Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

MASTER´S HAMMER – Finished demo 1988, vlastní náklad

Rok 1988 je fanouška českého ug metalu naprosto zásadní. Na scénu se díky Death Metal Session uvedly kapely Kryptor, Root, Debustrol či Krabator. Metalové čtivo tehdy tvořilo pár fanzinů pomalu se rozjíždějících kapel a ve fanzinu Root se objevila adresa na „pražskou odpověď na Bathory“. Nelenil jsem, poslal zvídavý dopis, načež jsem obdržel následující odpověď podepsanou Embassy of Hell, secretary: „Nahrávání dema vypadá následovně: Pošleš kazetu 90 min, 20 Kčs, 8 známek (pozn.: obyčejný dopis stál 1 Kčs, doporučený 8 Kčs) a obdržíš 1. demo FINISHED /Dokonáno/ s orig. obalem, to je současně podmínkou členství v F.C. Jinak máme nášivky a to malou za 20 Kčs, velkou na záda za 40 Kčs“. Podmínky tehdy běžný, kazety se posílaly sem a tam, takže šup s kazetou do obálky a za pár dní bylo demo doma.

Příjemným překvapením byl na tehdejší dobu velmi kvalitní booklet, na titulu fotka a kostelík střechou dolů, uvnitř prastarý výjev Lucifera, seznam skladeb a sestava. Žádná z tehdejších kapel nedotáhla ztvárnění obalu do kvality MH, většinou byly demáče obalů prosté. Po stisku tlačítka se šipkou se ozývají údery kladiva do kovadliny a nelidský řev, ze kterého lze jen stěží dešifrovat slova „mistrovo kladivo“. Poté následuje sedm skladeb z dnešního pohledu dřevního black metalu silně ovlivněného již naznačenými Bathory, výkony muzikantů stále odpovídají téměř nulovým zkušenostem s obsluhou nástrojů. Většinou se rytmus dokola opakuje, do toho chrčí Štorm texty plné satana, temnoty, pekla, smrti, ďábla a podobně. Občas se objeví kytarové sólo, které jakoby naznačovalo potenciál do budoucnosti. Větší pozornost zaslouží hlavně Jáma pekel, která jako jediná později vyšla na albu Ritual - zde je samozřejmě v hodně syrové verzi. Mě se asi nejvíce pozdává Za smlouvou pekelnou, takřka doom metalový kus, část textu je za doprovodu zvonů šeptána – chrčena latinsky, kytara je asi nejnápaditější, jinak je to ale taky chlívec. Posledním hřebíčkem do křesťanských duší je potom závěrečné Šánečto, pozpátku odchrchlaná motlitba. Zvuk je taky obrazem doby, odpovídá nahrávání někde na koleni, často kolísá hlasitost a z dnešního pohledu je téměř neposlouchatelný.

Možná se z výše uvedených slov zdá, že je to vlastně mizerný materiál, ale vzhledem k době vzniku, technickým možnostem při nahrávání a v porovnání s tehdejší domácí produkcí jde o solidní nahrávku. Dnes kultovní.

Seznam skladeb:

  1. Duše nesmrtelných
  2. Vzývání úterní
  3. Jáma pekel
  4. Lucifer
  5. Za smlouvou pekelnou
  6. Přivítej smrt
  7. Šánečto

Sestava:

  • Franz J B Storm - last vocals, evilmachine guitar
  • Míla Křovina - fucking trash guitar
  • Milan Bathory Fibiger - brutalo tank bass
  • Ferenc Fečo - Odin's drums
  • Ulric Fox - cymbal and tympani signals

Čas: cca 30 min.


Zveřejněno: 29. 08. 2008
Přečteno:
3765 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář