Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Alt-rapové duo MATKA vydává po 2 leté pauze další materiál.

Nové EP Krzysztof Azninski pokřtila v sobotu 29.2. v klubu FUCHS2 na pražské Štvanici v rámci benefičního koncertu MAREK. EP je od neděle 1.3. k poslechu na SoundCloudu a v následujících dnech se objeví na streamovacích službách jako Spotify nebo Apple music. Oproti předchozím počinům vyjde nové Matčino EP i na fyzickém nosiči. Z nového EP je zřejmé, že MATKA se stále více vrací ke svým kořenům. Beaty častěji střídají hardcorové prvky a rap samotný je mnohdy nahrazován recitativem a řevem. Celkově působí Krzysztof velmi rozjitřeným dojmem, což ale rozhodně není na škodu. Jurodivost je zcela zjevným záměrem. „Texty na tomhle EP jsou jedny z nejosobnějších, jaký jsem kdy napsal. Možná fakt ty vůbec nejosobnější a nejotevřenější. Věci se ale děly tak, jak se dít musely. Pokud byla dřív MATKA mojí zábavou a majákem, tady se stává plnohodnotnou terapií. Celý to EP je obrovsky neutěšený a nejsem si jistej, jestli bude příjemný ho poslouchat. To se ale nedá nic dělat.“ říká o EP textař a hlas kapely ernest. Náladu EP naznačuje i samotný název.

MATKA vybrala jméno držitele Darwinovy ceny z roku 1995. Polák Krzysztof Azninski si v tomto roce sám uřízl hlavu motorovou pilou, poté co pobíhali s přáteli nazí po zahradě, mlátili se zmrzlými tuříny a hecovali se, kdo udělá největší „chlapárnu“. Krzysztofovi se na EP věnuje MATKA i v refrénu písně Serum. Dlouho slibované EP pokřtila kapela bez významnějších avíz u příležitosti charitativního koncertu MAREK, kde vystoupila spolu s kapelami Buzerant, Mydy Rabycad, Gambrz Reprs a Metastavy a který navazoval na fundraisingovou kampaň Mrkej a pomáhej. Po křtu si kapela dává přibližně měsíční oddech, aby se vrátila na stage 28. března v rámci pražského festivalu Žižkovská noc, kde vystoupí v holešovickém klubu Cross po boku slovenského rappera Gleba a spřízněné P/\STi. Zde si budou moci fanoušci zakoupit i fyzický nosič s nahrávkou. Kapela pro tento účel nekonvenčně zvolila magnetofonovou kazetu.

MATKA se v rámci představování svého EP rozhodla vyjíždět i mimo domovskou Prahu. V únoru se podívala do plzeňského Divadla Pod Lampou, kde vystoupila spolu s Mc Geyem a na jaře jsou plánované koncerty v Kladně a Kutné hoře. V Praze bude MATKA k vidění ještě 9. dubna v klubu V. kolona v Bohnicích. Krzysztof Azninski

Hudba: smrth._

Text a mikrofon: ernest

Mix & master: Libor Bucher

SoundCloud: bit.ly/2PF78md


Publikováno: 04. 03. 2020
Autor: Johan

Fotogalerie