Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

Když v roce 2014 ukončili fenomenální grind-blackeři ISACAARUM svou činnost, byla to pro mnohé těžká rána. Jenže cesty osudu jsou nevyzpytatelné, a tak se stalo, že to s jejich odchodem na věčný odpočinek nakonec nebylo tak snadné. Jedna událost vedla k druhé, a voila, jsme na sklonku roku 2018 a s radostí oznamujeme, že legenda českého grindcoru je zpět a chystá na vás speciální vzpomínkové album „Retrorgy“.


Výsledek tedy známe. Co však ono čtyřleté období? Co se dělo právě zde? Jaký byl řetězec příčin a následků? A kdo byl prvotním hybatelem za celým tímto dobrodružstvím? Na všechny tyto otázky si nyní pojďme odpovědět v naší „Retrorgy“ retrospektivě. A aby nám dění okomentoval nejpovolanější z povolaných, využijeme notně slov samotného frontmana skupiny, ikonického mistra Chymuse. Jdeme na věc!


Je možné tvrdit, že v průběhu prvních dvou let námi sledovaného období, bylo kolem kapely skutečně ticho po pěšině a celkem nic nenasvědčovalo tomu, že by se chystalo nějaké zmrtvýchvstání. To se však mělo změnit a schválně jestli víte, kdo byl onou mocnou silou, jež dala věci do pohybu? Chymus má v tomto ohledu zcela jasno: „V roce 2016 mne Čurby oslovil, zda by nebylo reálné zahrát s ISACAARUM koncert na dvacátem ročníku Obscene Extreme Festivalu 2018. Vnukl mi tím myšlenku zkusit obnovit alespoň na chvíli částečnou sestavu z roku 2000.“


Ano, přátelé, byl to právě matador domácí extrémně metalové scény a šéf festivalu Obscene Extreme, Miloslav Urbanec, kterému ovšem obvykle neřeknete jinak než právě Čurby. Jak už víme, jeho prosba padla na úrodnou půdu, neboť ISACAARUM letos „Na Bojišti“ skutečně vystoupili a zavzpomínali na své klasické desky „Curbed“ a „Cunt Hackers“. Jenže co se dělo od roku 2016 do současnosti?


Odpoveď je celkem nasnadě. Chymusovi totiž nějakou dobu trvalo dát dohromady hráčskou základnu. I tato výzva však byla překonána, a tak staronová sestava nyní kromě Chymuse zahrnuje dva původní borce – basáka Vlakina (též INGROWING) a kytaristu Bambuse – a nového bicmana Ference (ANTIGOD). Ten zastupuje dlouholetého člena ISACAARUM Monthyho, jemuž fyzická indispozice znemožnila se na této ideji podílet. Finalizací sestavy se nepředstavitelné stalo skutečností a zbytek? Zbytek je historie... Vlastně, ne tak docela.


Počátkem roku 2018 totiž do děje vstupuje ještě další myšlenka. Tou je uchování vzpomínkového repertoáru z letošního Obscenu i pro budoucí generace grinderů. Právě v tomto okamžiku přicházíme na scénu my, neboť nám přišlo jako velká škoda, aby tento jedinečný materiál prostě jen tak prosvištěl kolem. A tak jsme si, jak se lidově říká, plácli. Chymus vzpomíná: „Když jsem tuto vizi představil počátkem roku 2018 zástupcům MetalGate, přišli s nápadem realizovat vzpomínkové album s písněmi, které měly zaznít i právě na zmíněném festivalu. Slovo dalo slovo a výsledkem je CD „Retrorgy“.


Nuže, pomalu ale jistě se dostáváme na konec našeho historického exkurzu o „Retorgy“. Zbývá jen stručně naznačit, na co se můžete na této kolekci grindových sypanic těšit. Čekejte staré dobré fláky z let 1999 až 2001, které doslova přetékají černočerným humorem. Tyto pecky jsou však oděny do nového kabátu. A pozor! Jsou též náležitě otextovány. Chymus potvrzuje: „Vzhedem k tomu, že písně z alba „Curbed“ moc texty nehýřily, rozhodl jsem se texty dopsat po téměř dvaceti letech.“


Všichni grindoví magoři, připravte se na pořádný prosincový bordel!
www.metalgate.cz


Publikováno: 05. 12. 2018
Autor: Coornelus

Fotogalerie