Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

MASTER´S HAMMER – Jilemnický okultista / The Jilemnice Occultist CD 1992, vlastní náklad / Osmose

Dokončení příběhu o Atramentovi přichází zhruba po půl roce, s pozměněným playlistem.. Mizí obě instrumentální intermezza (Litografické kalendáře a Mediální kresby), což je docela škoda. Na druhou stranu jsou na albu hned čtyři nové skladby, přičemž závěrečný Suchardův dům nemá s dějem operety nic společného. Tři zbývající doplňují mozaiku příběhu.

Kol prostírá se temný les vysvětluje kde se vzala Kalamária v lese (sbírala kouzelné byliny), Ach pane vzácný prozradí, jak se dostala do vězení (šla orodovat za propuštění Atramenta k Pobeldorfovi; ten měl ale s Kalamárií jiné úmysly - hodlá sebrat nejen poklad, ale i dívku - ale naoko slibuje propuštění delikventa). Příběh končí příjezdem pravého hejtmana Elementa Bombastuse von Satrapolda, který se objevuje v pravý čas, aby propustil Atramenta a Kalamárii (kterou Pobeldorf také zamkl v žaláři), zrádce poslal za mříže a okultistům poděkoval za záchranu pokladu – takže sláva, vše dobře dopadlo. Celý materiál je znovu nahrán, opět ve studiu Vlasty Vorala Ivories. Obě nahrávky se výrazně liší zvukem, zpěvem, některými postupy. Kdysi jsem si na ty rozdíly nemohl zvyknout, nakonec samozřejmě zvítězila CD verze, hlavně kvůli mnohem lepšímu zvuku. Album je opět naprosto úchvatné, před Štormovým vokálem klobouk dolů, kolik postav – tolik hlasů, a nejlepší je ráčkující Blether! I přes genialitu celého díla považuji některé skladby za ještě lepší než nejlepší:-). První z nich je Mezi kopci cesta je klikatá, druhou balada Já mizérií osudu jsem pronásledován a třetí Můj hejtmane, kde kosa svědčí o bezedné studnici nápadů. Ale v každé písni je možné najít nějakou kytarovou parádičku, skvělý nápad, sólo, dusot bicích či táhlý tón kláves. Tympány se podařily nazvučit snad nejlépe ze všech nahrávek, stejně tak baskytara.

Za jedinou slabší událost považuji poněkud nesrozumitelný zpěv Kalamárie v Kol prostírá se temný les, ostatně tato skladba mi z celé operetky sedí nejméně. To je ale snad jediná vada na kráse nadčasového díla kreativních mistrů vládnoucích kladivem.

Seznam skladeb:

  1. Overture
  2. Mezi kopci cesta je klikatá...
  3. Já nechci mnoho trápiti...
  4. Kol prostírá se temný les...
  5. Ten dvanácterák zmizel v houští...
  6. Můj hejtmane ...
  7. Já mizérií osudu jsem pronásledován
  8. Ach pane vzácný...
  9. Že vše je podle mého přání...
  10. Sláva, sláva, pane hejtmane
  11. Suchardův dům (v Nové Pace)
 
Sestava:

Frant. Štorm - kytary, zpěv

Voral - klávesy

Necrocock - kytara sólová

Monster - basa

Mirek Valenta - bicí

Silenthell - tympány

 
Čas: 51:00

Zveřejněno: 03. 09. 2008
Přečteno:
3991 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 11. 2009 22:00 napsal/a Ivoš
programované bicí
Není pravda,že bicí na okultistovi jsou programované...jsou pouze srovnané v počítači,Míra si tenkrát ode mě dokonce půjčoval na nahrávání šlapky,neboť svoje bicí měl v dezolátním stavu a nahrával stejně na elektrické škopky.Na demu jsou i jasně patrné rytmické chyby,které ale mají alespoň pro mě větší kouzlo,než bicí rovnané v pc.Franta nahrál celý pouze Suchardův dům,jinak cd samozřejmě točili všichni..
05. 09. 2008 09:56 napsal/a Morbivod
programované bicí
Jen taková připomínka, sice je v obalu alba zapsán Valenta jako bubeník, ale bicí jsou tam programované, stejně jako na demu. Slyšel jsem, že album stejně nahrál Franta celé sám, všechny kytary i basu, ale to už nevím jistě, každopádně Valenta to nenahrával. Zajímalo by mě, zda tehdy vůbec něco z Okultisty hráli naživo, mám dojem, že spíš ne.