Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
LLYR

CD 2018, Epidemie Records / art/prog rock / Česko

Příznivci sestupů a vstupů,
celé čtvrtstoletí nám trvalo, než jsme zkompletovali kolekci skladeb tematicky spojených s lokalitou nám tak blízkou, jako je Kras. Říká se, že pod svícnem je největší tma – a něco na tomto rčení opravdu bude.
Amatérská společnost FS se zabývala vším možným. Vždyť už jsme zkoumali astrální životy, rozebírali argentinské romány, zabývali se pátráním po zimních říších, cestovali severem Afriky a následně Anatolií, skládali poctu nočnímu Brnu a účastnili se hédonisticky opulentních hostin… ale až nyní, jako zralí a se životem vyrovnaní akademici jsme dozráli pro hlubší popis a průzkum kraje nám tak blízkého nejenom polohou, ale i významem.
Kras.
Moravský kras.
Krajina pohádkově rozmanitá, tajuplně bizarní. Temná i prosluněná, plná příběhů ze stínů. Skalní masivy, fantaskní žleby, roztodivné útvary z kamene, nekonečná zelená úbočí, desítky závrtů, tmavé vstupy zdánlivě do nikam… to vše dotváří magickou mozaiku obrazu Krasu.

Dovolil jsem si na úvod odcitovat část Krustyho pojednání otištěného v bookletu. Pojednání, které by mělo navodit tu správnou náladu na poslech šestého full alba kapely, která existuje čtvrtstoletí, během něhož nevydala dvě „stejná“ alba. Stejná alba sice nevydává žádná kapela, ale „stejná“, žánrově sevřená, kapel většina. U brněnských ale člověk nikdy neví, s čím přijdou. Každé z řadových alb je jiné a žánrové rozkročení neobvyklé – od art/prog rocku po death metal. FORGOTTEN SILENCE přitom začínali jako skoro doomová skupina, ale od začátku jim jasně ohraničené pole působnosti bylo malé, tak záhy začali nakukovat na okolní lány neorané… a nakonec skončili (nejen) v podzemí. Nikoliv v hudebním undergroundu, tam byli odjakživa, ale v jeskyních, propastích, údolích, ale kromě nich i v dalších místech Moravského krasu.

Přírodní krásy i krasy se samozřejmě dají opěvovat různými způsoby. FORGOTTEN SILENCE zvolili přístup badatelsko-dobrodružně-romantický, k němuž lépe pasuje melodická muzika na pomezí art a prog rocku. Ale nejde o přetechnizovanou záležitost, „Kras“ je především písničkové album. Nebo se tak minimálně zpočátku jeví, protože úvodní „Výpustek“ je hitovka jako hrom. Bigglesův čistý zpěv do melodické muziky ideálně zapadá, rytmické hrátky z úvodu brzy vystřídá chytlavá muzika, v níž hrají prim klávesy a baskytara, nástroje, na které byl „Kras“ skládán. Při poslechu je vhodné zabrousit na web nahrávky a přečíst si Krustyho pocity a zážitky, které jsou se skladbou spjaté – a protože napsané řádky jsou plné tmy (čeho taky jiného, když jde o jeskyni) a vůbec temných věcí, působí přívětivá hudba jako katarze.

S druhou kompozicí už je to složitější, pánové oscilují mezi art, prog a pop rockem, skladba je variabilnější a asi i trochu hůře stravitelná, na jednu stranu nabízí silné melodie, na druhou skoro ambientní plochy s nenápadnými Necrocockovými vokály, klávesy místy zní jak v sedmdesátých letech, zpěvu je tentokrát méně, ale Biggles opět zpívá parádně a není to jediný hlas, který je slyšet – kdesi 190 m pod zemí byl zaznamenán výklad speleologa A. Nejezchleba a zakomponován do písničky.

Zvláštně pojmenovaná „I am a692“ je zřejmě (podle Krustyho pojednání) o hledání další jeskyně, a ač šlo o dobrodružství s dlouho nejistým výsledkem, hudební doprovod opět působí svěžím a radostným dojmem. Sice opět nechybí minimalistické pasáže, ale hlavně jde o hravý kousek.

Jak napovídá název, „K nejdelšímu systému“ je další objevitelská výprava, tentokrát k nejrozsáhlejšímu jeskynnímu komplexu nazvanému Amatérská jeskyně. Cesta dlouhá, song dlouhý a asi nejrozkročenější z celého kompletu. Zpočátku se hraje celkem ostře, Jirka zpívá civilněji, ne tak melodicky jako v předchozích případech, kytara je nabroušenější, basa rovněž, ale postupně se to všechno nějak zamotává, objevuje se dokonce zpěv v češtině a když už se zdá, že skladba spěje do finále, přelije se do experimentálněji pojatých sfér, které mi nějak nelezou do uší. Ale chápu, že se FORGOTTEN SILENCE nechovají podle šablon a hrají si tak, jak se to líbí jim, a když se pak v určitých momentech s posluchačem minou, těžko říci, čí to je vinou. (úsměv)

„Čajový muž“ je napůl abstraktní příběh a zpočátku tak působí muzika i vokály (opět i v češtině). Znovu se dá mluvit o prog, art, alt, post (?) rocku, ale zatímco v předchozím případě se skladba postupně zamotávala a stávala hůře přístupnou, tentokrát tomu je naopak, hlavně ústřední kytarové hrátky v polovině songu jsou šmrncovní a na ně navazující klávesové běsněníčko zrovna tak. Dojezd je ale zase takový zvláštní, jakoby do nikam... K mikrofonu se podle bookletu postavil i Satyr, ale jeho příspěvky jsou jen epizodní a jakoby zeslabené.

To v závěru kapela zesílila, opět přitvrzuje, opět staví na písničkové formě a i když sem tam zazní nějaký umělý space zvuk, je to víceméně šťavnatá uvolněná rocková jízda s ostřejšími vokály a spoustou různých vychytávek. Cesta ke Kateřinské jeskyni sice končí tragicky (jen v autorových představách, samozřejmě), ale muzika opět působí pozitivně, energicky a samotný závěr se vzdušnými vokály je ideální tečkou za pozoruhodným počinem.

FORGOTTEN SILENCE si kromě zajímavé muziky a textů vždycky zakládali na balení svých výrobků. Pěkné netradičně řešené booklety i digipacky už tady byly, tentokrát se jedná o super jewel box, tj. lepší plastová krabička s masivním 20stránkovým bookletem, v němž nechybí vše podstatné (kromě sestavy, informací týkajících se nahrávání, mapy Moravského krasu s vyznačením šesti zhudebněných míst a krátkých poznámek k jednotlivým skladbám ani Krustyho introdukce k tématu), ale chybí texty… To mi přijde trochu škoda, a ještě větší, že slohové útvary z webu zůstaly jen na síti a nejsou taky součástí balení. Chápu, že by to bylo drahé jako pes s rodokmenem, ale kdyby se to udělalo jako obal DVD s vloženým sešitkem, byla by to teprve paráda. Ale to neznamená, že by takhle nebyla, obal je po grafické stránce výborná práce.

O zvuku platí totéž, byť vznikal z větší části v domácích podmínkách, jen bicí se nahrávaly ve studiu Abbadon. Sound je čistý jako křišťál a je možné si vychutnávat znění všech nástrojů, které jsou ideálně namixovány – o produkci i mix se rovněž postaral hlavně Marty, ostatní mu při tom stáli za zády. (úsměv)

Hledat na „Krasu“ mouchy je zbytečná práce, ve všech směrech jde o podařenou záležitost, a tak záleží na posluchačích, nakolik se dokáží do nahrávky ponořit a následně s vizemi FORGOTTEN SILENCE ztotožnit. Pochopím ty, kteří budou nadšeni, i ty, kteří po předchozím metalovém nářezu „La Grande Bouffe“ nebudou nad stylovým kotrmelcem radostně tleskat. Podle mě je „Kras“ krásné album, na kterém mi do uší nelezou jen nepodstatné detaily...

Seznam skladeb:

  1. Výpustek
  2. Wolfsgrotte 1420
  3. I am a692
  4. K nejdelšímu systému
  5. Čajový muž
  6. Cesta suchým žlebem (Kateřinská)

Čas: 56:10

Sestava:

  • Biggles – gtr/voc
  • Marty – keys
  • Krusty – bass/perc
  • Čepa – drs

Hosté:

  • Necrocock – back voc, keys (1, 2, 3)
  • Medvěd – gtr (2)
  • Satyr – screams (5)

Facebook
kras.forgottensilence.cz
Epidemie


Zveřejněno: 14. 05. 2018
Přečteno:
4246 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 05. 2018 22:04 napsal/a onehalph
infoweb
Johan: K tomu, aby zmizel není žádný důvod, i když samozřejmě nikdo nejsme prorokem :-) Asi takhle – dokud bude Krusty platit doménu a hosting, infoweb pojede :-) Jede to na doméně 3. řádu, tak spíš myslím, že to nabízí prostor pro další infoweby ať už směrem do budoucnosti, nebo i minulosti.
15. 05. 2018 21:26 napsal/a Johan
Texty a web
Souhlasím i nesouhlasím :-) Infoweb je parádní, nejen infoormačně, ale i graficky... ale mám takovou zkušenost, že po x letech infoweb zmizí ze světa a tím pádem se ztratí i ony Krustyho zážitky či představy... Já je mám vytištěné, takže o ně nepřijdu - ale podobných bláznů asi tolik nebude :-)
15. 05. 2018 21:12 napsal/a onehalph
Texty booklet/web
Uvedu na pravou míru jak to bylo s obalem – původní koncept počítal s booklety dvěma – 20stránkovým plnobarevným bookletem, tím, který je tvoří obal teď, plus 8stránkovým černobílým bookletem se všemi texty, který by byl o maličko menší a volně vložený do bookletu barevného (a ještě i týden před odesláním dat do tisku se počítalo s 28stránkovým bookletem, čili o penězích to určitě nebylo) – ale pak jsme dodělali infoweb a celý černobílý booklet začal postrádat tak nějak smysl ... samozřejmě, že někdo by to určitě ocenil (minimálně autor recenze + všichni, co mají prostě rádi vůni tisku a \"hmatatelné věci\"), ale když se na to podíváte z jiného úhlu pohledu, ty věci jsou promyšlené a mají svůj koncept :-) Rád bych věřil, že se ty věci vzájemně doplňují a drží si svůj směr :-)
15. 05. 2018 09:38 napsal/a Coornelus
...
Ukázky se mi nelíbí, ale recenze a víra v FS mě nutí si to koupit :-))) Každopádně body navrch za krásné zpracování bookletu. Barva se moc povedla, ale to u FS bylo vždy.