Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

Legendy progresivního rocku Progres 2 mají nové album po 30 letech od poslední řadové desky, tentokrát na motivy knihy Jacka Londona. Základem pro koncepční album byl slavný román Tulák po hvězdách. Novinka přichází v době oslav padesáti let od založení The Progress Organization – přímého předchůdce současných Progres 2. Kapela nahrávala v lety osvědčené sestavě: Pavel Váně, Roman Dragoun, Zdeněk Kluka, Miloš Morávek a Pavel Pelc. Album obsahuje 17 nových písní a na 2LP bude na čtvrté straně speciální archivní bonus.

Aby nebylo těch kulatých výročí málo, je potřeba upozornit, že uplynulo 40 let od premiéry pionýrského počinu, kterým byla v roce 1978 první československá audiovizuální rocková opera Dialog s vesmírem. Zakládající člen a kytarista Pavel Váně přiznává, že správná chvíle musela uzrát. „Na natáčení nového alba nebyla dlouho ta správná nálada. Diskutovali jsme nad řadou nápadů a dokonce i téma „Tuláka po hvězdách“ jsem nabídnul už asi před dvanáct lety. Teď po letech jsme se k tomu vrátili, ale trochu v jiné podobě a v kapele to zarezonovalo“. Jedna věc byla ale od začátku jistá, že slavnou knihu Jacka Londona z roku 1915 zpracují jako tematický celek „My se v těch větších plochách cítíme dobře a předpokládáme, že i naše fanoušky to potěší.

Nahrávalo se ve studiu Davida Kollera, kde vypomohla i několik zajímavých hostů , například Dorota Barová, taky si zahrál spolu zakládající člen kapely Emannuel Sideridis a další. Přesto základem zůstala sestava Pavel Váně, Roman Dragoun, Zdeněk Kluka, Miloš Morávek a Pavel Pelc. Do studia pánové už přišli se zpracovanými tématy. Pavel Váně popisuje jak k celému tématu přistupovali. „Napsal jsem krátký syžet, všichni jsme si pak rozebrali témata, která nás oslovila. Na základě toho už jsme všichni skládali hudbu s konkrétní představou příběhu. Pak naši hudbu na vybraná témata otextoval Martin Kudlička. Na hotovou textovou předlohu jsme na závěr složili ještě tři písně na texty Ivana Petlana.“ Výsledná nahrávka navazuje na předchozí alba kapely. Hudebně se brousí „progresácký“ styl, který osciluje na hraně progresivního rocku s mnoha hardrockovými motivy. Kapelu tohle ale při nahrávání vůbec nezajímalo. „Řekl bych, že tohle už dnes vůbec neřešíme, jaký styl máme hrát. Snažili jsme se prostě dělat dobrou muziku. Tak, jak to dnes cítíme a nejlíp, jak to umíme“ a to je pro fanoušky této legendy ta nejlepší zpráva.

Album Tulák po hvězdách je dostupné v digitálních formátech, na CD ale i v dvojvinylové edici. A ti fanoušci, kteří si zakoupí právě 2LP získají jako bonus dosud nevydané live nahrávky a to na čtvrté straně tohoto dvojvinylu. Píseň Klíč k poznání z roku 1969 a 3 písně z koncertu ve Šlapanicích z roku 1970. Obal již tradičně pro Progres vytvořil Václav Houf. Progres 2 je i po 50 letech v plné síle a nové album Tulák po hvězdách to jenom potvrzuje.

 

Seznam skladeb:
1. Výš - Prolog 03:40

2. Rudá zloba 01:57
3. Můra 04:02
4. Bezpráví 04:13
5. V lisu 04:15
6. Cesta ven 04:02
7. Malá smrt 04:26
8. Poznám tě 03:03
9. Moře 04:03
10. Paní Óm 03:54
11. Tvůj kód 05:02
12. Vracím se k Tobě 04:11
13. Arunga 02:37
14. Igar 02:41
15. Selpa 02:11
16. Planý žvást 03:03
17. Blues 03:23

Progres 2:  
Roman Dragoun – zpěv, klávesy
Zdeněk Kluka – zpěv, bicí, klávesy, flétny
Miloš Morávek – el.kytara, kyt. syntezátor
Pavel Pelc – zpěv, baskytara,
Pavel Váně – zpěv, el.+ akust.+ slide kytara, klávesy

hosté:  
Dorota Barová -  cello, zpěv
Jan Kluka – djembe
Emanuel Sideridis – basa
Petr Jirák – tuba, instrumentace dechové sekce
Lukáš Daněk – trumpeta
Petr Kovařík – flétna,tenor saxofon
Jan Pospíšil – trombon
Kristýna Ratajová – lesní roh
Pájova rodina – „joj“    

námět, produkce: Pavel Váně
supervize:  Zdeněk Kluka, Pavel Váně
zvuk: Jiří Topol Novotný
nahráno ve studiu Davida Kollera -  17.- 21.června, 20.- 22.srpna, 3.- 5.září 2018
mastering:  Bronislav Šmíd
grafický design: Václav Houf,

C)  Bronz records 2018
P)   Indies scope 2018

Bio
PROGRES 2 – brněnská rocková skupina. V roce 1968 ji založili pod původním názvem The Progress Organization hudebníci Zdeněk Kluka a Pavel Váně.
Hned jejich první LP deska se stala dle kritiků časopisu Melodie deskou roku 1972.
Druhé LP -  Mauglí vydali už pod „normalizačním“ názvem skupiny - Barnodaj. V dobách nejtužší normalizace pak na několik let přerušili činnost. Obnovili jí pod novým názvem PROGRES 2 v roce 1978, kdy poprvé představili experimentální audiovizuální projekt Dialog s vesmírem (první československou rockovou operu). V podobných náročných projektech pokračovali i na dalších albech (Třetí kniha džunglí, Mozek, Změna).

Po sametové revoluci natočili opět jako Progres 2 několik televizních pořadů, vydali  v reedicích postupně u vydavatelství FT Records všechna svoje alba, také „live“ DVD z koncertu ke 45.výročí skupiny, na kterém vystoupila i většina bývalých členů kapely.
Na trhu je také kniha „V erbu Progres“ (nakladatelství Jota), kterou napsal Pavel Váně s hudebním publicistou Petrem Gratiasem.  Kniha byla oceněna prestižní cenou E.E.Kische za literaturu faktu.

V posledních letech koncertuje skupina PROGRES 2, jako snad jediná z československých rockových legend šedesátých let, v sestavě  pouze původních členů (žádný náhradník), dokonce zřejmě v nejsilnějším složení své  historie (Pavel Váně, Zdeněk Kluka, Roman Dragoun, Pavel Pelc a Miloš Morávek).
V roce 2016 zvolili  posluchači rádia Beat skupinu Progres 2 do Beatové Síně Slávy.


Pavel Váně - kytara, zpěv, současný kapelník
Spoluzaložil The Progress Organization i Progres 2. Účinkoval také ve skupinách Synkopy, Collegium Musicum Mariana Vargy, Atlantis, Bronz a  Bowle. V současné době občas vystupuje také se svou kapelou Bronz a  akustickým triem VKV. Pracuje také jako producent, skládá scénickou hudbu.

Zdeněk Kluka - bicí, zpěv
Spoluzakladatel kapely, dlouhá léta také kapelník, hrál ve všech sestavách, kterými skupina prošla. Začínal ve skupině Atlantis, dnes také paralelně vystupuje se skupinou Čankišou.
Spolupracuje také s mnoha divadly, pro které vytváří scénickou hudbu.
V roce 2016 oceněn Cenou města Brna za hudbu.

Roman Dragoun - klávesy, zpěv
S Progres 2 natočil album Třetí kniha džunglí. Byl také členem skupin Regenerace, Futurum a T4, mohl být viděn i v muzikálu Jesus Christ Superstar. Kromě koncertování s Progres účinkuje občas se Stromboli nebo Supergroup (skupina složená z osobností - vítězů hlasování posluchačů rádia Beat v roce 2014) nebo také s  kapelou His Angeles, T4, jako host Neřež  či Lidopop. Vydal také pět sólových alb.

Pavel Pelc – basa, zpěv
Po začátcích v Junior-Speakers a Atlantis se připojil ke skupině koncem sedmdesátých let.

Miloš Morávek - kytara
Účinkoval v pořadech Dialog s vesmírem a Třetí kniha džunglí. Je společně s Romanem Dragounem spoluzakladatelem skupiny Futurum. Byl také členem skupin Regenerace, Kern a Synkopy, dodnes hrává nejen s Progres, ale také s kapelou The Madman.


Publikováno: 21. 11. 2018
Autor: Johan

Fotogalerie