Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD-R 2019, vlastní náklad / bigbít, heavy/thrash metal / Česko

ARAKAIN, DEBUSTROL, KREATOR, MEGADETH, METALLICA, SLAYER. To je výčet vzorů, ke kterým se hlásí služebně mladá, věkově už ne tak mladá skupina RAVAR. Ta se dala dohromady v roce 2017 (polovina sestavy předtím působila v INFAMY) a podle výše uvedených kapel by se dalo tipnout, že se věnuje thrash metalu. Jenže ono to není tak jednoduché…

Hned první poslech debutu ostravské party mě hodil zpátky do osmdesátých let, do časů, kdy u nás první kapely začaly přiostřovat bigbít a heavy metal. K thrash metalu ještě vedla dlouhá cesta, sem tam se  něco zahrálo rychleji než dříve a místo zpěvu tu byla snaha o agresivnější výraz. RAVAR jsou na tom proti tehdejším průkopníkům ale v nevýhodě – píše se rok 2019 a doba je úplně jinde. Neříkám, že tady není pro podobně laděnou muziku místo, ale když se kapela vytasí s jalovou nahrávkou, která je ve všech směrech humpolácká, nemůže čekat, že zaujme někoho jiného než pár kamarádů v místním klubu.

„Zlé sny“ jsou od začátku do konce upachtěné, bezkrevné a působí jako demo party třináctiletých kluků, kteří vzali před půl rokem do rukou nástroje. Už dlouho se mi do přehrávače nedostala tak špatná záležitost. Samozřejmě nikomu neupírám právo dělat, co ho baví; ke každému, kdo něco tvoří, chovám úctu, že do toho vůbec šel, na druhou stranu prostě nejde přejít půlhodinové album tím, že to pánové dělají hlavně pro zábavu a pro radost, když už usoudili, že recenze jim k něčemu bude. Podle mě nebude, protože kdyby měli trochu soudnosti, nemohli by takovou věc pustit mezi lidi. V podstatě je jedno, u čeho začnu, protože špatně je úplně všechno.

Stavba skladeb. Bigbítový základ lopotně přechází v heavy až thrash metal, ale úplně bezzubý; jednoduchý, často monotóoní rytmus bicích cuchá nervy; občasný kytarový výjezd to rozhodně nedokáže zachránit, protože nemá sílu zaujmout; kapele obecně chybí dobré nápady. Když už se pustí do něčeho odvážnějšího, dopadne to jako zábavový cajdák („Z duše mluví lhář“), nebo jako upachtěný thrash („Pochod smrti“), zbytek je spíše o středních tempech.

Zpěv. Dokážu pochopit, že se nepodařilo sehnat zpěváka a muselo se lovit ve vlastních řadách. V extrémní muzice, pokud se křičí, řve, bručí, skřehotá, je to tak nějak jedno, když má vokalista nějaký výraz. Michal nemá nic. Civilním lehce zastřeným hlasem na hranici falše slova tak nějak odříkává a vyznívá to, jako kdyby se za mikrofon postavil první, kdo šel zrovna kolem.

Texty. Každý samozřejmě nemůže být Poly nebo Franta Štorm, ale dětské říkanky posílají nahrávku do kopru definitivně. Mohl bych tady začít citovat jakýkoliv výtvor, ale raději nebudu nikoho strašit.

Zvuk. To nejhorší na konec. Kapela tvrdí: „S nahrávkou jsme spokojeni, stálo nás to dost úsilí, času a nakonec i prostředků, nicméně si myslíme, že výsledek stojí za to.“ Samozřejmě chápu, že nikdo neřekne, že zvuk stojí za starou belu, na druhou stranu poslouchám nehorší zvuk za hodně dlouhou dobu. Jestli tohle stálo dost prostředků, tak byly vyhozené do kanálu. Jistě, nástroje jsou celkem čitelné, ale jako celek je to prostě demo z roku cvaj.

Obal CD taky evokuje časy dávno minulé, podobně vypadala grafika úplně prvních CD na začátku devadesátých let. Kombinace vlaku a hlavy na titulce nevypadá úplně marně, texty uvnitř bookletu jsou na pěkných podkladech (každá stránka má jiný řemeslně pěkný obrázek), zato stránka s fotkami muzikantů je katastrofa.

Pokud někomu přijdou uvedená slova příliš příkrá a dehonestující, nechť posoudí sám, album je k poslechu na Bandzone.

Seznam skladeb:

  1. Zlé sny    
  2. Až přijde noc
  3. Víc než ty!
  4. Z duše mluví lhář
  5. Strach a moc    
  6. Pochod smrti    
  7. Stálý host     
  8. Král Blázen

          
Čas: 33:11

Sestava:

  • Petr Doležal – kytara
  • Michal Grab – kytara/zpěv
  • Kamil Kublák – bicí
  • Lukáš Gacka – basa

ROZHOVOR

Facebook
Bandzone

 


Zveřejněno: 24. 04. 2019
Přečteno:
3859 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář