Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Irfan, bulharská legenda ethereal world music, se po deseti letech od jejich vystoupení na Colours of Ostrava vrací do ČR. Fanoušci Dead Can Dance, ale také každý, kdo má rád spirituálně a východně laděnou hudbu, se může těšit na nezapomenutelně silný zážitek. Skupina tentokrát zavítá do klubu Nová Chmelnice v Praze, kde ji podpoří československé atmosferické duo Nemuer, známo svou hudbou oživující prastaré mýty a legendy. Koncert proběhne večer v pátek 30. listopadu.

Irfan vznikl v roce 2001, původně jako vedlejší projekt členů tehdy už v Bulharsku známých skupin Isihia, Om a Zarathustra, zaměřených na soudobou podobu bulharské tradiční a duchovní hudby nebo na východ.  A zvuk spojující inspiraci DCD s balkánskou hudebností a orientálním koloritem posluchačům uhranul. Po dvou letech se Irfanu ujímá pozoruhodný francouzský label Prikosnovenie, zaměřený na zvláštní snový mix dark wave, neoklasické a středověké až mytické hudby a fantasy.

Irfan citlivě kombinuje decentní elektroniku, omezující se většinou na temné drony v pozadi, se zvukem tradičních, často velmi starých nástrojů. Ze strunných je to především loutna oud, saz a perský cimbál santour, z dechových arménský duduk a bulharská flétna kaval. Nechybí samozřejmě ani archaická orientální rytmika temného rámového bubnu v kombinaci s ostrou darbukou nebo perským tombakem. Hlavním trumfem je však zpěv. V irfanu se vystřídaly tři zpěvačky - Denitza Seraphimova, Darina Zlatkova a Vladislava Todorova. Vzhledem k jedinečné úrovni bulharského zpěvu jsou však tak vyrovnané, že je prakticky jedno, se kterou z nich Irfan uslyšíte, vždycky vás bude mrazit kolem páteře. K působivosti ovšem přispívá i mužský zpěv a zejména mužské sbory, které mají tradiční zázemí v bulharských klášterech.

Irfan přijede do ČR v rámci svého evropského turné a předvede mimo jiné své nové album. Jejich uhrančivá hudba i přítomnost vtahuje člověka do mytologického věku na rozhraní epoch a civilizací. Jak by ne, když Irfan znamená tajné vědění zasvěcenců.

Domácí duo Nemuer Bulharům navodí patřičnou atmosféru, protože sami svou tvorbou a vystoupením vytvářejí hypnotický, transcendentální zážitek, který spojuje umění s pradávnou mystikou. Kromě využití řady tradičních nástrojů a inspirace v historické hudbě zpívají výhradně mrtvými jazyky a používají exotické vokální techniky jako alikvótní anebo hrdelní zpěv.

Tento páteční večer jistě nabízí zážitek, na který se jen tak nezapomíná.

Irfan: https://www.youtube.com/watch?v=4PSiUMC0aDEhttps://www.youtube.com/watch?v=LchkyGq9a6M

Nemuer: https://www.youtube.com/watch?v=YUJvcO5ZEIE

Předprodej do 16. listopadu 250,- : http://www.nemuer.com/irfan,  https://goout.net/cs/listky/irfan+nemuer/brcd/ 
Na místě 330,-

Kdy: 30. listopadu 2018, 20:30

Kde: Nová Chmelnice, Koněvova 2597/219, Praha

FB Událost: https://www.facebook.com/events/286290205484280/


Publikováno: 06. 10. 2018
Autor: Johan

Fotogalerie