Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

ASISTAR_T – Dvojzemno / SOMEBODY RECALLED - Empires split 7\" EP 2007, Pigeonshitagency, Bažina, G.R.F. Rec. & Distr., Sir Rex Puls Rec., Woodland Rec., Tradiční kloub

Splitko dvou stylově těžko zařaditelných skupin na sedmipalcovém vinylu, v kooperaci šesti firem – odvážný to počin.

První stranu okupuje sušická partička Asistar_T, v jejíž řadách metalový posluchač zaregistruje Berryho, někdejšího pisálka do undergroundových žurnálů (Rinsing Stage, Metal Breath) a v současnosti velitele čistě vinylového webzinu Vinyl Disk Musick. Proto ani nepřekvapí, že nový materiál Asistaru vychází na černém asfaltu, o kterém Berry na potkání prohlašuje, že je to jediný smysluplný nosič. Ale pojďme k muzice. Asistar_T funguje ve čtyřčlenné sestavě, zpívá Elly, bubnuje Kennedy, na kytaru hraje Mylothary a na baskytaru již zmiňovaný Berry, který v jedné skladbě přispívá i hlasivkami. Ale právě momenty, kdy Berry vykřikuje do éteru „Orchestra“ (skladba Protesta Orchestra) považuji za nejméně povedené. Berryho „zpěv“ totiž působí tak nějak nepřirozeně, nuceně – zkrátka mi tam nepasuje. Druhé místo, ke kterému mám výhrady, je nedotažený závěr první skladby Bardzo, z ničeho nic je tu konec a já bych chtěl znovu „Polska ska...“. Zbytek materiálu ale budu chválit a začnu u zpěvačky, která má velmi zajímavý hlas a navíc s ním zcela profesionálně pracuje ve prospěch celku. A protože Asistar_T nemají srozumitelné texty (část je snad polsky, pár úseků česky, zbytek nedává smysl – spíš jsou to takové hrátky se slovy typu „na cestě ve městě La, na cestě ve mě z těla ven“ nebo třeba „Lafto Grafo Manie, Fakto eS Vé Marie“), funguje zpěv jako pátý nástroj. Nástroj, který sympaticky zapadá do celku i díky dobře nastavenému zvuku (Hellsound), ze kterého žádný nástroj zbytečně nevyčnívá. Do celku, jehož stylové zaměření jsem po nedávném koncertu popsal jako členitou a stylově barevnou hudbu, ve které se přirozeně střídají art rockové pasáže s živelnými, možná punkovými výjezdy. Hudba je opravdu hodně pestrá, nudné pasáže se nekonají, pořád se děje něco, co udrží posluchače v pozornosti. Instrumentálně také v pohodě.

Somebody Recalled to mají obtížnější, protože předkládají pouze jednu skladbu, navíc instrumentální. Trio Marek (guitars), Michal (bass, synth & programming) a David (drums & percussions) doplňuje hostující Jiří Vlažný hrající na didjeridoo. Somebody Recalled rezignují na tradiční pojetí rockové hudby a pozvolna se vznáší v mlžném oparu plném emocí, perkusí a syntetických zvuků. Překvapí poměrně výrazná baskytara, která je prakticky celý hrací čas velmi dobře slyšet a nezřídka se dostává do hlavní role. V té ji co chvíli střídají již zmiňované umělé tóny, tu a tam se na povrch dere exotické didjeridoo nebo kytarová melodie. Skladba působí takřka hypnoticky, dojem ještě umocní případný poslech v nočních hodinách při zhasnutém světle. K velmi dobrému vyznění přispívá i fajnový zvuk z Hostivaře, který nechává každému nástroji patřičný prostor (mix je skutečně nadprůměrnou záležitostí). I když ve mě první poslechy zanechávaly spíše otazníky, posléze jsem se do muziky SR „dostal“ a třeba melodická pasáž v poslední třetině se posléze stala očekávaným vrcholem Empires. Stejně jako u split-kolegů se kapela zdá býti hotovou, s jasným názorem, instrumentálně a programátorsky velice silnou.

Skládací obal je spravedlivě rozdělen mezi obě partičky, vnějším stranám vládne zlatá barva a zatímco SR mají název kapely i songu hezkým fontem, Asistarové to naškrábali rukou a opatřili malůvkami jak z mateřské školky - akorát název své strany vyťukali na psacím stroji. Vnitřek je jak den (bílá a zlatá) a noc (černá a bílá), Asistar_T tam mají fotku i texty, SR jen základní info.

A abych se vrátil k samotnému úvodu recenze - věřme, že v případě téhle sympatické záležitosti bude přísloví „Odvážnému štěstí přeje“ naplněno. Jak? No dejme tomu, že to dokážou dostat ke správným lidem, které bych hledal na alternativně rockové scéně.

Seznam skladeb:

Asistar_T

  1. Bardzo
  2. La Do Gra To
  3. Protesta Orchestra
  4. 4wk

Somebody Recalled

  1. Empires

Čas: 8:50 +  7:18

www.srpuls.cz/asistar_t

www.somebodyrecalled.wz.cz


Zveřejněno: 02. 08. 2007
Přečteno:
4147 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 08. 2007 12:44 napsal/a Berry
No tohle?!
Johan: Tak pánovi se nelíbí můj \"zpěv\"!!! A to jsme jej (ty dvě slova) nahrávali asi hodinu ve snaze o co možná nejúchylnější polohu. Myslím ale, že přesně tyhle pocity měl v posluchači vzbudit, takže podle mě/nás se to (v Tvém případě) povedlo. \"Bardzo\" verze je opravdu trochu zkrácena, jinak bychom na jednu stranu EP všechny čtyři kousky prostě nedostali, už takhle je to asi jedna z nejdelších stran vinylového 7\" EP: 8:58 min je už opravdu na hraně... Ta mateřská školka taky sedí - občas si tak v kapele připadám. Koneckonců, s kytaristou Mylotharym se známe fakt od tý školky! Hezká recenze, díky!