Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

HellFest sa konal od 22 do 24. júna už po trinásty krát vo francúzskom Clisson nachádzajúcom sa pár desiatok kilometrov od Atlantického oceána. Tento raz si vstupenku kúpilo 150 tisíc fanúšikov metalovej hudby. Medzi headlinermi vystúpili kapely ako Iron Maiden, Nightwish, Judas Priest, Europe, Bad Religion, Deftones, Joan Jett, Marilyn Manson, Limp Bizkit, Satyricon, Avenged Sevenfold, Bullet for my Valentine... A ako prvá kapela zo Slovenska, aj Čiech, sa HellFestu zúčastnil práve martinský pagan metalový Ramchat. Jednu pieseň s nimi dokonca zahral aj hokejista Daniel Babka.
Martinčan Dano Babka je hokejista, ktorý v rokoch 1997 a 1999 reprezentoval sLOVEnsko na majstrovstvách sveta. Získal dva majstrovské tituly so Slovanom, jeden s Košicami a dva s francúzskym Dragons Rouen. Francúzsko mu prirástlo k srdcu, v auguste začne piaty rok trénovania v tejto krajine, z toho druhý rok korzárov z Nantes. A kto je jedným z partnerov Corsaires Nantes? HellFest.
„Áno, dostali sme sa tam vďaka Dankovi, ktorí organizátorom podsunul naše nahrávky a tí nakoniec povedali áno. Podmienkou bolo, že Dano musí vystúpiť s nami a zahrať aspoň jednu pieseň. Amatérsky hrá na gitaru a tak sme vybrali song Perún hromom žehná nás, ktorú sa naučil a poľahky ju s nami zahral,“ vyslovil sa líder kapely, Pavel „Hirax“ Baričák.
„Ja som už s gitarou koketoval ako mladý chalan. Keď som bol na priemyslovke, hral som v kapele, ale nikdy som s ňou nevystúpil. Keď som prišiel trénovať mužov do francúzskeho mesta Nantes, zhodou okolností je jeden z našich sponzorov HellFest, kde padlo slovo, či by si jedna kapela kamarátov z Martina nevedela zahrať na ich festivale. Súhlasili, ale podmienkou bolo, že s nimi musím ako hlavný tréner zahrať jednu pieseň. Tým sa to celé uzatvorilo a splnil sa mi jeden z mojich snov,“ vyjadril sa Dano Babka, ktorý mužstvo Corsaires Nantes doviedol v poslednej sezóne k bronzovej medaile.
A ako na Martinčanov reagovali fanúšikovia? „Nalejme si čistého vína, v Čechách a na Slovensku sme v metalových kruhoch známi, ale tu niekde končí naša „popularita“. Fanúšikovia pod pódiom boli ale úžasní. Bavili sa ani keby sme boli svetová kapela, snažili sa pógovať dokoliečka, dokonca dvaja fanúšikovia oblečení v kožušinách vyliezli na pódium a šantili s nami. Ľudia sa zastavovali, tlieskali, usmievali sa. Ich výrazy veštili, že sa páčime. Najväčší honorár je potlesk a najväčšie spojenia sú energetické, keď fanúšikovia vrátia muzikantovi to, čo mu tryská zo srdca. Táto rovnica sa nedá oklamať žiadnym marketingom, promom, reklamou, ničím. Buď to funguje, alebo nie,“ povedal Hirax.
Zaujímali nás aj Hiraxove dojmy z festivalu: „Už som nejaký ten festival v živote zahral, alebo si ho užil ako fanúšik, ale HellFest všetko hravo zvalcoval. Profesionalita, detaily a štýlovosť areálu doriešené do puntíka, pripadali sme si tam ako vo futuristickom meste z katastrofického filmu Mad Max, či Barbar Conan. Pozerajú sa na všetko skutočne umelecky... Zostava svetového rangu, zvuk, organizácia, prístup ku nám, proste všetko paráda. Silný dojem umocnila aj povaha Francúzov, ktorí sú nesmierne srdeční, priateľskí, kultúrni, otvorení. Na to množstvo ľudí, ktoré tam bolo (pokúste si predstaviť polovičku Bratislavy ako metalovú), tam bolo minimum opitých. Jedným slovom nádhera.“ Dano Babka dodal: \\\"Áno, Francúzi sú nesmierne srdeční. Pri každom stretnutí vám podajú ruku, spýtajú sa ako sa máte, ženy bozkávajú na líce. Preto aj HellFest plný ľudí v šokujúcom oblečení a s extravagantným výzorom bol nabitý priateľskou atmosférou. A sú to rockeri, toľko rockových babiek a dedov som v živote pokope nevidel.\\\"

Podrobný hudobný report môžete čítať na blogu Pavla Hiraxa Baričáka tu: https://www.pavelhiraxbaricak.sk/prichod-do-nantes-a-konecne-festival-1-cast


Publikováno: 02. 07. 2018
Autor: Johan