Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

MORGUE SON – Silent | Hypnotic CD-R 2009, vlastní náklad

V červenci 2007, po krátké existenci coby Embrace, se začíná psát historie skupiny Morgue Son z Uherského Hradiště. Po půl roce vzniká ve zkušebně první demo Fullmoon Damned Children, následují personální změny a občasné koncerty. Za nahráváním druhého dema míří MS v lednu 2009 do studia Unart Slavičín a pod taktovkou Franty Šebáka zaznamenávají osm skladeb, z nichž dvě označují (nevím proč) jako bonusy.

Zakládající duo Slav (kytara, zpěv), Sabath (zpěv; nenechte se ošálit první dojmem z pseudonymu,  jde o dívku) se kromě úvodní instrumentálky postaralo o komponování i texty, zmíněné intro spáchala klávesistka Werlinga. Do kvinteta doplňují kapelu bicmen Radim alias Sloper a basák Beňa.

I po několika posleších těžko MS jednoznačně zařadit do nějaké stylové škatulky. Svižný, melodický, atmosférický metal s variabilními vokály – toliko stručná charakteristika stylu. V intru lze zaregistrovat prvky klasické hudby, monumentální klávesy připomínají varhany a vespod jakoby bručel kontrabas. V dalších sedmi skladbách se využívá podobných postupů – rychlé tempo občas poleví a přijde chvíle pro atmosférično, ve kterém se do popředí dostávají klávesy a vcelku překvapivě i baskytara. Rychlé pasáže se většinou tváří jen jako doprovod obou zpěváků – posluchačovy uši se zaměří na zpěv a pod ním se často dokola omílá jedno a totéž dokola. I když se pánové a dámy snaží seč můžou, aby skladby něčím ozvláštnili, výsledný dojem je takový nijaký. Standardní postupy, občasná sóla, skladby se slívají v jednu dlouhou a chybí jim výrazné, snadno zapamatovatelné motivy. Třeba je to záměr, třeba ne, mně každopádně nějaké záchytné body chybí. Ani o kvalitě zpěvu nejsem přesvědčený – Slav sice zkouší leccos, ale přesvědčivý není, jak v thrashovém křiku, tak v náznacích murmuru působí nepřirozeně, nuceně. Sabath střídá operní vysoký zpěv s civilnějším, hlubším. Místy mi její výšky přijdou zbytečně násilné, třeba ve třetí Wind As The Train působí přímo nepatřičně výkřiky připomínající „mňau“; naproti tomu v normálních polohách je Sabath právě v této skladbě nepřesvědčivější a dokazuje, že se svým zajímavě zabarveným hlasem by větší parádu udělala bez pokusů o Tarjino kopírování.

K pozitivům je třeba přičíst čitelný zvuk, k negativům nevýrazný obal, ve kterém chybí fotky i texty.

Na první studiovou zkušenost to není špatné, ale ani skvělé. Průměrná nahrávka, která ve srovnání s takovými Ador Dorath (kteří jsou o poznání extrémnější) nebo Arch Of Hell (kteří jsou o poznání kreativnější) neobstojí. Ale nechci tuhle partičku zatracovat, tak špatný jejich „tichý a hypnotický“ materiál není a některé nápady naznačují (zejména ve Spirit Of Arachnophobia), že nějaký potenciál v kapele dřímá. Jen jej probudit…

Seznam skladeb:
  1. Before the winter sun comes...
  2. Rose Of Doom
  3. Wind As The Train
  4. Silent Hypnotic Ghost
  5. War Comes Above Bodies
  6. Spirit Of Arachnophobia
  7. Disease Of The Blue Apple (Bonus Track)
  8. Ice In My Veins (Bonus Track)

Čas: 33:36

http://bandzone.cz/morgueson

 

www.morgueson.com

 

Zveřejněno: 08. 02. 2010
Přečteno:
3472 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 02. 2010 11:03 napsal/a Licee
Nesouhlas
S prominutím, odkdy jsou Arch of Hell kreativnější...? Vůbec nesouhlasím s touhle kritikou. S pozdravem Liz