelám, které patří k tomu nejlepšímu, co se v Česku kdy objevilo. Že by tip na ETEF, v sobotu jako poslední vystoupení?

BOHEMYST aneb sázka na jistotu. Honza si chvíli odpočinul, vrátil se za bicí a pohrobci AVENGERU rozjeli svou novodobou show. I když rukopis pánové nezapřou. Stáli jsme s Davidem pod pódiem a říkali si, že tohle a tohle je prostě AVENGER. (úsměv) Harmonie, melodie, postupy… typická práce kapely, která se před rokem právě na Satan Klausu loučila. A BOHEMYST navazují se ctí, jejich dark metal disponuje všemi atributy, které činí muziku přitažlivou – kvalitní instrumentální i vokální výkony, pestrost, démonické melodie, rychlé palebné pasáže i rozjímavé pomalejší nemající až tak daleko k doom metalu. Dokola píši, že potřebuji nahrávku, abych se v produkci BOHEMYST zorientoval. Tak si o ni zase píšu… (úsměv)

Kolem půlnoci jsme se shodli, že odpadnutí DECHUDECHTU byla výhra v loterii, přípdně poslední satanklausův dárek končícího roku. (úsměv) Už tak jsme toho měli při našem věku tak akorát; kdyby dechová kapela hrála, akce by se bývala protáhla neúnosně. Půlnoc ještě OK, MISANTHROPIC MIGHT kolem ní odpálili svůj blackmetalový set, který mě svým způsobem překvapil. Od kapely jsem čekal jen a jen vichřici, aniž bych tedy před koncertem kontroloval, co vlastně hraje. (úsměv) A pánové s maskami (šátky) na obličejích mě docela příjemně překvapili, že kromě oněch očekávaných marš divočin nezřídka ubrali plyn a nabízeli i střední tempa. O vokály se dělili hned dva muzikanti, což taky přispělo k barevnosti, na druhou stranu o žádnou bombu z mého pohledu nešlo. Prostě dobře sehraná blacková parta, kterých je po světě spousta, v Česku hrstka, takže tah s pozváním zahraniční eskadry černoty lze kvitovat.

Poslední akce roku 2018 dopadla z mého pohledu skvěle. Nejen, že mě většina kapel bavila, ale přišlo překvapivě hodně lidí (cca sto třicet platících je super číslo), vládla přátelská atmosféra a přišli i známí, které jsem dlouho neviděl – a tudíž rád viděl. (úsměv)

Fotky: Jindra Kosák

KubaAjzova videa:
ZAJETÍ KOUŘE 1
ZAJETÍ KOUŘE 2
MALLEPHYR 1
MALLEPHYR 2
VIRUS KAPAK 1
VIRUS KAPAK 2
VIRUS KAPAK 3
BOHEMYST 1
BOHEMYST 2
MISANTHROPIC MIGHT 1
MISANTHROPIC MIGHT 2


Zveřejněno: 02. 01. 2019
Přečteno:
4066 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 01. 2019 20:44 napsal/a immortal
No,
Je nějakej bobřík mlčení (mlžení) o mezinárodní ostudě pořadatele v ČB.
03. 01. 2019 16:31 napsal/a ab
hate
Ahoj, proč tedy neproběhli hate v čb? Nespolehlivost pořadatele nebo kapely??