Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

AWRIZIS – Final Hybridation CD2013, Pařát Magazine and Productions

Není to tak dlouho a v havířovské metalové líhni se objevila kapela AVRIZIS. Na sklonku roku 2011 uveřejnili na internetu epíčko „Shapes of Imagination", které bylo volně ke stažení. Kapela mě tenkrát docela zaujala a její recenzi jste si mohli na našem webu přečíst. Letošní album pokračuje ve stejné linii, tam, kde skončilo trojpísňové EP. Novinka, která byla vydána tentokrát na plnohodnotném albu (CD) jako příloha časopisu Pařát, je opět hybrid metalové a rockové hudby. „Final Hybridation" je načichlý thrashem, rytmikou a vokálem death metalu, hutným groove spodkem, a to vše je zabalené v moderním progresivním kytarovém obalu.

„The Process" je proces mezi starou a novou nahrávkou. Pozvolný tajemný rozjezd, vstup do nového světa (viz předposlední odstavec o obalu alba). Budeme se pohybovat v melodicko deathmetalových vodách. Intro je ukončeno, uzavřeno tak, aby bylo jasné, že již v jiném světě jsme. „We are Gifts of Hell" má hutný spodek, tvrdý vokál, kytarové breaky. Temná groove skladba je Feel „Let Your Fury Flow", která v půlce opět přejde k melodičnosti moderních deathových kapel. Nesmí chybět samozřejmě sólující kytara, chropotící vokál. Skladba je podpořena pěknou basovou linkou.

Trochu změny neuškodí. Téměř minutový atmosférický vstup u „Feel What I Have to Feel Every Day" se změní v deathovou sypačku, kterou samozřejmě opět po čase dokresluje zmíněné úvodní pozadí. Píseň zakončuji v ukolébávajícím rytmu klávesy. Moc pěkně zpracované. Mystičnu není konec, pokračujeme stejným způsobem dál. „Brainspheres" je trochu odlišnější skladba než předešlé, řekl bych, že je více stylově propojená v jeden celek. Opět groove basový spodek, při poslechu se mi vybavil základ hudby ADOR DORATH a deathová mystika OPETH. „Poison in My Veins" je opět takový hybrid stylů, který je zde o mnoho víc citelný než u předešlé písně. Krátký heavymetalový vstup (IRON MAIDEN a MÖTORHEAD), který okamžitě přejde v thrashovou řežbu, hodně připomínající jak starou METALLIKU z alba „Kill 'Em All" propojenou s modernějším zvukem z „Death Magnetic". A aby toho nebylo málo, tak do toho kluci zakomponovali portugalský nádech MOONSPELL nebo jim podobných kapel. Možná budete mít odlišný názor, podle toho jaký kdo má vkus, ale upřít, že „Poison in My Veins" je nejpovedenější skladba alba, se nedá.

Dobrých, povedených skladeb je zde víc, možná bych napočítal takových deset (úsměv). Ale musím podotknout, že právě od písně „Poison in My Veins" se mi album líbí o mnoho víc. Je takové energičtější, živelné. Takovou skladbou je třeba instrumentálka prozaicky nazvaná „instruMENTAL", která opět začne mystickým úvodem a rozjede se v thrash/death metalovou smršť. „I Saw Your Fall" je opět takový návrat k melodickému death metalu. Pěkný smrtící growl (úsměv), pozvolné tempo k přemýšlení, sólující kytara, heavymetalové motivy. Z přemyšlení vás vytrhne „To the North We Will Go", která je o poznání opět živější a zároveň v určitých momentech surovější (punk-thrashová kytara) s opět hutnou rytmikou (pěkná basa) a sborovým pagan nádechem. Pokud jsem zmínil pagan nádech, tak u poslední „The World Behind Closed Eyes" bych mystický folk-pagan vliv posunul do popředí jako hlavní motiv písně. Rychlá metalová skladba typu AMON AMARTH.

Nová nahrávka AWRIZIS je opředena tajemstvím a mystikou. Na každém z nás bude, co si pod obalem alba představíme. Obálka k „Shapes of Imagination" byla opředena tajemstvím, apokalyptickou vizí před zrcadlem a nyní vstupujeme za zrcadlo. Před sebou máme nový neprozkoumaný, mystický svět. Stojíme na břehu nového světa, hledáme, co bude za horizontem, napadají nás různé vize. Co bude, až jezero přeplaveme, posuneme se dál...? Nakonec si můžete udělat přibližný obrázek o albu, pokud si přečtete článek v aktuálním časopise Pařát.

Album má švih, příjemně se poslouchá, každý si najde svůj styl, svoji píseň. Album má spoustu motivů, riffů, které jste mohli někde slyšet, ale v jednom celku takhle poskládané určitě ne. Motivy, střepy, které jsou precizně poskládané do sebe, mohou někomu připadat jako chaos, ale tento hybrid má prostě takhle znít. Osobně mě album překvapilo a nadchlo.

Závěrem recenze ocituji dva verše z písně „I Saw Your Fall":
„You always wanted to, reach the stars
but your way up, was your journey down".

Kapela od „Shapes of Imagination" k „Final Hybridation" vykročila určitě správným směrem. Hvězd se AWRIZIS zrovna nemusí dotknout, ale pokud vytýčená cesta bude mířit stále nahoru, tak to bude určitě fajn.

Seznam skladeb:

  1. The Process
  2. We are Gifts of Hell
  3. Let Your Fury Flow
  4. Feel What I Have to Feel Every Day
  5. Brainspheres
  6. Poison in My Veins
  7. instruMENTAL
  8. I Saw Your Fall
  9. To the North We Will Go
  10. The World Behind Closed Eyes

Čas: 38:30

Sestava:

  • Tomáš Bělík - zpěv, kytara
  • Marek „Frodys" Pytlík - kytara
  • Roman „Tristufin" Šafner - basa
  • Václav Horák - bicí

http://bandzone.cz/awrizis


Zveřejněno: 20. 07. 2013
Přečteno:
4934 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář