Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

CD 2018, L\'inphantile collective / grindcore / Česko

Několika zimami ošlehaná známá jihočeská mlátička БУТ spojila na jednom nosiči síly se služebně velmi mladou partičkou INSISTENT. Na tomto CD se nám tak dostává dvojitého pohledu na věc, který ale spojuje jedno žánrové slovo a tím je grind.

Album, které zaštítilo vydavatelství L'inphantile collective, vyšlo jako šestipanelový digipack, který je vkusně graficky zpracovaný. Byl zvolen model, kdy každá z kapel má svůj vlastní front cover. Přední stranu, nejen za zásluhy, okupují БУТ. Zatímco po otočení se můžete podívat na titulku, kterou si na svůj debut připravili INSISTENT. Celý digipack je vyveden striktně v odstínech black and white.

Na split desku, která vyjde ve formě CD, se musí opatrně. Vzpomínám si na jedno recenzentské faux pas, kdy se povedlo jednomu pisálkovi napsat ke splitu ANTIGOD / HAVE THE MUNCHIES, že ANTIGOD vydali desku „Have The Munchies“. V případě zde recenzovaného spojení by se tohle stát nemělo, ale jeden nikdy neví. (úsměv)

Jsem si ale poměrně jistý, že jako první svou nálož odpálí, a to doslova, БУТ. Tihle kanonýři jsou zkušenou partou, která vytváří organizovaný bordel už od roku 2009. Vzpomínám si na jejich povedený split s RESPITE z roku 2011, kdy mi jejich skladby šmakovaly. Přes další split a personální rošády (kapela byla chvíli bez kytary, aby teď měla kytaristy rovnou dva), je tady nejčerstvější kolekce skladeb, které znějí podobně úderně jako před sedmi lety. Kapela se drží svého kopyta a dělá to dobře. Grindcore v té nejpravější formě, kdy se pro „napalm“ nejde daleko, je v jejich podání příkladně syrový a splňuje všechny podmínky, které si od podobné muziky může člověk přát. „Understrike“ nabízí něco přes čtvrthodinu převážně drtivého výplachu, parádních bicích, ostrých kytar, nasraného řevu a hlavně skladeb, které dávají smysl. Občasné zpomalení je vítanou záležitostí – má tak možnost vyniknout basa, jako je tomu v druhé věci. Výplach střídá uragán, ale již zmiňované zpomalovačky tu grindovou masáž dokáží vhodně okořenit. БУТ, vědomi si svého silného materiálu, nahrávku podpořili agresivním zvukem z Davos studia, kde mistr zvuku Otyn grindu rozumí a to by nebylo, aby nebylo… БУТ mě ještě studiově nezklamali a jsem rád, že jsou soudní a točí kratší nahrávky, které jsou ideálně vstřebatelné a nemají šanci nudit.

Pražští  INSISTENT jsou coby kapela nováčky a jejich nahrávka „Serenity Of Suffering“ je prvním dílem, co vytvořili. Nicméně v kapele působí protřelí muzikanti, kteří s grindovými radovánkami mají nemalé zkušenosti, třeba z DESTRUCTIVE EXPLOSION OF ANAL GARLAND. INSISTENT představují svůj materiál na ploše něco přes devět minut a musím říct, že mě docela překvapili. Už třeba prvními tóny, které od začátku působí jako válec, který udusává zem v tónech valivého death metalu s příměsi sludge zvuku. Po předchozí náloži od БУТ si chvilku musím zvykat na sound, který není na rozdíl od jejich parťáků tak hlasitý, což není na škodu, ale úplně mi tam neladí zvuk kopáků, což jsou jen takové prvotní dojmy. Ty důležitější jsou, že se kapela představuje inteligentní formou grindcore, a i když v sobě má jejich hudba dostatečné množství energie a kapela nešetří klasickými grind údernými sypačkami, často vkládá do svého výrazu pomalejší pasáže, které v kontrastu s výplachy a i díky kvalitnímu řevu zpěváka fungují vděčně.

Když si odmyslím takový ty kecy, že obě zúčastněné kapely nepřicházejí s ničím novým, je tady forma, kterou lze považovat za dobře vyvedenou práci, která na ideálně dlouhém CD funguje dobře a to je asi to nejdůležitější.


Čas: 27:45

Seznam skladeb:

  • БУТ
  1. Zero     
  2. Engines Ignited     
  3. Chasing Bunkers  
  4. Skyliner     
  5. Chain Reaction     
  6. Flashock  
  7. Pressure Wave  
  8. Burning Vortex
  9. Black Rain   
  10. High Degrees Of Destruction
  11. Awakening
  12. The Last Signal
  • INSISTENT
  1. Ease Of Disgust
  2. Victims Of Hate
  3. Cursed
  4. Rest In Piss
  5. Serenity Of Suffering
  6. Before The Flood

Sestavy:

БУТ

  • Zbyňa - bicí
  • Kenny - basa
  • Hubajs - kytara
  • Mikšus - kytara
  • S.I.D. - vokál

 

INSISTENT

  • Jirka – vokál
  • Mr.Dan – kytara
  • Petr – Basa
  • Přéma – bicí

INSISTENT - ROZHOVOR

Facebook BUT
Facebook INSISTENT


Zveřejněno: 17. 09. 2018
Přečteno:
4064 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář