Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

UK SUBS – Riot LP 2013, Papagájův Hlasatel Records

Legenda britského punku UK SUBS nedávno rozšířila řady světově proslulých kapel, které se objevily na gramodeskách tuzemského punkového labelu PHR. Jistě, jde o licenci a starší nahrávku, ale po VICE SQUAD, THE VIBRATORS či THE RESTARTS je tu další extra úlovek.

Album „Riot“ UK SUBS nahráli v roce 1996 (tedy dvacet let po založení), vyšlo v roce 1997 pod Cleopatra Records na CD a později v několika reedicích, dokonce i v Rusku. Ale vždy na CD, tudíž nyní má premiéru vinyl, navíc jde o jediné dlouhohrající dílo UK SUBS, které dosud na gramofonové desce nevyšlo, tudíž ideální možnost pořídit si za rozumné peníze zajímavý artefakt.

V době vydání „Riot“ už byli UK SUBS za zenitem, na kterém se hřáli na začátku osmdesátých let. Nicméně díky neúnavné koncertní činnosti, která ostatně trvá dodnes (37 let po vzniku!), se o UK SUBS pořád vědělo, a i když desky nevydávali každý rok jako ve zlatých časech, rozhodně se neflákali a hlavně si stále drželi slušnou úroveň.

Sestavu, která „Riot“ nahrála, lze považovat za jednu z nejsilnějších v historii souboru. Duo Harper & Garratt to spolu táhlo dlouhé roky a podepsalo pod většinu písniček – na „Riot“ je alespoň jeden z nich uveden u 12 skladeb, většinou ale oba. Sekunduje jim také dlouholetý člen kapely, basák Gibs, autor dvou songů.

UK SUBS lze označit za tradicionalisty. Jejich punk rock i v roce 1996 vykazoval všechny stylové znaky, mezi nimiž vyniká ležérní zpěv a klasické riffy, i zvuk, ze kterého je dobře patrná baskytara. Na druhou stranu je řada skladeb „na jedno brdo“, což platí hned o začátku, tři skladby po sobě mi přijdou jedna jako druhá (i třetí) a deska mě začíná bavit až od tvrdší a rychlejší „Preacher“, která pěkně šlape a možná je škoda, že je tak krátká. Povedené melodie zdobí titulní kompozici, kytarová kvílivá sóla jsou vcelku netradiční, nechybí ani sborové vokály. Na sloganech týkajících se chemické války postavená „Chemical War“ pobaví strohostí, ale pak se zase hraje na nemastnou neslanou notu, nebýt basových vyhrávek, zdlouhavá „Paradise Burning“ by mi přišla spíše podprůměrná, navíc ve druhé polovině se pánové pustili do experimentů, které mi přijdou jako cesta po slepé koleji. Naštěstí je tu výhybka zpátky na správnou trať, závěr strany A je o poznání zajímavější, byť po poslechu „áčka“ se neubráním jistému zklamání. Je tu prostě málo silných pasáží, které by mě bavily a které bych si zapamatoval.

Naštěstí hned úvod „béčka“ mě probírá z letargie, a když Charlie trochu přitlačí na pilu a kapela se do toho pustí ostřeji, hned je to veselejší. A když se objeví riffy takřka metalové („Guilty Man“), je to ještě lepší, ona je vůbec druhá strana zábavnější, i když ani tady si pánové neodpustili jednu divnou chvilku. Psychedelická „Beggars & Bums“ s „ohnutými“ kytarovými tóny působí znervózňujícím dojmem a klidně bych se bez ní obešel. Následující skladby už jsou o něčem jiném, byť mi i v nich schází nějaká ta punková nespoutanost, naštvanost, poslouchá se to sice vcelku příjemně, ale dojmu o jisté sterilnosti se neubráním. Vzato kolem dokola a od začátku do konce, „Riot“ je deska pro ctitele starých pořádků, kteří dávají přednost songům ve středních tempech a ty rychlejší chtějí jen jako zpestření; já to mám naopak a nejspíš proto mi deska vychází jako obyčejný průměr.

Obal tuzemské edice vychází z někdejšího obalu CD, přední strana je totožná, zadní lehce upravená. Titulní strana se mi nelíbí, neshledávám na ní vůbec nic zajímavého a zajímalo by mě, komu tmavá fotka kapely přijde očím libá. Zadní strana je na tom o něco lépe, fotka je světlejší, ale taky rozostřená... Alespoň že je vložen list s texty a historií kapely, který sice po grafické stránce taky příliš krásy nepobral, ale informační hodnotu má.

Seznam skladeb:

Strana A:
  1. Cyberjunk
  2. Rebel Radio
  3. Power Corrupts
  4. Preacher
  5. Riot
  6. Chemical War
  7. Paradise Burning
  8. House Of Cards

Strana B:
  1. Human Rights
  2. Guilty Man
  3. Lost Not Found
  4. For The Deaf
  5. Beggars & Bums
  6. My Little Red Book
  7. Flat Earth Society

Čas: cca 32 min.

Sestava:
  • Charlie Harper – vocals
  • Nicky Garratt – guitar, backing vocals
  • Alvin Gibbs – bass, backing vocals
  • Dave Ayer – drums

www.phr.cz
www.uksubs.co.uk



Zveřejněno: 05. 11. 2013
Přečteno:
3247 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář