Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

SVART CROWN (Fra), DISADAINED (Serb), MURUROA, ARACHNE

Po delší době zavítaly do strakonického klubu Křemelka metalové kapelky. Srbové Disdained a Francouzi Svart Crown si v rámci evropského turné v naší zemičce naplánovali hned dvě zastávky. Na té jihočeské jim dělali společnost Arachne a Mururoa.

Plánovaný start se jako vždy odložil a ARACHNE hrábli do strun a bouchli do bubnů až úderem 20. hodiny. To už byl v klubu solidní počet návštěvníků (celkem jich nakonec přišlo přes 60, což je na Strakonice a pracovní den skvělé číslo) a Arachne jim naservírovali retro jak se patří. Žádné novoty, ale pěkně od podlahy zahraný death metal staré školy s hrdelním řevem a minimem zpestřujících okamžiků. Pro někoho možná zastaralé a out, pro někoho naopak skvělý návrat ke kořenům. Já bych se nezařadil ani tam, ani tam, ale doprostřed – Arachne mě neotrávili, ale na zadek jsem si z jejich produkce taky nesedl.

Písecké crust grind běs komando MURUROA odehrálo své vystoupení přesně podle hesla „dobrého stačí málo“. Zhruba desítka extrémně agresivních a nadupaných songů zaplnila pouhých 20 minut. Vokalista strávil celý set na place pod pódiem v divokých tanečních kreacích, bubeník to dával s obrovským přehledem a mě, odpírače grindu, Mururroa bavila víc než předcházející deathmetalisté.

První zahraniční akvizice dorazila ze Srbska. Lehké povědomí o tvorbě DISDAINED jsem měl díky promáči, který nedávno dorazil na recenzi, ale skutečnost byla přece jen trochu jiná. Už kostýmy (kromě bubeníka byli ostatní oblečeni do svěracích kazajek) naznačovaly, že to nebude jen tak obyčejná muzika, od prvních tónů to bylo potvrzeno. Magorárna – tak zní nejpřesnější charakteristika death metalu made in Disdained. Neskutečně technicky náročná muzika, místy možná i za hranicí stravitelnosti. Vystoupení ozdobily covery od Necrophagist a Cryptopsy a pod pódiem se objevili první tanečníci.

To nejlepší (z mého pohledu) nakonec. Francouzská pětice SVART CROWN mi sedla naživo mnohem více než z nedávno vydaného alba „Ages Of Decay“. Mix death, black a možná i thrash metalu, technické finesy, rychlost, nasazení… prostě kvalitní kapela poskládaná z členů několika (prý) zaběhlých francouzských kapel (Hyrgal, Addicted, Celtic Boold). Zatímco při hodnocení alba v Pařátu jsem sáhl ke školní dvojce s mínusem, za strakonické vystoupení bych škrtl mínus a možná uvažoval i o jedničce lomené dvojkou.

Akcička se tedy vydařila, lidí bylo dost, pár jich podpořilo zahraniční vyslance podpódiovou pařenicí, zvuk byl na klubové poměry velmi dobrý – takže spokojenost.


Zveřejněno: 27. 09. 2009
Přečteno:
3224 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 10. 2009 12:30 napsal/a immortal
Já ti dám dobrou noc.
Tak na této fotce je zachycen můj mikrospánek. Sled událostí byl tento: 1) vidím Johana vyndavat foťák (á ta ku*va se nás chystá vyfotit) 2)cvak, záblesk - ihned po blesku procitám a piju dál, jenže pozdě fotoreportér provokatér již dílo dokončil. Každopádně mohu poskytnout foto Johana, kdy za bílého dne vypadá taky celkem zajímavě :-)). Za tyto fotoprovokace bude mnou a Davem vybrán odpustek ve formě několika piv, zřejmě tuto sobotu v Klatovech.