Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

Festival Hluková mystéria proběhne v Ostravě 13. a 14. září v Antikvariátu a klubu Fiducia, v někdejším Planu B a v Provozu Hlubina.

Nebudou jen hlučná vystoupení performerů a performerek (8 žen) z 9 zemí, ale i autorská čtení (Marek Pražák, Karel Braun, Karolina Válová) a zvukové instalace / performance (Ladislav Železný, Petr Válek, Pornoret: Martin Froulík a Zdeněk Janošec Benda).

Ke speciálním událostem bude mj patřit společné vystoupení Massoly s Kazehitem Sekim a Miro Tóthem.

Vstupné na oba dny 400,- Kč / 16 Euro (ve Fiducii dobrovolné). 

 

Pátek 13.9. Antikvariát a klub Fiducia 18:00 dveře / door 18:30 start strictly

KIKIRIKI (SI)

Nina F. je aktivní 20 let v různých hudebních kolektivech. Nejprve jako zpěvačka, poté jako instrumentalistka a od roku 2009 jako sólová noisová performerka. Zaměřuje se na experimenty se živě vytvářeným zvukem, většinou pomocí analogových syntetizátorů a DIY elektroniky. Hraje na festivalech a akcích po celém Slovinsku a Evropě. Vydala desítky nahrávek, všechny byly pořízeny živě ve studiu nebo na koncertech.

http://kikiriki.bandcamp.com/

GURUN GURUN

"České kvarteto od Jara Tarnovského, Ondřeje Jezka, Tomáše Knoflíčka a Federsela. Jsou vynálezci původního sklonu alternativního popu, který roztavuje dekonstrukce typických popových písní, závada elektroniky, nepředvídatelných sonorit a bizarních sonorit. Michael Gira of Swans je osobně vybral jako podporu."

http://www.gurunas.net/
https://gurungurun.bandcamp.com/

GEN 26 (SI /UK)

Legenda slovinské DIY scény, žádné kompromisy, brutální realita a klinická pitva nepohodlí. Harsh.

matjaz.jezakon.com

KREKSO (CZ + A)

V all-star sestavě Krekso se sešli Vojtěch Procházka (Vertigo, Bergljot), Tomáš Procházka (B4, Wabi Experience), Petr Vrba (IQ + 1, The Mond) a fenomenální abstraktní vokalistka Agnes Hvizdalek, kterou jste mohli naposledy v Ostravě vidět v srpnu na Minimaratonu elektronické hudby.

https://meteorismo.bandcamp.com/album/strictly-akustik

 

Pátek 13.9. Plan B 20:00 dveře / door 22:00 start strictly

sitbQ (DE)

High-tech / Low-life. Celebration for pre-apocalypse.

https://soundcloud.com/dos-blue

MASSOLA + KAZEHITO SEKI (JAP) + MIRO TÓTH (SK)

Energický grind-jazzový propletenec dua bicí a saxofon se představí v rozšířené sestavě s basou Skuldy a trumpetou Štěpána Hrušky + jej obohatí v exkluzivním setu japonský hlasový ekvilibrista Kazehito Seki, (s nímž už Massola v Čechách a v Japonsku několikrát hrála) a slovenský vokální Enšpígl a fenomenální saxofonista Miro Tóth (Shibuya Motors, Thisnis atd.)

https://massola.bandcamp.com/releases

PAREGORIK

Harsh noisový projekt Martina Šafáře je na scéně od roku 2008. Desítky nahrávek a kolaborací. Drtící vibrace.

https://paregorik.bandcamp.com/
 

AT BONA FIDE

Noise psychedelic shoegaze kraut band. We played with lot of famous band like metallica revival. We have some hot picture of us with musical instrument.

https://atbonafide.bandcamp.com

SCENES FROM SALAD (FR)

Jean Charles Delarue aka Scenes from Salad (FR) je umělec a aktivista žijící a působící v Paříži. Se svým aktuálním projektem vytváří své pojetí New Lounge Musique ( NLM ) - improvizovanou manipulaci s náladami pomocí podomácku vyrobených oscilátorů, magentofonových pásků, plastů, hlasů a několika efektů. Jeho fyzicky naléhavé performance se často vystupňují v jakési emocionální tremolo, nebo naopak v "povera trip" inspirovaný tvorbou Erica Serry, Mortona Subotnicka či Ultra Red & Bogdana Raczynského. "Kolorovaný frustrující vzestup, otázky a nehody... pomalá zuřivost... docela pop a zábava."

V Paříží kurátoruje sérii živých koncertů French deposit a spolupracuje s umělci jako jsou Hendrik Hegray (Molière), Romaric Sobac (BHL), Erik Minkkinen & Andy Bolus (K7 Straub) , Nate Davis (City Band), Max Kaario (frgttn) a další. Byl členem neslavného pařížského noisového tria Bülanz Orgabar, jemuž v roce 2011 vyšlo debutové album na pražském labelu KLaNGundKRaCH. Společně s Romano Krzychem se kromě toho potkával i v příležitostném duu Tete Orientale.

http://jeancharleslagoya.blogspot.fr/

 

Sobota 14.9. Provoz Hlubina 14:00 dveře / door 14:30 start strictly

autorské čtení / performance / author's reading

KAREL BRAUN AND THE BLACK MAGIC
KAROLINA VÁLOVÁ
MARTIN REŽNÝ
MAREK PRAŽÁK 

--

PGR (IT)

Non empathic, annoying, unemotional crap. Medicine for life boredom. From dynamic to static as-loud-as-possible disturbance.

https://soundcloud.com/p-pgr/addicted-to-onsen

procházka jinam

LADISLAV ŽELEZNÝ

Autor zvukových instalací, performer a intermediální tvořič Ladislav Železný se narodil v Jindřichově Hradci. Vystudoval intermedialní školu PaedDr. Jana Svobody, Fakultu výtvarných umění VUT v Brně v ateliéru video a multimedia u Keiko Sei, Peter Rónaie a Richard Fajnora, kde později působil jako asistent pro zvukové aplikace a externí pedagog. V současné době pracuje jako zvukový designer slovesné umělecké tvorby v Českém rozhlase a jako hudební režisér a kurátor projektu R(A)DAIO(CUSTICA). V roce 2011 se stal jedním z deseti finalistů projektu “Europe - a sound panorama” v ZKM. Vytvořil zvukové a hudební kompozice pro krátké filmy, rozhlasové hry. V průběhu let 2006-11 se hudebně podílel na projektech neverbálního divadla a současného tance. Vytváří zvukové instalace, radiofonické a akusmatické kompozice. Příležitostně provádí společné audio performance.

návrat z procházky jinam

DER MAREBRECHST

Petr Válek je výtvarný a zvukový umelec, performer, youtuber, kutil, vynálezca a v neposlednom rade hlavný obyvateľ legendárneho kráľovstva Der Marebrechst (nájdete ho uprostred Jeseníkov v okrese Šumperk). Vo svojom diele sa venuje tvorbe hybridných objektov, ktoré následne sonifikuje a podrobuje brutálnym performatívnym experimentom. Výsledné zvukové objekty sú zároveň svojráznymi výtvarnými dielami niekde na pomedzí neseparovaného odpadu, asambláže, brikoláže, art brut či podivného pohansko-dedinského kutilstva. Predstavte si estetiku Flinstonovcov a aplikujte ju na celý súčasný hudobný hardware, počnúc modulárnym syntezátorom cez rôzne gitarové efekty až po audiofilné gramofóny a vyjde vám z toho Válkovo animisticko-prehistorické zvukové laboratórium. Nájdete v ňom rôzne ASMR samohrajky, harsh noise etudy, dental ambient alebo relaxačnú hudbu. Válekove dielo má medzinárodný dosah, čoho dôkazom je sledovanosť videí- izbových a pivničných tutoriálov, ktoré umiestňuje na svoj FB účet alebo na youtube kanál s názvom the VAPE.

MIROSLAV TÓTH (SK)

Miroslav Tóth se pohybuje na české a slovenské hudební scéně jednak jako sólový saxofonista a performer, provádí hudební site specific performance, zabývá se tvorbou elektronické hudby, filmové hudby a v neposlední řadě sklízí úspěchy i na poli klasické kompozice. Je autorem otevřených partitur, videooper, nebo experimentální operní trilogie Zázračná masážní tyč pro úředníky ve veřejných institucích, Tyč a Záhada tyče (poslední z nich provedl na festivalu Opera Nova 2018 v pražském Národním divadle). Na svém kontě má také mimo jiné Kyberpunkovou mši, Requiem za mafiána, klavírní koncert či rozsáhlou orchestrální skladbu Teorie absolutního smutku pro soprán a orchestr. Jeho hudba vzbudila zájem legendárního Kronos Quartetu, který si od něj loni objednal již druhou skladbu. Plný rozsah aktivit Miroslava Tótha je těžké zachytit.

https://tothemrecords.bandcamp.com/album/sihmon

JANO DOE (SK / CZ)

Katarína Gatialová aka Jano Doe je hudebnice, kodérka, kurátorka, konstruktérka hudebních nástrojů a ředitelka sekce neaudiovizuálních sbírek Národního filmového archivu.
Ve své sólové tvorbě pomocí extrémního využití zvukových frekvencí zkoumá limity lidského sluchu a vysmívá se hlukovým emisím. Její modulární hlukové stěny

https://genot.bandcamp.com/album/duranzie

MOONCUP ACCIDENT

Whereas 90’s glitch aestheticized gargage sounds, MA retrieve the genre by returning to the times when the word glitch meant nothing but defect. Voice, dictaphones, guitar, contact mics and neurotic moves are being used to develop the junkyard ethics: garbage does not turn into elaborated collages but irregular clusters. MA’s music is disorganized, layered, a bit dangerous but tempting.

https://mooncupaccident.bandcamp.com/

CHLAMYDOE [CZ/SK] 

Začalo to jako interní vtip pražského klubu Punctum - Krásovka, pokračovalo koncertem pod názvem Jano Klamm, na který se sešly nadšené reakce, ale také popisy řezání kabelů nožem a bezmála rituálního pojídání banánu. A teď Jano Doe a Jan Klamm – dvě velké postavy pražského undergroundu – vystoupí regulérně pod zvukomalebným jménem Chlamydoe. Čekejme na jedné straně modulární syntézu, která může vyústit v cokoli od noisu po techno, ale v každém případě bude naplňovat ideu tvořivého chaosu, na druhé neutuchající vášeň pro dekonstrukci a (ne)kontrolovaný rozpad zvuku.

https://vimeo.com/313011025

ONDREJ ZAJAC (SK / CZ)

Another performer at the festival who toured Japan. During the last two years, Ondrej Zajac has become one of the most significant characters in Central European avant-garde music scene. Slovakian living in the Czech Republic has released his solo and collaborative music in the Slovakia, Czechia, UK and Mexico. Obstinately left-field, he works in the experimental and avant-garde music universes, with doses of jazz, ambient, and musique concrète. Originating in the raw and unpredictable performances, he makes his peculiar audience used to a radical approach, a stronghold in technical rigidity and unconventional extemporizing attitudes.

http://ondrejzajac.com/

MORČE (SI)

A solo-woman band called MORČE is an animalistic, psychadelic harsh noise project, which uses electronic samplers to manipulate and transform different sounds from guinea pigs. 
Because of the fascination with the fact that those tiny animals can produce such powerful sounds, the general idea of the project is: "So small, but so loud!"
Its (non)musical foundation is a harsh noise (wall), but, believe it or not, the guinea pig wheeks, wheeks, wheeks, right through it!

https://morce.bandcamp.com/

KAZEHITO SEKI (JP)

Electrifeeding voice artist, Noise musician, Aural acupuncturist, etc. His latest solo project titled Self Toxication explores possibilities of noise music (the music beyond the existing context/idioms of “music”) with extended vocal noise techniques, their amplification, and the feedbacks through re-amplification processes. Kazehito’s unique organic noise with no ready-made effects coins the onliest groove with dynamic physicality.

https://soundcloud.com/unkodaisuki

pkgsrrr333 (JAP + IT)

Duo Kazehita Sekiho a Paola Gaiba Rivy.

O RECHE MODO (FR / CZ)

Sólový projekt Romano Krzycha, francouzského skladatele, saxofonisty a performera, organizátora série Rogomichkin či Pražského sluchátkového festivalu. Vrací se v něm o více než dekádu zpět ke své první lásce, kdy nahrával v pařížském duu U.N.D.O. kilometry páskových manipulací a mixoval je s akustickými nástroji, tentokrát je zaměřený čistě na juxtapozici "brutismu" a hudby, vzdálenou jakýmkoli meta-teoriím. 3 kazetové rekordéry, home-made pásky, kontaktní mikrofony, mixer, looper, mikrofon. Měkký exorcismus, zažívací krém.

https://orechemodo.bandcamp.com/releases

BAHNHOFFREUNDSHAFT

Téměř tajná all-star kapela, bez nahrávky a odkazů na netu. Free-jazz-noise námrd. Vrbič / Ciki / Soky /Páťa.

LIŠAJ

Mikuláš Odehnal alias Lišaj je považován za skrytý klenot české experimentální scény. Umělec vycházející z dnes již nefungujího kolektivu LES, již svým debutovým EP Szara, který vyšel v roce 2015 na kazetě labelu Genot Centre, objevuje rozměrnou dimenzi svého vlastního hudebního vesmíru, jenž obohacuje pomalými beaty, éterickým rapem a vokály v pozadí valivé masy hluku. 
Nové album Mezina (Genot Centre, 2018) tento slezský hudebník vystavěl především na terénních nahrávkách a táhlých dronech, kontinuálně navazuje na debutové EP. Obsahuje droneové textury, field recordings, pomalé beaty i znepokojující noise a volné proplouvání mezi žánry. Lišajova hudba je do značné míry abstraktní, ale zpravidla vychází z konkrétních zvuků. 

https://shmyzem.bandcamp.com/

PORNORET + HOSPITAL BRUT

Pornoret je skandál, svět převrácený naruby. Hospital Brut je pořádně hlasitý noise z Ostravy, který svůj industriální původ nezapře. Masky a zvrácená show. Zvuky ostré jako skalpel a psychedelie omamná jak celková anestezie.

https://hospitalbrut.bandcamp.com/releases

NEO-CYMEX (SI)

... is a solo project of Dejan P. The focus is on sound exploration through drones and ambiental soundscapes. The sound is full of massive reverbs, manipulated field recordings and occasional drum computers, combined with different movie or documentary quotes. Everything is recorded through improvisation. The name comes from authors' obsession with science fiction movies, books and sci-fi soundtracks. 
His roots are in hardcore punk music - he played in legendary bands such as IN4S, Wasserdicht, Wreck, and is currently a member of a band Nakajima.

https://neo-cymex.bandcamp.com/

POPRVÉ A ZA PENÍZE

Poprvé a za peníze je založený na zkoumání zvukových možností hudebních nástrojů (kytara, foukací harmonika), vibrujících elektrických přístrojů i nejrůznějších předmětů, které buď zní či rozeznívají, anebo naopak ve vztahu ke zvuku fungují jako překážky.

https://poprvazapenze.bandcamp.com/

SÄKKIKANGAS

Alter ego skrývající postavu vystupující od roku 91 (Spontánní křeč, V koupelně je břitva, XXXH´X XOˇXXOXX, Ghettoswingers, Krausofon Dygital, Heinz sans Pastor, Sklo ad.). Kombinuje elektroniku a hlas, terénní nahrávky a beaty, noise a silence. Säkkikangas skrze masku nejen divoce plive a prská, ale žene dopředu i hrubou záplatou přešitou vlnu krabicového noisu.

https://prehravac.rozhlas.cz/audio/3980795 


Publikováno: 04. 09. 2019
Autor: Bury

Fotogalerie