Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

Souhrn zajímavých alb, které vychází v říjnu 2018 + tipy na koncerty.

V říjnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Coornelus

HIGH ON FIRE (USA) – „Electric Messiah“
Stoner, sludge / eOne
Nabízelo se to. HIGH ON FIRE letos slaví dvacetiny a proč tím pádem nevydat novou desku, navíc když od předešlé „Luminiferous“ uplynuly tři roky. HIGH ON FIRE, to je hlavně Matt Pike, který se svou kytarou neustále vyluzuje kvalitní riffy a mocná sóla, která společně s rytmikou dokáží rozproudit krev v těle. V mých očích jsou HIGH ON FIRE velkou kapelou, která nenatočila špatné album a to samé čekám od novinky. Jediné, co kapele vyčítám, je přílišná délka jejich desek a jak vidno, nebyl jsem opět vyslyšen, protože novinka bude zase pomalu atakovat hodinu, což je docela dost. Přesto se jedná o jednu z nejočekávanějších desek roku.

WINDHAND (USA) – „Eternal Return“
Doom / Relapse Records
Jak jsem zakončil předchozí koment u HIGH ON FIRE, tak můžu začít u novinky od WINDHAND. Kdybych měl vybrat jednu jedinou desku na doomové scéně, na kterou jsem zvědavý, byla by to právě „Eternal Return“. WINDHAND si se mnou na svých předešlých deskách dost pohráli a dokázali namíchat přesně ty ingredience, díky kterým tenhle žánr obdivuju. V první řadě za to můžou silné riffy, specifický zvuk, kvalitní songwriting a navrch uhrančivý vokál Dorthii. Otázka zní, jestli se kapela spokojí se svým „jistým“, nebo se posune ve svém výrazu dál. Odpověď na tuto otázku se dozvíme za pár dní.

ULTHA (Německo) – „The Inextricable Wandering“
Black metal / Century Media records
Německá ULTHA poměrně razantně vlétla na scénu a bylo jí všude tzv. plno. Není se co divit, jejich deska „Converging Sins“ z roku 2016 a jejich show na loňském Brutal Assaultu a následně podzimní klubová akce v Praze musela nejednoho přesvědčit, že v této partě jistý potenciál je. A tak není s podivem, že po skupině sáhl známý label Century Media Records, ke kterému kapela přešla od poctivých a zajímavých Vendetta Records. ULTHA sází na atmosférický black metal s velkorysou stopáží svých skladeb, kdy jejich kompozice atakují čtvrthodinu. ULTHA čerpá z americké odnože černého kovu, kdy člověka napadají jména jako WOLVES IN THE THRONE ROOM, atd., ke cti německým řemeslníkům je potřeba ale přičíst cit pro složení silných skladeb, které mají vlastního ducha a kouzlo.

AETERNUS (Norsko) – Heathen
Death, black metal / Dark Essence Records
Popravdě řečeno, od nové desky AETERNUS toho moc nečekám. Ne snad že by bylo řemeslo vykonáno špatně, ale když se vysloví název téhle kapely, automaticky mi naběhne v hlavě název jejich desky „… And So The Night Became“ z roku 1998, která mě ve své době totálně pohltila. Následující vyhlazovací a více deathová „Shadows Of Old“ byla stále kvalitní prací, ale black metal mi v jejich podání dával víc. Po té jsem se o kapelu přestal zajímat a když jsem ji viděl naživo na jednom z ročníků Brutal Assaultu, nedýchlo na mě z jejich produkce nic závratného. Příklon k death metalu, s menšími vlivy black metalu, je cítit i z novinky, která nenabízí špatný materiál, ale na nějaké proražení do první ligy to také úplně není. Nicméně tahle kapela určitě už třeba jen kvůli své minulosti stojí za pozornost.

A STORM OF LIGHT (USA) – „Anthroscene“
Post metal, rock / Southern Lord Recordings
A STORM OF LIGHT je kapela Joshe Grahama, který je znám jako člověk, který jezdil s NEUROSIS a dělal jim během koncertů vizuály. Osobně mě jeho tvorba zasáhla ve dvou případech a to rovnou silou uragánu. Poprvé to bylo, když s fantastickou zpěvačkou Juliií Christmas nahráli pod hlavičkou BATTLE OF MICE v roce 2016 jedinou desku tohoto projektu a podruhé, když s A STORM OF LIGHT vydal druhé album „Forgive Us Our Trespasses“, kterou v té době předčilo vše, co v daném žánru vyšlo. Po té si vybral s kapelou slabší léta, která dokumentoval podivuhodný experiment „Nations to Flames“ z roku 2013, jenž se vyloženě nevydařil. Nad skupinou se slehla zem, aby se objevila letos s novým albem, od kterého lze očekávat cokoliv. Ukázka je někde na pomezí mezi posledním albem a jejich, již zmiňovanou, druhou deskou. Každopádně by bylo škoda, kdyby tahle kapela tak nějak zapadla, už jen kvůli tomu, co nahrála v minulosti. 

Tipy na koncerty:
6. 10. Benefit pro Save the Syrian Children (TUMMO, MÖRKHIMMEL, DECULTIVATE...), Praha - Underdog´s
6. 10. LAHAR, SEE YOU IN HELL, BRUTALLY DECEASED, ENCORE, Kladno
6. 10. Schirenc Plays PUNGENT STENCH, FLESHLESS, Praha - Strahov 007
8. 10. EAGLE TWIN, FOTOCRIME, Praha - Strahov 007
19. 10. EMMA RUTH RUNDLE, Praha - Strahov 007
21. 10 KILLING JOKE, Praha - Futurum
23. 10. MINSK, ZATOKREV, Praha - Underdog´s


Johan

VƆID (Francie) – „Jettatura“
Black´n´roll,  Les Acteurs De L´Ombre Productions
Je pravda, že před týdnem jsem o existenci VCID (psáno i VOID) neměl ponětí. Ale doputovalo ke mně CD „Jettatura“ (vydavatel nás zásobuje alby ještě před jejich ofiko realizací) a muzika francouzských chlápků mi padla do noty. Více brzy v recenzi, teď jen upozornění, že i black´n´roll se dá dělat hodně zajímavě, což se dá zkontrolovat na Bandcampu. Album původně vyšlo digitálně i jako DIY cédo, ale nedivím se, že po něm sáhlo renomované vydavatelství, které jej do světa vypraví 5. října v pěkně udělaném digipacku, což ostatně u LADLO bývá pravidlem. A kdyby někoho zajímalo, co znamená název alba, tak by to mělo být uhranutí, uřknutí, tak třeba vás VCID uhranou.

SUBURBAN TERRORIST (Slovensko) – „Inhuman Breed“
Death metal / hardcore, Immortal Souls Productions
Slovenští deathmetalisté/hardcoristé si s řadovými alby dávají na čas. Od předchozího „Cut-Throat from the World of Obsession“ je to letos šest let, takže je na čase přijít s další porcí nesmlouvavého technického death metalu s HC prvky. K poslechu je zatím „Mind-Blowing Attack“, což je totální vyhlazovák, brutalita a zmar, ostatně album by mělo pojednávat o konfliktu mezi lidmi a planetou Zemí. Asi to s lidmi nedopadne úplně dobře… ale dobře by se mělo ujmout dílko „Inhuman Breed“, které vyjde pod Immortal Souls 13. října jako klasické CD i jako digipack. V den vydání rovněž proběhne křest na  BelUSA Deathfestu.

SATAN´S SATYRS (USA) – „The Lucky Ones“
Heavy/doom/stoner, Bad Omen Records
Američtí zhulenci nepatří mezi profláklé kapely, ale já si je pamatuju z vystoupení v Lipsku, kde předskakovali WINDHAND. Tehdy odehráli docela zábavný koncert, který mi utkvěl v paměti, a i když stoner není žánr, kterému bych propadl, občas si podobnou muziku naordinuju, abych si oddechl od všech těch nářezů (úsměv). Satanáši vychází z muziky sedmdesátých let (ovlivnění BLACK SABBATH nezapřou), ale svou produkci dělají zajímavě, pestře, není to pořád dokola jedno a to samé. Poměrně bohatou diskografii (za deset let existence jedenáct zářezů, když počítám i dema a další neřadové počiny) rozšíří 19. 10. novinka, z níž je možné ochutnat dva fláky. Jen ten obal, jen ten obal… to je vážně děs (smích).

Tipy na koncerty:
4. 10. SENTIENT HORROR, CARNAL TOMB, BRUTALLY DECEASED, Praha – Modrá Vopice
12.-14. 10. Pravěkfest VII. - Benefiční DIY festival UG sdružení Pravěk, Praha – Underdogs
13. 10. 30 let ASMODEUS (+ CRUEL, INNER SPHERE), Klatovy – Kavárna KD Družba
16.-17. 10. VADER, ENTOMBED A.D., Uherské Hradiště; Plzeň
27. 10. THRASH NIGHTMARE FESTIVAL vol. 6, Písek – Divadlo Pod Čarou
31. 10. 25 let Epidemie Records (FORGOTTEN SILENCE, DYING PASSION, SOMNUS AETERNUS, HEIDEN, ELBE), Praha – Rock café


Opat

OUTRE (Polsko) – „Hollow Earth“
Black metal, Debemur Morti Productions
Říjen je teda setsakramentsky nadupaný, co se týče zajímavých novinek na poli black a death metalu. Vybrat jen pět ze zhruba 20 počinů, které bych rád vyslechl (takže mám do března co dělat), bylo poměrně oříškem. Vynechat druhou řadovku polských OUTRE ale nebylo možné i s přihlédnutím na již dříve vypuštěný song „The Order of Abhorrence“, který trhá rodidla. Kapelu nezastavily ani poměrně časté rošády na pozici vokalisty, novic Mateusz Zborowski podle ukázky i podle živých vystoupení ve Volyni či Praze zapadl výborně. Debut „Ghost Chants“ položil laťku hodně vysoko, mám ale tušení, že novinka bude ještě silnější. Uvidíme 26. října, deska vyjde digitálně, na CD i LP u Debemur Morti Productions.

THE ORDER OF APOLLYON (Francie) – „Moriah“
Black/death metal, Agonia Records
Moji milovaní AOSOTH se v podstatě rozpadli… Alespoň malou náplast si BST, který byl v podstatě jejich zásadním členem, připravil s THE ORDER OF APOLLYON. Už předchozí deska „The Sword and the Dagger“ pořádně zabíjela, hutný, chtělo by se říci moderní black/death s přestávkami sjíždím dosud. Jediné, co mi zážitek z jinak nabušené hudby kapely trochu kazí, je až příliš monotónní a trochu nepříjemný vokál, nejde však o nic, přes co by se nedalo přenést. Novinka podle dvou ukázek „Rites of the Immolator“ a „Trident of Flesh“ bude pokračovat ve šlépějích předchozího počinu, jistě tedy půjde o zajímavou záležitost s mnoha chytlavými momenty. „Moriah“ bude venku také 26. října digitálně, na CD i vinylu díky Agonia Records.

INFESTUS (Německo) – „Thrypsis“
Black metal, Debemur Morti Productions
Další pro mě zásadní deska. INFESTUS už sleduji docela dlouho a předchozí „The Reflecting Void“ se u mě řadila k jedněm z nejlepších desek roku 2014. Velmi inteligentní propracovaný black metal, který má na starosti výhradně Andras, není záležitostí na jeden poslech, neboť v sobě skrývá mnohá nepřístupná zákoutí a vlní se od melancholických pasáží až k pořádné rychtě. Zveřejněné dvě skladby „Thron aus Trümmern“ a „Seed of Agony“ ukazují, že se žádný žánrový či kompoziční veletoč nekoná. A to je dobře. Více už 5. října digitálně, na CD i LP u Debemur Morti Productions.

BEHEMOTH (Polsko) – „I Loved You at Your Darkest“
Black/death metal, Nuclear Blast/New Aeon Musick
Nová deska BEHEMOTH je samozřejmě vždy velmi očekávanou událostí. Samozřejmě se ještě před vydáním objeví hodně názorů, že nová deska je na hovno, protože to není UG. Oni si však svou současnou pozici poměrně tvrdě vypracovali. Mě zatím BEHEMOTH nikdy nezklamali, „The Satanist“ sjíždím s oblibou z vinylu doteď. Z dvou nově vypuštěných skladeb „Wolves of Siberia“ a „God=Dog“ mám smíšené pocity, TOP to není, ale zklamání také ne. Na jakékoli soudy je ale brzy, protože novinka obsahuje dalších hned deset songů. Více poznáme 5. října, kdy deska vyjde u Nuclear Blastu, New Aeon Musick nebo Mystic Production.

CARPE NOCTEM (Island) – „Vitrun“
Black metal, Code666 Records
Islandský black metal prožil v poslední dekádě rapidní rozvoj, během doslova chvíle se několik jmen z nejřidčeji zalidněného evropského státu zařadilo mezi zásadní pojmy na black metalové scéně. Je ale také fakt, že jsem v poslední době začal trochu uvažovat, jestli ta „bublina“ maličko nesplaskne. Přeci jen, poslední neřadové počiny například SVARTIDAUĐI, SINMARA nebo MISϷHYRMING neměly takovou sílu, jako jejich debuty. Ale vše jistě prozradí další dlouhohrající počiny. CARPE NOCTEM, v nichž mimo jiné působí právě někteří členové MISϷHYRMING, se zatím řadí mezi ty méně profláklejší spolky, rozhodně to ale neznamená, že by byli nezajímaví. Debut „In Terra Profugus“ zněl hodně slibně a co se týče ukázky „Hér hvílir bölvun“ z chystané novinky „Vitrun“, myslím, že je na co se těšit. Nejsou tak temní a disharmoničtí, jako zmiňovaní kolegové, ale sílu mají. „Vitrun“ vyjde také 5. října u italských Code666 Records digitálně, na CD a LP.

Tipy na koncerty:
4. 10. HETROERTZEN, SEKTARISM, LVXCAELIS – Praha, Underdogs‘
16. 10. TAAKE, BÖLZER, OTOH, SLEGEST – Praha, Nová Chmelnice


Zveřejněno: 01. 10. 2018
Přečteno:
3499 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 10. 2018 20:30 napsal/a KubaAjz
Tripy na koncerty
pro metalheads: 9.10. STRAKONICE - Křemelka: Carnival of flesh (Srbsko), Desire for sorrow pro punks: 13.10. SUŠICE - U Chovatelů: Kraost, Delusion, Violence by nature a Hiroshima nightmare (po dvou letech znovu femalefronted) pro všechny MLÁDENS : 20.10. České Budějovice - komix klub - VENTOLIN!!!