Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

STÍNY PLAMENŮ – Propadlé vody LP/CD 2014, Nasphyr

Plzeňské STÍNY PLAMENŮ se postupem času povznesly na úroveň, jakou by od nich před mnoha lety očekával asi málokdo. Zatímco tehdy jejich kanalizační black metal uctívali jen nejortodoxnější stoupenci černého kovu, během pozdějších let se postupně podařilo přesvědčit i mnohé další z těch, kteří podlehli specifickému kouzlu společenství souborů kolem Lorda Morbivoda. Odpad tematicky zůstal sice odpadem, ale poslechově se již dávno začal podobat hudbě.

Nové album oproti těm nejstarším disponuje nejen lepším zvukem nebo produkcí, ale také výrazně nápaditějším a zajímavějším pojetím, byť určitá rezerva je pořád ještě zjevná. Přestože zcela podle očekávání opět převažuje drsná i rychlá blackmetalová palba, v jejím rámci lze vystopovat i několik málo částečně odlišných a v rámci celku zpestřujících pasáží. Nicméně i onen tradičně černěkovový základ představuje něco, z čeho sálá uhrančivá atmosféra, do níž se lze nořit se stejným potěšením, jako se pánové rádi vyskytují v jim tolik blízkém kanálním prostředí.

Mistr Jímač, Syn Poklopů a další postavy opětovně tvoří náročně koncipovaný a leckým asi obtížně chápatelný příběh, kde kupodivu i „Český rozhlas zaostřil na zvradla“, v němž „tramway pohřební drnčí v dešti tou starou ulicí s žulovou dlažbou“ a kde navíc „z oblohy pršely kanalizační poklopy“. Což má oporu v celé nahrávce, neboť jak se již v minulosti osvědčilo, skutečný rachot poklopů tvoří jednu z podstatných rytmických složek a poznávací znamení souboru. Žel nejen burácení poklopů, ale rovněž nepatřičně podivný praskot ozýval se z vinylové desky. Výrobce však naštěstí uznal svou chybu, celý náklad byl vyroben znovu a aktuálně je již vše v pořádku.


Kdo si přečte název skladby „Reinhard Čistírenský“, třeba ho napadne jistý netvor stejného jména, potažmo jeho praktiky naznačené právě oním zmíněným příjmením. Jak však tvrdí sám Morbivod, žádné takové souvislosti nejsou na místě. Jen to jméno v kontextu příběhu dobře zní, stejně jako při skandování v samotné skladbě. Ale ať už si to kdokoli vyloží jakkoli, rozuzlení nalezne v závěru alba, kde “ta sekta se musí rozpustit a města zachránit, Reinhard musí pochopit, že není stavitel. Nebude se s ním nikdo bavit dalších deset let, bude-li kázat mimo našich pravidel.“

Přestože milovníci ušlechtilé hudby nebudou ani nyní vrnět blahem, soubor již svými předchozími alby naznačil a tímto potvrdil, že si své jméno nevydobyl jen tak pro nic za nic. Zejména kombinací působivé atmosféry a netradičních textů dovede upoutat pozornost i v očích těch, kteří se nespokojí jen s černotou a opovažují se vnímat hudbu více zeširoka či mimo zvradla.

Seznam skladeb:
  1. Připomínám těm kolem
  2. Zástupci
  3. Cesty vody odpadní
  4. Démonický tubus
  5. Doudlevecký sběrač
  6. Obtékání
  7. Reinhard Čistírenský
  8. Tajný plán

Čas: 38:19

Sestava:
  • Lord Morbivod - vocals, bass, guitars
  • Lord Sheafraidh - drums
  • Lord Egon - guitars
  • Lord Opat - guitars

Zveřejněno: 04. 12. 2014
Přečteno:
3851 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář