Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Standa Hranický *6.6.1951 / +7.4.2013

V neděli 7. 4. 2013 totiž po dlouhé těžké nemoci zemřel, ve věku nedožitých 62 let, Stanislav Hranický, dlouholetý zpěvák skupiny. S hudbou začínal v roce 1968 v ostravské beatové kapele Majestic, kde zpíval společně s Marií Rottrovou a později i s Věrou Špinarovou. Právě s Majesticem nahrál v roce 1969 svůj první singl a hit Rok s Monikou.

V sedmdesátých letech pak Stanislav Hranický hostoval například ve skupině Ivo Pavlíka a před svým příchodem do Citronu se ještě v roce 1982 krátce objevil v kapele BBP po boku Radima Pařízka, Míly Benýška a Jiřího Krejčího.

V legendárním Citronu pak Stanislav Hranický strávil téměř třicet let a natočil s ním sedm singlů, jedno DVD a tři alba, z nichž toho nejslavnějšího Plni energie se prodalo přes půl miliónu nosičů. S Citronem zažil rovněž další úspěchy, jako například výhru druhého a třetího místa v anketě Zlatý Slavík v letech 1986 a 1987. V posledních letech se především jeho zásluhou kapela umisťovala ve stejné anketě vždy v první desítce. Za zmínku stojí i to, že Hranický během své hudební dráhy sdílel stejné pódium se světovými velikány žánru, jako jsou Scorpions, Judas Priest, Uriah Heep, Accept nebo Helloween.

Poslední studiovou deskou Citronu, kterou nazpíval, je album Bigbítový pánbů z roku 2010.

Vyjádření členů kapely Citron:

S hlubokým zármutkem v našich srdcích oznamujeme všem fanouškům rockové hudby, že v neděli zemřel po dlouhé těžké nemoci náš nejlepší kamarád a zpěvák Standa Hranický. Se Standou jsme prožili nádherných třicet let a bude nám moc chybět! V našich vzpomínkách však zůstane navždy jako ten největší kamarád s pravým ocelovým srdcem. Stando, nikdy na Tebe nezapomeneme a věříme, že už teď v nebi válíš s Jindrou citroňácký bigbít. Vzpomínejte prosím na Standu s námi jako na legendu českého bigbítu. Děkujeme.

Radim, Vašek, Jarda a Jirka


Zveřejněno: 08. 04. 2013
Přečteno:
3533 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 04. 2013 10:57 napsal/a immortal
Bude chybět.
Souhlas s Johanem. V komunistickém Československu to byla jedna z mála heavy matalových kapel, která v té tobě měla jistou kvalitu a koncerty na tu dobu opravdu stály za to. Pamatuji si, že jsem s klukama z Citronu v letech 85 - 87 několikrát poseděl v jedné Lhenické hospodě, kde měli každoročně koncert. Jednou jsem dokonce dělal dobrovolného bedňáka a měl vstup zadara. Nostalgicky na to vzpomínám, jak jsem měl v ruce jejich kytary, tenkrát to pro nás v našich končinách byly hvězdy na úrovni Iron Maiden. Mohl bych o těchto setkáních napsat příběh. Pamatuji si jak ode mne chtěl Jindra Kvita a Vašek Vlasák koupit takové ty náramky na zápěstí, které jsem si ze součástek nalezených ve sklepě (kůže z tátových rukavic na motorku a Al hroty které se používaly na stahování a přichycování kabelů v energetice) vyrobil a mám je schované dodnes. Tenkrát jsem neprodal (smích), vypadalo to, že se toho večera budu koupat v pivě, ale odolal jsem (smích). Nechť bigbít Standu doprovází i na věčnosti.
08. 04. 2013 11:40 napsal/a Johan
Smutná zpráva
Je mi z toho smutno... Na CITRONU jsem začínal...