Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
HEIDEN – Andzjel

Vážení přátelé, je to tady! Dnešním dnem končí čekání na debutovou desku českobudějovické symphonic death metalové party DUSTBORN. Tato mladá formace, založená v roce 2017 bývalými členy Desire for Sorrow, to vzala takříkajíc „šturmem“. Necelé dva roky po svém vzniku totiž do světa vypouští svůj první studiový počin, jenž dostal jméno „Dethroned“. Tento začal vznikat v podstatě ihned po vydání EP „MMXVIII“, jež se objevilo (jak název naznačuje) v roce 2018, s tím, že do podoby, která odpovídala kapelním představám, pak skladby dospěly na konci loňského roku. A pak už to šlo ráz na ráz. Nástup do brněnského studia Sonidos a bezproblémové, ba takřka idylické nahrávání, při němž zvítězila snaha o dosažení stoprocentního výsledku nad bezhlavým a zbrklým postupem. I díky tomu mohli DUSTBORN víc spolupracovat, experimentovat a dotáhnout skladby ještě o krok dál. Nepochybujeme o tom, že právě proto se „Dethroned“ vyznačuje velmi rozmanitým materiálem, jenž není jen prostým propojením melodického death a black metalu. Krásným příkladem toho, jak si kapela ve studiu vyhrála, je kombinace živého houslisty Tomáše Vávry se smyčcovými samply. Výsledkem je poměrně unikátní zvuk, který na jedné straně zni bombasticky a epicky, zároveň však také lidsky a naléhavě.

Experimentování však nekončí jen u doslova alchymistického míchání živých a samplových smyčců. Podobnou záležitostí je například také práce s čistým vokálem. Ten bude na „Dethroned“ zastoupen v možná větší míře, než je u dané stylové kombinace běžné. Zajímavostí je v tomto ohledu fakt, že jako hlavní zpěvák se na albu poprvé představuje původně klávesák Johny, jenž má na starosti harsh vokály, zatímco čistý zpěv obstarává kytarista Dan.

I přes výraznější experimentování a prvky jiných, méně ortodoxních metalových žánrů, si deska ve finále zachovává svůj temný a tvrdý ráz (ostatně skupina sama soudí, že oproti EP je novinka rychlejší a tvrdší). A přesně takový hudební podklad se skvěle hodí pro dystopické příběhy, které „Dethroned“ vypráví. Třešničkou na pomyslném dortu je pak krásně zpracovaný obal, jenž vzniknul jako klasická ruční kresba, čímž se DUSTBORN vydávají proti dnešnímu zaběhnutému trendu digitálně zpracovaných coverů.

Debutové album „Dethroned“ kapely DUSTBORN vychází u MetalGate Records ve formátu jewel case. CD je k dostání na MetalGate e-shop, digitální verze pak na Spotify, Google Play, Amazon, Deezer, Apple Music, Supraphonline a dalších online platformách.

www.metalgate.cz
www.facebook.com/DUSTBORNofficial


Publikováno: 13. 10. 2019
Autor: Johan

Fotogalerie