Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
LLYR

Letos v zimě si všichni náruživí čtenáři a fanoušci domácí metalové historie přijdou na své, jelikož přesně po roce se vrací Kniha kovu, se svým druhým dílem, a pokračuje v započatém, tedy v mapování vývoje jednotlivých subžánrů, které jsou na české metalové scéně zastoupeny, a to od jejich počátků po současný stav. Zatímco se minulý díl věnoval klasické trojici black, death a thrash metal, ten současný se zaměřuje na dva jejich mladší bratříčky, a to konkrétně na doom metal a grindcore. Na první pohled se to může zdát jakožto podivná kombinace, nicméně stejně jako u řady jiných věcí záleží primárně na úhlu pohledu. Tak například pojmeme-li různorodost metalové hudby jako škálu a onu zmíněnou klasickou trojici jako její středový interval, představují pak doom a grind extrémní póly na jednotlivých koncích takovéhoto spektra, a tudíž zde můžeme mluvit o jistě kontextuální příbuznosti. Samozřejmě, oba subžánry se od sebe svým charakterem velmi liší, nicméně oba představují další logický vývojový krok – hledání limitů již etablovaného, jak z hlediska formy, tak i obsahu – jdoucí současně ve dvou protilehlých směrech. Z kompozičního hlediska se tak doom metal vymezuje proti normativní tezi, že metal se hraje rychle, tím, že zkoumá, jak nejpomaleji je ho možné zahrát, zatímco grind tuto bere ad absurdum a naopak hledá, jak nejrychleji je to možné. Z tematického hlediska je to zas obráceně. Zatímco grind jde proti normativní tezi, že metal je a priori seriózní záležitost, skrzevá inkluzi komického elementu a humoru obecně, doom metal je naopak dostává do extrémní polohy svým zaměřením na až existenciálně závažná témata. Jejich podobnost tedy pramení z toho, co oba subžánry v rámci metalu představují, jakou funkci plní.

Druhý svazek Knihy kovu se sestává sice jen ze dvou částí, nicméně tím, co do formy, rozdíly mezi oběma díly končí. I zde se tedy obě části sestávají jednak z historické studie daného stylu, předkládané opět skrze vzpomínky a názory relevantních osobností a přímých účastníků dění, a jednak z přehledu klíčových kapel a osob v daném stylu působících.

Autorem je stejně jako minule publicista, spisovatel a muzikant Václav Votruba, který během onoho roku, jenž od sebe dělí oba svazky, stihl kromě pokračování Knihy kovu sepsat i další beletrické dílo Šumavské běsy, vyprodukovat se svými kapelami další dvě alba (konkrétně pátou studiovku DARK ANGELS a debut THE RIVER OF LOST SOULS), a nakonec ještě začít připravovat své první sólové EP. O sazbu a celkovou grafickou úpravu se opět postaral Tomáš F. Hanzl, alias Chymus (ANTIGOD, ISACAARUM).

Kniha kovu II vychází u MetalGate Records ve formátu paperback a objednávat ji můžete na MetalGate e-shop.

www.metalgate.cz


Publikováno: 09. 12. 2017
Autor: Johan

Fotogalerie