Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

O hybrid metalu v 527 slovech

Kontrolní otázka. Jakou kadenci má hybrid metal? Co tento pojem vlastně vůbec znamená? A odkud se vzal? V dnešním pojednání si na tyto otázky odpovíme opět naprosto přesně. Přiblížíme si totiž průkopníka žánru (a upřímně, též asi jeho jediného jeho zástupce), kterým je parta s podivným názvem AWRIZIS, jež bude vydávat ještě podivnější desku plnou tohoto podivného mixu všeho možného nesvatého metálu.

Jistě jste poznali, že náš úvod, pro nějž jsme využili legendární otázku poručíka Troníka a neméně známou hlášku kapitána Ořecha z Černých baronů, je poněkud odlehčenější. V případě dnešního příspěvku je nicméně podobný styl na místě. Hybrid metalová škatulka si totiž střílí nejen sama ze sebe, ale tak trochu i z metalového škatulkování obecně. Vynálezce žánru a kapelník AWRIZIS, Marek „Frodys“ Pytlik, pro deník Ostravan.cz uvedl, že: „... Nějaké škatulkování mě moc nebere. Hybrid metal jsem vymyslel, protože jsme na death metal moc moderní a melodičtí a na black metal zase moc deathmetaloví. :-)“

Nenechte se ale zmást určitou recesí, jež se skrývá za citovanou pasáží i stylovou nálepkou. Na naší scéně totiž najdete jen málo muzikantů, kteří jsou své profesi natolik oddaní, jako je tomu v případě právě Marka „Frodyse“ Pytlika. Tento mladý hudebník (jenž nasbíral řadu zkušeností například u legendárních doomařů DISSOLVING OF PRODIGY a je rovněž známý z úspěšného post-rock / metalového projektu POSTCARDS FROM ARKHAM) přistoupil k tvorbě aktuálního počinu opět s maximální pílí. Dlužno dodat, že jeho noví spoluhráči (od debutu AWRIZIS totiž zůstal jediným původním členem právě Frodys) nezůstávají pozadu a s muzikou to myslí stejně vážně, jako sám kapelník. AWRIZIS dnešních dní je tak konsolidovanou sestavou muzikantů, mezi nimiž funguje perfektní chemie. A to vše se projevuje i na finálním vyznění druhé desky, která dostala název „Dreadful Reflection“.

Pět let po vydání prvotiny „Final Hybridation“ se tedy objevuje novinka, která ačkoli není oproti debutu drasticky jiná, představuje už z logiky věci značný posun. Album nabízí deset stylově rozmanitých songů, které nejde jednoznačně zařadit ani pod black metal, ani pod death metal či melodický death metal (ano, tímto odpovídáme na to, co čekat pod pojmem hybrid metal). Každá skladba má svůj osobitý náboj a zejména množství energie, které jde přímo do žil posluchače. Značný důraz byl kladen na kytarovou složku. V písních lze vysledovat hned několik kytarových stop nahraných na různé aparáty, což dodává výslednému zvuku na syrovosti. Pomyslnou třešničkou na dortu pak jsou hned tři vokální hosté, kteří se na novince představí. Jejich jména jsou nejen na domácí scéně skutečným kvltem. Těšit se můžete na Chymuse (ISACAARUM, ANTIGOD), Bilose (MALIGNANT TUMOUR) a Bruna (KRABATHOR, HYPNOS). Právě posledně zmiňovaný se představí v poměrně netradiční, spíše black metalové poloze. Což lze chápat jako další ukázku toho, o čem ten hybrid metal vlastně je.

A pokud ani tento text tak docela neosvětlil onu tajuplnou škatulku, pak je naše rada velmi jednoduchá. Počkejte do 26. března, kdy „Dreadful Reflection“ vychází, pusťte se do poslechu a nechte se ovládnout nespoutanou energií, kterou album disponuje. A rovněž se nezapomeňte stavit 7. dubna do ostravského klubu Barrák, kde v rámci akce Necro Metal Pilgrims vol. 3 proběhne křest této pecky. Stručně řečeno, program na přelom března a dubna máte jasný!

www.metalgate.cz
https://www.facebook.com/AWRIZIS/

Odkaz na album sampler: https://www.youtube.com/watch?v=9wPYvnAyFww

Odkaz na studio report: https://www.youtube.com/watch?v=-yv7S_XfQjI

Videoklip From Pain To Strength zde: https://youtu.be/taEV9uY3Cvo


Publikováno: 26. 03. 2018
Autor: Johan

Fotogalerie