Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

INSANIA sice polevila v modlitbách, ale nepolevila v tvorbě hudby, která není pro spořádané duše.

Vypadá to, že řada mých oblíbených kapel měla letos stejný nápad – vydat album na konci roku. Asi nejvíc jsem se těšil na „novou“ INSANII, s tím, že jsem doufal, že to zase bude ta „stará“ INSANIA. Album „Zapal dům poraž strom...“ ale něco nových záležitostí přináší, tak jsme se s kapelou spojili a probrali vše, co bylo třeba.

Jak už je několik let zvykem, zase provokujete. Zatímco slušný člověk by měl dům postavit a strom zasadit, vy nabádáte k opaku. Kam tím cílíte?

Poly: My tím míříme hlavně na „slušné“ lidi. Tohle není hudba pro spořádané duše. Jinak je to ale pouze jakýsi aforismus, negace, která má pobavit a provokovat.

Je název se slovem „poraž“ vůbec gramaticky v pořádku? Ústav pro jazyk český to vidí jinak...

Tudy: To je umělecká licence a ta se tomuto ústavu nepodřizuje. Je to v pořádku.

Poly: Jasně. Problém je hlavně v tom, že gramaticky správný tvar se v plynulé řeči nedá srozumitelně vyslovit.

Na obalu máte malého chlapce, který něco „kutí“ na zemi. Mně to na první pohled přišlo, že si hraje se sirkami... Ale při bližším zkoumání to spíš vypadá, že sází stromek. Co má obal vyjádřit?

Poly: Sází strom. Je to ilustrace k názvu alba. Záměrně není stoprocentně popisná. Rád bych ale upozornil především na skrytou zlou realitu, zakódovanou v bookletu, kterou je možno si prohlížet pomocí aplikace Insania pro vychytralé telefony. Tu si může každý stáhnout zdarma do svého mobilu přes QR kód na CD a LP. Tento skrytý obsah budeme postupně rozvíjet. Je to technologická vychytávka, která ještě nikdy nebyla nikde použita. Jejím autorem je náš přítel Karm, revoluční programátor a inovátor.

Kdo je vůbec na té fotce? Jde o nějakou starou fotografii z něčího archivu, nebo jste ji pořídili v souvislosti s obalem? A proč ten černý pásek přes oči?

Poly: Obal je dílem grafika Danteho, celé je to jeho práce a ta stará fotka je zřejmě z jeho archivu. Černý pásek přes oči je v duchu fotografií v bulvárních médiích. Tady se nevinnost dostává do střetu s tvrdou realitou. I proto je fotografie zmačkaná a odřená… jako když popliveš a zahodíš něco hezkýho.

Trochu mě překvapil zvýšený výskyt ostřejších slov, to u vás nebývalo zvykem... Ze začátku jsem si těžko zvykal na „sere“ a „prdele“, o pánském přirození nemluvě. Co vás k tomu vedlo?


Poly: Nebyl to záměr. Prostě mě napadlo při psaní textů pár fórků, které si o to říkaly. A stojím si za tím, že těch výrazů je tam jak šafránu a zazní jen na místech, kde mají svou funkci. Jsou to, dejme tomu, takové malé rozbušky, které posadí text v pravém okamžiku náležitě na zem. Nikdy jsem se neuchyloval k vulgarismům zbytečně.

Další rozdíl proti „Freudovi“ a „Hyeně“ vidím (slyším) v hudební rovině. Zatímco „Freud“ byl plný svižných melodických hitovek a „Hyena“ taková naštvaná, „Dům“ je spíše pomalejší, košatější a přímočarých vypalovaček, které na „Freudovi“ převládaly, je na novince jako šafránu. Dá se říci, že už vás ty rychlé jednoduché kusy nebaví, nebo jste se zklidnili, nebo nevím... (úsměv)

Tudy: Hudebně jsme se možná trochu uklidnili, ale ve spojení s texty působí pomalejší tempa skladeb o to naléhavěji. Je to jako když ti sériový vrah klidným hlasem popisuje, co udělá s tvými vnitřnostmi.

Už třetí album vydáváte zároveň na CD a LP. Slyšel jsem s Tebou rozhovor v rádiu, kde jsi říkal, že pořád převládá prodej vašich nosičů na CD. Je mi jasné, že teď je v souvislosti s novou deskou na nějaké statistiky brzy, ale když se vrátíme k „Freudovi“ nebo „Hyeně“ – jestli máte přehled – kolik CD resp. LP jste dostali mezi lidi?

Poly: Prodej CD obecně klesá, ale klesá pomaleji, než všichni čekali. Asi hlavně díky sběratelům, kteří chtějí mít kapelu kompletně na nosičích, na kterých ji začali sbírat. Nástup té nové vinylové vlny vypadal velmi nadějně a např. „Rock´n´Freud“ se na ní naštěstí svezl. Potom šel kvůli obrovské konkurenci prodej vinylů trochu dolů. Je tu ale silná komunita vinylových nadšenců, pro které má smysl vinyl vydávat. A je to taky radost, nepopíráme. V současnosti se lisuje nové album vždy v nákladu 500 LP a 700 CD, přičemž u CD jde pak snáz udělat dolis, jako nás to teď čeká s „Kultem hyeny“.
Zanedbatelnej ale není ani prodej MP3. Máme na svých stránkách www.insania.cz vlastní MP3shop s našimi alby za férové ceny – pro fanoušky, kteří jedou v MP3 a přitom chtějí svou kapelu podpořit.

Na vinylu vám vyšla řada nahrávek, nedávno v reedici „Crossfade“, ale pořád některé řadovky chybí... Nechystají se další gramodesky?

Poly: Byli bychom rádi. Např. alba „God Is Insane…“, „Virtu-ritual“, „Trans-Mystic Anarchy“ či „OUT“ na vinylu nevyšly. Ale starší tituly by se na vinylu prodávaly pomalu, vydavateli by v tom dlouho ležely peníze. Pokud se najde zájemce o vydání, ať se s námi spojí, určitě se domluvíme.

Jde něco za hranice? Přece jen zpíváte v posledních letech jen česky, texty tvoří podle mě nejméně polovinu dojmu z nahrávek... Aspoň já v první řadě vnímám texty, to mi vydrží, než se je naučím nazpaměť, a pak teprve se dostanu k muzice...


Poly: Jsme česká kapela a chceme oslovovat především lidi tady – to jsme si vyjasnili už před dlouhými lety. A promlouvat ke svému okolí cizím jazykem nám přijde na hlavu, i kdyby to mělo usnadnit prodejnost alba venku. Do zahraničí směřuje naprosté minimum, jde jen o jednotlivé objednávky přes náš e-shop.

Přijde mi, že zatímco dříve jste šili do svého okolí, tentokrát nešetříte ani sebe... Minule jste věšeli celebrity, teď posíláte do pekla všechny kapely, ale vlastně i sebe.

Poly: Ano, tak to bylo myšlený. Tohle album je plný jedu, ale zároveň je to do velké míry nadsázka. A často stavíme před popravčí zeď sami sebe.

Zase mě baví texty, které jsou plné sarkasmu, znevažování autorit, ale napsané tak, že já bych to nevymyslel ani kdyby mě mučili. (úsměv) Jak tě to všechno napadá? Jde řekněme o náhody, třeba se Ti něco v hlavně objeví, když jdeš s dětmi na procházku, nebo prostě sedneš ke stolu, začneš přemýšlet a přichází to samo (nebo těžko) a sedíš tak dlouho, dokud nemáš celý text? Píšeš na papír, nebo rovnou do PC?

Poly: Texty nevznikají snadno. Hodně u nich trpím. Já mám průběžně nápady, které si zapisuju, mám mraky popsaných papírů. Jenže když pak do nich koukám s úmyslem se od nějakého nápadu odrazit, většinou nic z toho nepoužiju. Anebo použiju, něco k tomu připíšu a pak to přeškrtám a začnu znovu. Je to pro mě frustrující záležitost, psaní textů, protože výsledkem celodenního snažení je často 5 kompletně přeškrtaných papírů. Naštěstí když ty texty čtu zpětně, tak mě baví… vůbec neodrážejí ten drastickej zážitek, kterým pro mě textování je. Jeden text mi vezme průměrně týden čistýho soustředění, než jsem s ním spokojenej. Píšu na papír, potom přepisuju do PC.

A ještě k textům, resp. hudbě. Co vzniká dřív: textuješ na hotovou hudbu, nebo naopak píšete hudbu na připravené texty?

Poly: Nejdřív vzniká hudba. Zároveň s ní vzniká i zpěvová linka v jakési angličtině, která často nedává smysl. Teprve když je hudba kompletně a definitivně hotová ve zkušebně, dělám přímo na tu zpěvovou linku českej text. Možná se přitom až příliš urputně držím frázování té původní provizorní linky, takže jsem pak často po nocích zoufalej, když nenacházím ty správný slova, který by tam včetně dlouhých a krátkých slabik sedly.

Ještě k Tvému zpěvu – kamarád mi „napověděl“, že mu místy připomínáš Michaela Kocába, a taky, že Tvůj zpěv stojí za zvláštní pozornost, resp. vývoj, jakým za ty roky prošel. Když jsem se pak do Tvého projevu zaposlouchal, tak jsem s ním začal souhlasit. Toho Kocába tam taky místy slyším... Už Ti někdo něco takového řekl? Souhlasíš? (úsměv)

Poly: Jo, Kocába mi už kdosi předhodil. Nevím, je to asi podobnou barvou hlasu. Takový přirovnání mě neuráží. Mě poslední roky baví zpívat hlubším hlasem, zní to mnohem zvrhleji a sarkastičtěji než klasickej řev – hodně tomu přizpůsobujeme i stavbu písniček. Proto jsou často kytarově tak „děravý“, protože přes permanentně řvoucí kytary by se hlubokej zpěv neprosadil, zvlášť ne naživo.

A k tomu vývoji, v nových skladbách ses opravdu vyřádil, těch poloh je tam spousta. Když jsi to nazpívával, měl jsi hned jasno, jakou polohu kde použít, nebo jsi hodně laboroval, dokud jsi nebyl spokojený na 100 %? Mluví Ti do zpěvu ostatní, nebo si děláš vokály jen podle sebe? Pečlivě artikuluješ – dáváš si na to hodně pozor, aby Ti bylo perfektně rozumět?

Poly: Víceméně mi polohy zpěvu naskakují už ve fázi, kdy vzniká muzika. Nijak zvlášť nad nimi nepřemýšlím. Při předprodukci či ve studiu už se mění jen minimálně. Ostatní mi do toho samozřejmě kecají… ovšem jen v momentě, kdy se jim něco nelíbí nebo jim to přijde přitažený za vlasy. Na téhle desce ale myslím všechno prošlo tak, jak jsem to měl připravený. Jen rytmicky se tu a tam něco upravovalo. Protože nám jde hodně o sdělení, snažím se artikulovat co nejlíp, ale ne vždy jsem se srozumitelností spokojenej. Často je to problém aranží – někdy se nějakým slovem trefíš do frekvenčně podobnýho zvuku a pak je věcí kompromisu, zda upřednostnit muziku nebo zpěv. Pereme se s tím všelijak.

Odehráli jste v listopadu dva křty alba, jak koncerty z vašeho pohledu dopadly? Četl jsem report z Brna a mluvil s Coornelusem, který odhadoval účast na nějakých 400 hlav... Kolik jich opravdu bylo? Jestli je odhad aspoň přibližně správný, tak by to byla opravdu paráda...

Tudy: Ano, v Brně přišlo zhruba 400 fanoušků a do pražského Rock Café asi polovina. Vzhledem k velikosti klubů byl ten kotel srovnatelný a my si to náležitě užili.
Po brněnském křtu byl pražský o něco uvolněnější - premiéra nového playlistu byla úspěšně za námi a na pohodě na pódiu to bylo znát. Takže se těšte na jarní tour! (úsměv)

Jinak jsem taky koukal, že jste trochu sáhli do image, Poly změnil účes, v klipu máte na sobě seriózní oblečení... Tyhle věci jsou z vašich hlav, nebo máme nějakého vizážistu a stylistu? (úsměv)

Tudy: Bílé košile a černé kravaty v „Božské komedii“ si vymyslel autor klipu DNT2, pro vykreslení partičky bankovních úředníků, co si jdou po práci „upustit páru“ do zkušebny.
Na koncerty jsme ale o této image neuvažovali. Stačí, že jsou na nové desce slyšet hudební vlivy našich dávných crossoverových oblíbenců, kteří už takto vystupovali.

Poly: Já si vymyslel pro živé hraní tentokrát image jakéhosi polního kuráta z revolučních odbojových jednotek. Nagelovaného slizouna v klerofašistické košili. Baví mě to teď pojímat trochu míň civilně než dřív.

Klip ke skladbě „Božská komedie“ je sice po výpravné stránce poměrně strohý, ale Poly s výrazem šíleného kazatele nemá chybu. Ukazuje se, že i za méně peněz je možné pořídit dosti muziky, která splní účel, o kapele se díky pohyblivým obrázkům mluví. Natáčíte klipy právě jako reklamní počiny, nebo vás to prostě baví? „Scénář“ vymyslel kdo?


Poly: Klip s námi točil grafik Dante (DNT2), on přišel s prvotní představou a my pak tu koncepci trochu dotvořili. Skutečně jsme tentokrát chtěli natočit jednoduchou, víceméně přímočarou věc s „živou“ kapelou, bez zbytečných komplikací… zakódovat do ní jen pár drobností. V klipu původně měla být i řada grafických fórků a postprodukčně dělaných efektů, ale když potom Dante ten natočenej materiál stříhal, líbilo se mu to takhle syrový, takže už to dál neupravoval. Nás klipy baví, ale je to pro nás hlavně způsob, jak vizuálně představit novou desku.

Když se ještě vrátím k minulému videu o celebritách – zaznamenali jste nějaký odpor z pozice těch, které jste věšeli, nebo jejich příznivců?

Tudy: Ze strany zúčastněných to prošlo bez reakce. Docela to zapadá do teorie, že tyhle tzv. celebrity jsou jedna ruka s bulvárem, živí se navzájem a vystačí si spolu.  

Poly: Vtipný bylo, že se sama od sebe ozvala TV Óčko (přestože jsme tenhle klip dělali smířeni s tím, že v žádné televizi nikdy nepojede) a chtěla ho vysílat. Pak ale volala jejich právnička s dotazem, jestli prý máme písemné svolení od těch figur, které jsme v klipu popravili.

Poly, ještě se věnuješ překládání? Myslím jako způsobu obživy... Jestli jo, můžeš mi a našim čtenářům doporučit nějakou zajímavou knihu, která tě v poslední době prošla rukama?

Poly: Tedy, ano, překlady mě stále živí, pokud to tak můžu nazvat, protože letos jsem tomu kvůli práci na nové desce moc nedal. Myslím, že kdo má rád psychologické detektivky, mohl by zkusit něco od irské autorky Tany French. Překládal jsem od ní 4 romány. První se jmenuje „V lesích“, poslední „Ztracený Přístav“. Je to docela temné čtení, ale nic nestravitelného, naopak – každá ta knížka člověka nasaje, sežvejká a po 2 dnech vyplivne.

Klasický závěr – co se chystá v nejbližší době, co třeba festivaly příští léto? Chtěli byste si třeba zahrát na Brutalu mezi většinou extrémními partami?

Poly: Tak teď především leden-březen 014 pojedeme turné po klubech. Bude to cca 12 koncertů a jednotlivé zastávky včas zveřejníme na www.insania.cz nebo na našem profilu na Facebooku. Festivaly by nějaké měly být, i když o tom zatím já nic nevím, plánuje to manažerka Štěpánka. Na Brutal Assaultu vystoupíme rádi, pokud bude zájem, protože při minulé účasti to tam na nás dýchlo velmi sympaticky. Hodně lidí si s námi přišlo zazpívat texty přímo pod pódium.

http://www.insania.cz
http://www.facebook.com/insaniacz
http://bandzone.cz/insania
http://www.youtube.com/user/klimmah?feature=mhee
http://twitter.com/outsania



Zveřejněno: 08. 12. 2013
Přečteno:
4002 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 12. 2013 10:14 napsal/a corbow
prvníííí!!!
:) zase jsem se u nové Insanie bavil....textove to proste nema konkurenci. Bravo!