Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

ANNIE´S TRIP – Parisian Jazz CD 2009, Pocket Rodeo Ltd.

Ač se v případě Parisian Jazz jedná o čtvrtou nahrávku Annie´s Trip, kapela ji označuje jako debutovou – předchozí čtyři nahrávky zůstávají tedy jen demosnímky. Poslední Pocket Album z roku 2006 zaznamenalo vcelku pozitivní ohlasy, nicméně já se s Brňáky potkávám poprvé až letos. A stačí jediný pohled na obal a Annie´s Trip mají mé sympatie. Plyšový rohatý kozlík s pentagramem na krku – no není to milé (smích)? On je celý booklet samá legrácka, kromě textů se v něm nachází spousta koláží, třeba rohatý Einstein s něčím ošklivým v ústech, sličná slečna líbající lebku nebo neslušný hafan, který kouká pod sukni baletce.

A podobně odlehčená je i muzika Annie´s Trip. Jakoby si pánové jen tak hráli a zpívali co je zrovna napadne a jak je to napadne. Žádná stylová svázanost, ostatně sama kapela se zařazuje jako rock & funk & fuck & rollová natlakovaná bomba a svou muziku popisuje jako mix quazi-rocku, peudo-rollu, a la funku s občasnými proxi-punkovými přesahy. Že je to změť nepochopitelná? Přesto to (většinou) funguje lépe než dobře. A navíc i ta vlastnoruční charakteristika vcelku sedí. Album je hlavně hodně pestré, nejen, že je každá skladba jiná, ale i v rámci jednotlivých songů se toho mění spousta.

Tváří kapely je hlavně zpěvák MoJoker, který disponuje svérázným mečivým hlasem (nic ve zlém, ale lepší slovo mě na přiblížení jeho výrazu nenapadlo), který se snaží využívat jak jen to jde – od klasicky rockové polohy se velmi často odpoutá a střílí to tu teatrálně, tu ležérně, ale hlavně pořád zajímavě. To ostatně platí i o zbytku bandu – kytarista Aivn na sebe sice na první poslech strhává (po vokalistovi) druhou největší pozornost, protože se pouští do spousty vyhrávek, sólíček a jiných vychytávek, ale oni i zbývající dva členové (to zjistíte při třetím poslechu) hrají prakticky rovnocennou roli s oběma výraznějšími členy kapely. Hlavně díky skvělému mixu zní basa Mr. Dizzyho jako svébytný nástroj, který slepě nekopíruje rytmus bicích, ale naopak si hraje svou muziku. Bubny jsou možná trochu střídmější, ale ono těžko do téhle muziky sekat stovky přechodů – navíc když je to třeba, zmíněné kaskády zvládá Carlos taky v pohodě.

A který z jedenácti songů stojí za zvýšenou pozornost? Těžko říci, každého asi osloví jiný, ale mě se do paměti zavrtal hlavně nekomplikovaný punkový kousek The Dildo And The Weed s výrazným refrénem a zajímavým sólem. Z jiného soudku je „love song“ Fuck Your Love, chytlavá melodická pocitovka s výborným zpěvem a kytarovými kouzly. Ani ne minutová Little Thing (čistě v režii akustické kytary) funguje jako předěl mezi rockovější a umírněnější částí CD, kterou otevírá Hangin´ About, místy až blues načichlá rozvernost. Kapesní anděl pak působí jak ukolébavka pro slečny, ale to neznamená, že je to laciná a hloupá odrhovačka. Nejméně mě baví závěrečná kompozice Parisian Jazz, ve které to pánové s tou ležérností a rozverností možná trochu přeťápli – nedokážu přesně vyjádřit, co mi tady vadí, snad jsem základní riff už někde slyšel – prostě pro mě tady přísloví o nejlepším nakonec nějak neplatí.

Ale celkové hodnocení nemůže jedna slabší skladba ovlivnit natolik, aby bylo negativní. Naopak, Annie´s trip nahráli album, které převyšuje většinu tuzemské produkce a nemusí se bát srovnání ani s tou zahraniční. Výborné instrumentální výkony, vychytaný zvuk, zajímavá výtvarná stránka – takže já to vidím za osm.

Seznam skladeb:
  1. Striptease Dog
  2. The Dildo And The Weed
  3. Rodeo Babe
  4. Snail Races With Jimmy A
  5. Fuck Your Love
  6. You Ain´t
  7. Papa Hell
  8. Little Thing
  9. Hangin´ About
  10. Pocket Angel
  11. Parisian Jazz

Čas: 40:02

www.anniestrip.com


Zveřejněno: 28. 08. 2009
Přečteno:
3774 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář