Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

LP/CD/MC 2018, Jihosound Records / avantgardní black metal / Česko

1987-1995: 3. 2009-2018: 5. Je to tak. MASTER´S HAMMER toho v druhé etapě své existence stihli víc než v té pravěké. Během oněch devíti let to byla tři řadová alba, během novodobých deseti už pět. To poslední oficiálně vyšlo 10. února na obvyklých fyzických nosičích, tj. gramofonové desce a kompaktním disku, i na tom méně obvyklém, magnetofonové kazetě. Já mám zatím k dispozici vinyl, gatefold s titulkou, která tentokrát hýří barvami. Po méněbarevných „Konvích“, „Vagusovi“ i „Formulích“ je tu surrealistická opalisující malba jako vystřižená ze skicáře jedince tvořícího pod vlivem psychotropních látek. (úsměv) Motivy korespondují s texty, hlavně s tím k titulní skladbě „Fascinator“, v němž Franta píše: „Jsem fascinován přírodou divokou / bez zábran umělých co nazýváte mravy / obřitek v pralese zřím a větřím vysokou / byliny zakázané, bohorovné stavy. / Tančící lodyhy barevných hub / světelné sloupy energií / drahokamy vykládaný dub / provazci plísní ozářený.“

Zadní stranu obalu zdobí mrchožrouti pochutnávající si na lidských ostatcích, další zobrazení textu, tentokrát „Ve věži ticha“: „Zas další zobák do zaschlé krve / namáčí vulturus sveřepý / z úkrytu sleduji jak flaksu rve / vzápětí padá jako podťatý. / Na úpatí hory stovky ptáků / oči mdlé a křídly v blátě cukají / zvrací deriváty Diclofenacu / a jeden po druhém umírají. Milosrdenství pohřební věže: / po smrti projít útrobami dravé zvěře. Očištění trávicím traktem / pro nesmrtelnou duši nezbytným aktem.“

Vnitřní strany přebalu obsahují texty a informační odstavec o nahrávání a sestavě, která aktuálně pod praporcem MASTER´S HAMMER tvoří. Další parádní obrázek pak zabírá zhruba dvě třetiny plochy a je to fantaskní změť podivných příšerek, kterou fanoušci posledních koncertů kapely dobře znají z pódiové velkoplachty. Balení tedy opět potěší oko, texty pak nadnesou řadu otázek od těch obvyklých, týkajících se duševního zdraví autora, přes spekulace o tom, zda byly napsány s čistou hlavou, nebo zda některé nejsou trochu nekorektní. (úsměv) Soudný člověk se ale musí pousmát, i nad „Linkolou“, což je pán s poněkud problematickými názory. Ale ono je té korektnosti všude vůkol přehršle, tak občasné zarytí do konformní zóny některých jedinců působí jako vítané osvěžení.

Jako příjemné osvěžení „Ritualních“ dob pak působí muzika. Dvě skladby už byly známy delší čas, hrány na koncertech a obě patří mezi nové hity, které na albu vyčnívají – i když s vyčníváním je to docela těžké, protože materiál je hodně vyrovnaný. Tradicionalisty pak určitě potěší fakt, že i prostý experimentů.

Úvod patří Necrocockovi, jeho tradičním harmoniím i vokálu; nevěda, že točím desku MASTER´S HAMMER, napadlo by mě, že je tu novinka od KAVIAR KAVALIER nebo nová Tomova sólovka. Ale tenhle dojem trvá jen chvilku, pak se rozjíždí nabušená krasojízda se spoustou chytlavých melodií, neúnavnými salvami bicích a typickým pečlivě artikulovaným vokálem. Necrocock se vrací i v úvodu „Psychoparasita“, který se posléze vyvíjí takřka speedmetalovým směrem, do kterého se vtírají další Necro-vsuvky. Tempo se mění od hodně rychlého po střední, mezihra (i závěrečná pasáž) se hlásí k „Formulím“ a nechybí kvílivé kytarové sólo. Je to hodně pestré, hodně návykové, a to ještě nenastal čas slibovaného hitu „Ve věži ticha“, jehož refrén utkví okamžitě v podvědomí, stejně jako strašidelná syntetická melodie připomínající hudbu z nějakého hororu – i když ony kulisy (text) jsou skutečně hororové. Počítám, že „Linkola“ vzbudí nějaké emoce, ale já se u textu i hudby bavím; muzika mi v načernalých úsecích připomíná šlágr „Každý z nás…!“, leč skladba (opět) není jen o marši, ale i o lehké avantgardě, kterou tu opět rýsují klávesy. Dojezd strany A – „Satanská nekrofilní porna“ – je asi nejméně výrazný, i když i tady se objevují věci, které dosud ke slyšení nebyly, hlavně čistý (počítám, že Frantův) zpěv, Necrocockovo vysoké vokály už žádným překvapením nejsou, prolínaly se prakticky všemi songy.

Stranu B uvozuje „Estetika ďábla“, druhá veřejně prezentovaná věc, další silná kompozice s podmanivou atmosférou, s krátkým, leč silným refrénem, s čistými vokály, s rytmickými podivnostmi. Poslouchat bicí je radost, nejen kvůli jejich variabilitě, ale i zvuku bubnů – ten je skvostný, nebo lépe řečeno přesně vyhovuje mému vkusu. Zvuk je obecně výborný, všechny nástroje jsou výborně slyšet, jsou ideálně namíchané, zpěv má rovněž přesně takovou hlasitost, aby bylo všemu rozumět, ale zároveň nevyčnívá. Nahrávalo se tradičně v Jihosoundu a v Hellsoundu, takže nad kvalitou soundu netřeba pochybovat, obě studia mají toto slovo v názvu. (úsměv) Mastering si vzal na starost Ondřej Pospíšil, koncertní zvukař kapely. „Krokodilem“ se vine melodická klávesová linka, která se střídá se zemitými riffy a tahle kombinace disponuje takřka hypnotickou silou. Jako oddychovka zpočátku působí „Astrální dvojníci“, vrací se Necrocockův nasládlý vokál, klávesy jsou samá kudrlinka, ale taky navozují vesmírné dálky, takže pěkně ladí s textem. Ono je v hudbě pořád co objevovat, poslouchám desku tři dny v kuse a pořád nacházím nová a nová zpestření na první poslech vstřícného materiálu. Druhá strana je obecně umírněnější, skladby se převalují ve středních i pomalých tempech, takže nějaký ten ultrametal by to k rozčeření klidnějších vod chtělo. Nejblíže k němu má „Kletba“, v níž to opět Honza za bicími rozbaluje a kytary řežou ostré „Ritualně“-„Konevní“ kontury. Jestliže jsem v úvodu psal, že materiál je prostý experimentů, tak jediná lehce se vymykající věc by se našla, ale rozhodně to není taková podivnost, jaké byly na „Mantras“ nebo na „Vagusovi“. V „Odlivu mozků“ jako první zaujme  zpěv v úvodu, kde si Franta pohrává s posunutým opakováním týchž slov, potěší i slovní hříčka „mozky ti, mozky ti, mozkytiéra zachytí“. „Okultistické“ klávesy načínají poslední „Espíritos Creativos“, která mi v kontextu alba přijde podobně jako závěrka Áčka taková obyčejnější, celkově ale album poslouchám s velkou chutí a dobře se u poslechu bavím.

Album pěkně shrnuje jeden z kontextu vytržený veršík: „Nade vším se klene vysoký most / na němž pěstujeme vyšinutost“.

A na úplný závěr trocha statistiky… Po každé nové desce MASTER´S HAMMER sestavujeme s kamarády nový žebříček, takže kam zařadit „Fascinatora“? Já ho vidím na úrovni alba „Formulæ“, první stranu možná i lehce nad ním, takže aktuálně to mám“ 1. „Ritual“, 2.-3. „Okultista“ / „Konve“, 4.-5. „Fascinator“ / „Formulæ, 6. „Vagus“, 7. „Mantras“, 8. „Šlágry“.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Fascinator
  2. Psychoparasit
  3. Ve věži ticha
  4. Linkola
  5. Satanská nekrofilní porna
  • Strana B
  1. Estetika ďábla
  2. Krokodil
  3. Astrální dvojníci
  4. Kletba
  5. Odliv mozků
  6. Espíritos Creativos

Čas: cca 42 min.

Sestava:

  • Kapák on drums, Blackosh and Storm (also singer) on guitars, Ramus on bass and Silenthell on tympans. Mr. Necrocock created his choirs and harmonies.

www.mastershammer.com
Facebook
Jihosound

 


Zveřejněno: 12. 02. 2018
Přečteno:
5216 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 02. 2018 10:54 napsal/a kubánec
norden76
To je odpověď na mou otázku?
19. 02. 2018 16:30 napsal/a wuxia
storm und krchovsky
Obdivovatelům a sběratelům kreseb páně Štormových dovolil bych si doporučit toto: https://www.kosmas.cz/knihy/237214/nekonecny-kalendar/
17. 02. 2018 07:22 napsal/a Vatutinwot
s lehkým odstupem
Po několika soustředěnějších posleších z originálního nosiče to vidím dobře. Těší mne živý zvuk, nercocock, ... prostě nemám problém, za desku jsem rád ... přesto nevím jak dlouho v současné záplavě přežije ... z vaguse a formulae jsem časem začal lovit jednotlivé výrazné kusy, ale fascinátor mi připadá sevřenější .. Panušku, Vrstvu prachu,Arachnida nebo Ruralní dobro tu nenacházím, o Konvích, Nordfrostkrampfland ani nemluvě ... uvidím co to udělá za půl roku ... Ale rozhodně můj pozitivní postoj k lidem okolo MH nepolevuje :) ... jo a když si čtu svůj předchozí vstup ... tak jsem komentoval MH a Storma ... pouze v závěru jsem si dovolil okomentovat Kabátovský výstup paní Kozlíkové ... a nemám pocit, že bych cokoli měnil ta paní prostě takhle funguje :)
16. 02. 2018 19:32 napsal/a immortal
To: Coornelus
Že jo? Já jsem si to také říkal. :-))
16. 02. 2018 16:40 napsal/a Coornelus
immortal
ještě ty si tady chyběl...