Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

MC 2017, vlastní náklad / black metal / Česko, Francie

Se zajímavým split počinem se hlásí dvě ještě zajímavější kapely. Zajímavější proto, že jejich sestavy jsou tvořeny nejnižším možným počtem muzikantů, aby se dalo mluvit o kapele - dvěma. Aspoň doufám, že to platí i pro UHL, protože najít o nich nějaké podrobnější informace je celkem oříšek, většinou se opakují totožné údaje, a sice že na bicí hraje Johan, kytaru a řev obstarává Cécile, přičemž duo vydává svou tvorbu výhradně na kazetách (celkem osmi, od roku 2010 každý rok jednu nahrávku), často splitech s nějakou podobně „postiženou“ kapelou. To LICHENS už mám nějaký čas v merku a vím, že kytaru a řev obstarává basák V RUKOU OSUDU Slawa, v LICHENS fungující pod nickem Disharmoner, na bicí hraje kytarista V RUKOU OSUDU Marek, v LICHENS slyšící na jméno Rutiner. LICHENS dosud nahráli demo, objevili se na kompilaci „Jdi a dívej se“, splitkovali s KRIMINALITÄT a mají na kontě i plnohodnotnou nahrávku „Sudéta“. Toliko personálie a fakta.

Ještě než se prokoušu k muzice, zastavím se krátce u kazety, která je černá jako uhel. Jak vlastní kazetka, tak obal, jen písmo a obrázky jsou v bílé. Písmen je jako šafránu - jen názvy skladeb, strohé údaje o nahrávání, u LICHENS sestava, u obou projektů kontakt. Náklad, stejně jako vydavatel, není uveden, ale není žádným tajemstvím, že vyšlo 160 kazet (z nichž 100 zůstalo ve Francii), ani to, že si kapely vydaly fyzické kopie ve vlastní režii. K poslechu je pak všechno volně na kapelních tábořištích.

Jako první jsou všude psáni našinci, tak jim asi patří pomyslná strana A, i když tento údaj nikde uvedený není. V minulosti Severočeši holdovali primitivnímu, na kost ohlodanému black metalu, postupně ale začali svou muziku trochu „umravňovat“ a na sampleru „Jdi a dívej se“ zněli o poznání učesaněji, byť pořád dostatečně surově. Tři nové skladby jsou zase o kousek dál. Jakoby došlo k dalšímu nepatrnému obroušení ostrých hran a kapela vsadila na atmosféričtější náladu, aniž by ale rezignovala na onu primitivnost. První skladbou „Očistec ztracených duší“ se prolínají obě polohy - zpočátku ona naléhavější, posléze typický severský pravěký black metal s těmi nejprofláknutějšími riffy a postupy, jaké si člověk dovede představit. I tak to má cosi do sebe, ale když se objeví chladné melodie, jsem spokojenější. S muzikou jdou ruku v ruce texty, které jsou spíše doommetalové; všechny tři jsou plné beznaděje, strachu, chladu, temnoty, smrti... Čeština LICHENS sluší, Disharmonerovi je celkem bez problémů rozumět a slova tak působí zneklidňujícím a bezvýchodným dojmem - a výraz LICHENS tak nemá daleko k depressive suicidal black metalu. „Epocha temna“ je vedena hlavně v rychlých tempech a z materiálu na první straně mi přijde nejméně nápaditá. To druhý part „Očistce...“ se zpočátku vleče a atakuje nervovou soustavu - a možná je i škoda, že pánové nevydrželi v pomalých tempech o chvilku déle. Ale blackový výjezd se povedl, rychlá pasáž je pestřejší než v předchozí skladbě, navíc se po chvíli kapela vrací k takřka pohřebním tempům, po nichž se podobně jako v první části hraje na atmosférickou notu, ale tísnivou, jsme (jak praví text) „ve světě bez barev, kde zoufalství a beznaděj naplnila srdce“. (6/10)

UHL jsou proti LICHENS o poznání poznání divočejší, hlavně úvodní atak je rychlá palba plná kytarového bzukotu a frenetického, lehce zatřeného skřehotu. Někomu můžou dlouhé neměnné pasáže vyhovovat, hlavně že je to rychlé a zlé, ale mně je milejší větší pestrost - na což po chvíli Francouzi slyší a přes old school tupa tupa rytmy (dost podobné, jaké místy používají LICHENS) se propracují k pomalejší tryzně. Tou zahajují i druhý song „Du haut des monts“, ale vydrží jim to jen chvilinku, pak se znovu pouští do vichřicoidního black metalu, který zase střídají střední tempa i nějaké to atmosférično. Když oba spolupachatele splitka porovnávám, je jasné, že obě kapely mají podobné hudební cítění, že se jim líbí ve starých časech, že se snaží o jistou pestrost (která se jim oběma i daří), ale že LICHENS jsou na tom s kreativitou o něco lépe. Své hraje i zvuk, který mají Rutiner s Disharmonerem o poznání čitelnější, byť o žádnou cizelovanou produkci nejde. Ani třetí francouzská skladba neuhýbá z vytyčeného směru, zase je to jízda, ale že by šlo o nějakou interesantní věc, to si nemyslím. Podobných bzukotů je underground plný... UHL na závěr zařadili ambientní outro, možná aby rozjařené duše mohly vydechnout, já bych si monotónní „Vox audita perit“ v klidu odpustil. (4/*10)

Seznam skladeb:

  • Strana A - LICHENS:
  1. Purgatory of Lost Souls / Očistec ztracených duší (pt. 1)
  2. Epoch of Darkness / Epocha temna
  3. Purgatory of Lost Souls / Očistec ztracených duší (pt. 2)
  • Strana B - UHL:
  1. Sable et sinople
  2. Du haut des monts
  3. Le corbeau vient en dernier
  4. Vox audita perit

Čas: cca 15 min. + cca 14 min.

Sestavy:

LICHENS:

  • Disharmoner - vocals, guitar
  • Rutiner    - drums

UHL:

  • Johan - drums
  • Cécile - guitars, vocals

lichens.bandcamp.com
uhluhluhl.bandcamp.com
 


Zveřejněno: 05. 07. 2017
Přečteno:
3369 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 07. 2017 09:42 napsal/a s//chomutov
LICHENS / UHL
kdyby měl někdo zájem o tento split, ať už o koupi nebo o výměny, bombardujte tento mail: vrukouosudu@email.cz , pár kousků ještě máme