Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

Dystopie krát tři

České Budějovice (a Jihočeský kraj jako takový) patří bezesporu k předním baštám tuzemského metalu. Stačí připomenout jména jako ISACAARUM, DESIRE FOR SORROW, F.O.B., COLP, MATER MONSTIFERA, AVENGER nebo třeba Václav Votruba a jeho hudební projekty. Co je však ještě důležitější, vedle těchto dobře zavedených spolků vznikají v tomto regionu i kapely nové. Nic naplat, voda na jihu Čech je zkrátka vhodná nejen k rybníkářství, ale pro svůj zvýšený obsah těžkých kovů rovněž podporuje talent pro metalovou muziku. Důkazem toho je i čerstvá krev na naší scéně, českobudějovičtí DUSTBORN.

Upřímně řečeno, na rozdíl od jiných nově vznikajících kapel bylo kolem těchto pánů již od začátku pěkně rušno, a to proto, že se nejedná o žádné nezkušené zelenáče. Jádro totiž tvoří tři bývalí členové DESIRE FOR SORROW, kteří nedlouho po svém odchodu zformovali právě DUSTBORN. Pod novou hlavičkou se tak vydali vstříc novým dobrodružstvím s cílem prezentovat fanouškům svou metalovou vizi. Od roku 2017 brázdí naši republiku a nyní, po dvou letech existence, dospělí k prvnímu velkému milníku, jímž je vydání debutové desky „Dethroned“.

Název nebyl zvolen nikterak nahodile. Na pozadí alba se totiž odehrávají tři dystopické příběhy, jež zachycují chování člověka v době, kdy je – jako dosud vládnoucí živočišný druh – sesazen ze svého pomyslného trůnu (odtud tedy název alba). Dosavadní vláda lidstva nad planetou Zemí je tak v podání DUSTBORN u konce, ovšem zda je tomu pro to, aby se Země jako taková probudila k novému životu, nebo proto, že veškerá existence na této planetě je nenávratně u konce, ponechává nová deska bez odpovědi. Výklad je totiž ponechaný na posouzení laskavého posluchače, jenž tak svou interpretací ve finále dotváří celkovou podstatu díla. Skupina sama ostatně přiznává, že „Dethroned“ stojí na půli cesty mezi koncepčním počinem a deskou, která nemá lineárně daný příběh. Jednotlivá témata si proto mohou žít volně svým vlastním životem a skladby jako takové mohou vyprávět svůj příběh jak uceleně, tak i mimo nastíněnou dějovou linii.

Motivy a dějové inspirace jsou nicméně v případě „Dethroned“ širšího spektra a jak jsme se dozvěděli z velmi tajných, interních rozhovorů, posluchač znalý sci-fi a fantasy postřehne mnoho rozmanitých odkazů na tyto žánry. Jako příklad za všechny můžeme uvést knižní sérii „Expanze“ (v originále „The Expanse“) autorů Daniela Abrahama a Tye Francka, na jejíž motivy vzniknul i stejnojmenný seriál.

Závěrem dodejme, že tematická náplň alba se skvěle hodí k hudebnímu obsahu. DUSTBORN totiž na svém debutu přichází s velmi neotřelou podobou symfonického black/death metalu. O hudební stránce a nahrávacím procesu nicméně bude řeč příště. Do té doby vás zatím ponecháme v kontemplativní náladě nad temnými tématy, o nichž vám „Dethroned“ bude již koncem září vyprávět.

www.metalgate.cz
www.facebook.com/DUSTBORNofficial/

Studioreport


Publikováno: 17. 09. 2019
Autor: Johan

Fotogalerie