Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2017, Metal Age Productions / rock / Česko

Řada muzikantů zasluhuje uznání za workoholismus. Třeba Venca Votruba, který aktuálně táhne tři kapely, se všemi vydává alba jako na běžícím pásu a se všemi hodlá koncertovat. Roky se na pódiích objevují DARK ANGELS, na jaře si odbyli premiéru THE RIVER OF THE LOST SOULS a na živé hraní se chystají i AFTER RAIN. Ale dnes se pojďme podívat na THE RIVER OF THE LOST SOULS, kteří v létě vydali první řadové „The Midnight Album“.

Jestli jsou někomu předešlá slova povědomá, tak proto, že se, v poslední větě samozřejmě s jinými údaji, objevila v recenzi na „Venomous Embrace“ od DARK ANGELS. Zároveň s dark/doomovoým albem DARK ANGELS vyšlo i další CD, na němž se podílela zčásti totožná sestava, aneb tři véčka – Votrubová, Votruba, Vondrka. K nim přidali další tři muzikanti a společně se vydali na rockové území. Na Bandzone sice uvádí stylové zaměření progressive rock, ale já bych naopak řekl, že jde o rock regresivní. (úsměv) Čímž nechci tvrdit zpátečnický, ale přijde mi, že inspirační zdroje pocházejí z časů, kdy ještě muzikanti nebyli na světě, a nejen z rockové oblasti, ale i jazzrockové – i když tak soudím hlavně ze zapojení saxofonu. Materiál ale i přes výše uvedené rozumování působí moderně, což je dané produkcí, která sice vznikala v domácích podmínkách, ale nahrávka hraje moc pěkně, čistě, vyváženě – Venca odvedl dobrou práci. A totéž se dá říci o jeho skladatelském vkladu, muzika se poslouchá příjemně, a ani nemusí hrát příliš hlasitě. Je to taková oddychovka na dlouhé zimní večery… nebo noci, když jde o půlnoční album.

To načíná skladba, která by klidně mohla znít v baru. Baskytara, saxofon, klavír, citlivě zahrané bicí, později tklivá kytarka – pohodička největší. V „Midnight Mist“ se ale hlavně ukazuje hlavní trumf kapely – zpěvačka. Barbora má plný hlas, chvíli pěje ležérně, chvíli důrazně, je ústředním pilířem, kolem kterého jsou zapuštěny další piloty, které ale mají na to, že celá stavba drží pohromadě, velký vliv. Je určitě dobře, že na sebe nestrhávají pozornost jen kytary, ale že jsou nástroje spravedlivě rozvrstveny a hlavně snadno identifikovatelné. Po křehkém začátku skladba lehce zhutní, ale pořád je to hlavně pocitová záležitost, což víceméně pasuje na celou nahrávku. I „From Ashes“ je poskládána podle podobného receptu, prim hrají příjemné melodie a zpěv, a když tak nad tím přemýšlím, napadá mě, jako charakteristika muziky, slovo „dospělá“. Tahle placka asi nezaujme puberťáky, ale spíš dříve narozené; tím nechci říci, že je to jen pro starce, ale i výčet muzikantů, kterým je album věnováno (viz níže), leccos naznačuje.

Těžko sevřené nahrávce něco vytýkat, když už bych musel na něco ukázat, tak na podobnost jednotlivých kompozic – ty jsou obdobného ražení, možná by se nějaká trochu odlišnější neztratila, na druhou stranu se to takhle poslouchá „samo“, hudba i zpěv navozují takřka slavnostní atmosféru a je na volbě posluchače, jestli se do hudby zahloubá, nebo ji nechá plynout kolem sebe jako kulisu… A v druhém případě zbystří hlavně u refrénů, které jsou chytlavé a agresivnější než okolí.

Potemnělá titulka obalu s dvěma siluetami na železném mostě ladí s produkovanou muzikou. Uvnitř bookletu nejsou texty, ale fotky muzikantů, k tomu tradiční informace týkající se nahrávání a taky dedikování – jako adresáti jsou uvedeni Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain a Amy Winehouse.

A faktická na závěr – po nahrání alba nastoupil i do téhle kapely světoběžník David Zíka.

Seznam skladeb:    

  1. The Midnight Mist    
  2. From Ashes
  3. The River Of The Lost Souls    
  4. Amy
  5. Nevermore    
  6. Until We Burn    
  7. The Old Storm

Čas: 36:19

Sestava:

  • Barbora Urbanová – vocals
  • Václav Votruba – guitars
  • Jakub Vondrka – guitars
  • Petra Votrubová – keyboards
  • Luboš Pokorný – bass
  • Tomáš Mezera – drums

 

Facebook
Bandcamp
Bandzone


Zveřejněno: 20. 10. 2017
Přečteno:
4128 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář