Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

AMOK – Negative World CD 2007, vlastní náklad

Hořovice se po necelém roce hlásí znovu. Stejné tváře (některé), podobná muzika a jiný název pro kapelu. Jasně, už slyším mluvčího obou kapel (pro neznalé – druhou cháskou jsou In Articulo Mortis), že „každá kapela hraje něco úplně jinýho a srovnávat nelze!!!“, jenže ať si Richard říká co chce, já si taky budu psát co chci (smích poprvé). Doufám, že mě za to zase nebude chytat pod krkem, jako nedávno na koncertu Amok ve Volyni, když zjistil, že mám na svědomí jeden vymyšlený článek, kterému v Hořovicích uvěřili (smích podruhé). Nic ve zlém, sranda musí být (smích potřetí).

Poslouchám Amok už pár dní a postupem času u mě materiál na Negative World získává jeden kladný bod za druhým. Ale začnu tím, co body nemění – obalem. Třístránková skládanka má jednu zásadní vadu – na prostředním okénku se seznamem skladeb a fotkou celé kapely bije do očí, že právě skupinové foto bylo pořízeno hodně dlouho před vydáním desky – když srovnám současné tváře muzikantů (fotky jsou též k dispozici), tak Richard má na bradě půlroční (ne-li starší) strniště... Celkově je grafika hodně jednoduchá, uvnitř jen texty, navrch dvoje fotky a na titulu zdeformovaná ruka – nic oslňujícího, prostě průměr. Jo, a logo je docela pěkné.

Negative World je ve znamení death metalu staré školy stejně jako již zmíněné Articulo. Ani Amok, ani IAM nehledají nové cesty ani nové zvuky, vystačí si s klasickým nástrojovým obsazením. Proti Articulu mi hudba Amok přijde komplikovanější, propracovanější a o něco tvrdší. Na druhou stranu není hudba Amok tak snadno zapamatovatelná a čitelná, nahrávka je na více poslechů a i po nich se mi v hlavě jednotlivé skladby nepřehrávají (u IAM jsem nemohl některé pasáže vyhnat z podvědomí hezky dlouho). Takže pár konkrétních poznatků: * instrumentálně v pohodě, je znát, že pánové si s nástroji rozumí a hrát umí; *  dobrý zpěv, ač murmur, tak poměrně barevný, se změnami výrazu a hlavně velice kvalitní angličtina, která netahá za uši; * vcelku povedené texty na různá témata, z nichž vyplývá, že pánové neberou vše smrtelně vážně (strašidelná letní noc na dětském táboře), ale také nad okolním světem zrovna nejásají (zatracený negativní svět nebo manipulace s masami prostřednictvím médií); * pestrá muzika, ve které převládají střední tempa, nechybí přechody k ostrým nářezům ani kytarová sóla; * nejlepší hudba: Corpse; * nejlepší slova: Manipulation; * zbytečné nehudební zvuky (klišé intro a outro první skladby nebo startování motorky, byť koresponduje s textem).

Zvuk Negativního světa se pořizoval nadvakrát – bubny v Hellsoundu, zbytek v Trossoundu (předpokládám, že jde o domácí studio kytaristy Trosmena). A výsledek nezní vůbec špatně, výsledný mix  (Honza Zoubek z Feeble Minded a Sun Has Cancer) se povedl a všechny nástroje jsou pěkně slyšet, nic nevyčnívá, ani zpěv – CD hraje velice slušně.

Ono toho old schoolového death metalu u nás až zas tolik není. Z českých nahrávek uvedeného stylového zaměření, které se mi za poslední rok dostaly do rukou, Amok vychází ze ctí a vlastně takřka vítězně, protože mi přijde mnohem zajímavější než třeba Stigma, o Mortal Fear, Nekrolog nebo Breakdown nemluvě. Doufám, že se Hořovice nerozhádají, protože mě Amok zaujal o něco více než IAM a bere tudíž o bodík víc.

Seznam skladeb:

  1. Warbirds Of Prey
  2. The Dust Of Mutilated
  3. Corpse
  4. Inside Out
  5. Negative World
  6. Manipulation
  7. Within Myself
  8. H & D

Čas: 28:56

www.amok-death.cz


Zveřejněno: 10. 09. 2007
Přečteno:
3673 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář