Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Od Elly Fitzgerald… přes Anneke van Giersbergen… po Chelsea Wolfe. Spisovatel a velký hudební fanoušek Václav Votruba (mimo jiné autor úspěšné trilogie Kniha kovu mapující tuzemský metal) ve své nové knize Monumenty I: Pětapadesát esenciálních alb s ženským zpěvem vzdává hold světovým zpěvačkám a jejich nejzásadnějším nahrávkám. Publikace vyjde začátkem března.

Autor dává čtenářům tip na pětapadesát ženských alb, které by dle jeho slov neměly chybět snad v žádné sbírce. Jelikož vůbec neřeší žánrové hranice, stojí tak v jedné knize vedle sebe nahrávky s hlasy zpěvaček jako například Billie Holiday, Nico, Janis Joplin, Joni Mitchell, Doro Pesch, Anneke van Giersbergen, Madonna, Amy Winehouse, Diana Krall, Beth Hart, Jennie-Ann Smith, Johanna Sadonis nebo Chelsea Wolfe. Autor do výběru zařadil i tři tuzemské desky, kterým vévodí Bára Basiková, Věra Mazánková a Zuzana Jelínková.

Ženský zpěv naprosto zbožňuji. Mám to tak od dětství,“ říká Václav Votruba. „Líbí se mi ženská něha, ale i síla, která se v hlase mnoha zpěvaček odráží. Miluji zlomenost a bolest, která zní z nahrávek Amy Winehouse či Billie Holiday, stejně tak totální radost ze života, kterou cítím od Carole King, líbí se mi žár Lady Gaga, až naivní romantičnost Barbry Streisand, zuřivost Pat Benatar nebo Sandry Nasić, koketování Lity Ford nebo Janet Gardner, ztrácení v nekonečnu s Nico či českou Bárou Basikovou…“

O předmluvu v knize se postarala zpěvačka Žántí, která je známá například z RockOpery Praha nebo kapely Matahari.

Knihu je možné si objednat v předprodeji na e-mailu kniha.monumenty@gmail.com. Informace kolem celé knižní série můžete sledovat na adrese www.facebook.com/knihamonumenty.


 


Publikováno: 20. 02. 2019
Autor: Johan

Fotogalerie